![Η Τουρκία, οι θέσεις της Γερμανίας και η στάση της Μπέρμποκ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/2022-07-29T180543Z_1659117941_DPAF220729X99X207356_RTRFIPP_4_POLITICS-DIPLOMACY-GOVERNMENT-INTERNATIONAL1-Copy.jpg)
Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο την Δευτέρα, επέλεξε να κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση για το 2023 η Αναλένα Μπέρμποκ.
Και να δηλώσει με έμφαση ότι η Γερμανία τάσσεται «σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στο θέμα της λύσης του Κυπριακού».
Η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς, επέμεινε σαφώς στις σταθερές θέσεις της Γερμανίας.
Ωστόσο, πέρα από τις σταθερές θέσεις έχει σημασία και η στάση της εκάστοτε κυβέρνησης και των μηνυμάτων που περνάει.
Παρελθόν ο ισορροπισμός
Με τη Γερμανία να εξακολουθεί να θέλει να παίξει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση Σολτς δείχνει ότι έχει πάρει αποστάσεις από τον ισορροπισμό – που ενίοτε ερμηνευόταν και ως σιωπηρή στήριξη της Τουρκίας από κάποιους – της Άγκελα Μέρκελ.
Ο Τσαβούσογλου έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για τη «νέα εποχή» και όσα φέρνει μαζί της η καγκελαρία Σολτς και η Μπέρμποκ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πρώτη επίσκεψη της Αναλένα στην Άγκυρα, αμέσως μετά την Αθήνα το καλοκαίρι του 2022.
Διαμαρτύρεται ο Τσαβούσογλου
Όταν ο τούρκος ΥΠΕΞ καλούσε τη Γερμανία να «διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», λέγοντας πως «αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».
Αμέσως μετά την επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Αθήνα, που είχε δηλώσει ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».
Ακόμα και αν τυπικά οι θέσεις της Γερμανίας δεν έχουν αλλάξει, επί της ουσίας έχει αλλάξει η στάση του Βερολίνου απέναντι στην Τουρκία.
Άλλο οι προσδοκίες άλλο η πραγματικότητα
Έχει εγκαταληφθεί ο ισορροπισμός της Μέρκελ, που αρκετές φορές χρησιμοποιούνταν ως αφορμή για αποστάσεις που τελικά ευνοούσαν την Τουρκία. Και οι αποστάσεις ήταν το καλό σενάριο, γιατί στο κακό σενάριο το Βερολίνο είχε σταθεί αρκετές φορές αρωγός της Τουρκίας, εμποδίζοντας ακόμα και αποφάσεις της ΕΕ εναντίον της Άγκυρας.
Σαφώς η δήλωση Μπέρμποκ και η διάθεση για αλλαγή στάσης δεν σημαίνει ακύρωση των συμβολαίων που έχει ήδη υπογράψει η Γερμανία με την Τουρκία, όπως η σύμβαση για την πώληση των γερμανικών υποβρυχίων, με την Άγκυρα να έχει ήδη στα χέρια της το πρώτο.
Αυτό άλλωστε έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορεί να γίνει.
Ωστόσο η ρητορική έχει σημασία.
Πρωτοβουλίες
Με τη Γερμανία να συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως είχε γίνει και επί Μέρκελ, για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Πλέον πρόσφατη η προσπάθεια προσέγγισης του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, με την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, προκειμένου να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Η Γερμανία αλλάζει πολιτική. Αυτό είναι σίγουρο. Πάντα στο πλαίσιο των συμφερόντων της. Ίσως όχι τόσο δραστικά όσο θα επιθυμούσε Αθήνα και Λευκωσία.
Ωστόσο αλλάζει και το αποδεικνύει.
Σημειολογία
Το δικό τους ρόλο παίζουν οι εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Το δικό της ρόλο παίζει και η αλλαγή κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, σε επίπεδο ρητορικής – τουλάχιστον – το Βερολίνο εμφανίζεται να διαφοροποιείται.
Και σε αυτό το πλαίσιο οι δηλώσεις Μπέρμποκ για το Κυπριακό έχουν τη δική τους σημειολογία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος