Ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να ηγηθεί των κλιματικών συνομιλιών COP28 στο Ντουμπάι αργότερα φέτος.

Ο διορισμός του Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ ως προέδρου της COP28 προκάλεσε την έντονη αντίδραση από ακτιβιστές για το κλίμα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Πολλοί κάλεσαν τον επικεφαλής του πετρελαίου να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος της ADNOC, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια σαφή σύγκρουση συμφερόντων με τη θέση του COP28.

Το γραφείο του αλ -Τζαμπέρ ο οποίος υπηρετεί επίσης ως υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας των ΗΑΕ και απεσταλμένος της χώρας για το κλίμα – δήλωσε ότι θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση στη διάσκεψη.

COP28 – Στα ΗΑΕ η φιλοξενία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα το 2023

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός της πετρελαϊκής συμμαχίας του ΟΠΕΚ, θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες για το κλίμα υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσεγγίζουν την COP28 με ισχυρό αίσθημα ευθύνης και το υψηλότερο δυνατό επίπεδο φιλοδοξίας. Ο ρεαλισμός και ο εποικοδομητικός διάλογος πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προόδου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αλ-Τζαμπέρ.

Από το γραφείο του μάλιστα τονίζεται ότι ο υπουργός είχε διαδραματίσει «σημαντικό συμμετοχικό ρόλο» σε περισσότερες από 10 συνόδους κορυφής COP και έχει δύο δεκαετίες επιχειρηματικής και ηγετικής εμπειρίας στην κυβέρνηση, την κλιματική πολιτική και σε όλους τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενέργειας.

Έντονες αντιδράσεις

Ο διορισμός του έχει προκαλέσει ένα κύμα διεθνούς κριτικής:

«Αυτός ο διορισμός υπερβαίνει το να βάλεις την αλεπού επικεφαλής σε ένα κοτέτσι», είπε η Τερέζα Άντερσον, παγκόσμια επικεφαλής για την κλιματική δικαιοσύνη στην ActionAid, μια αναπτυξιακή φιλανθρωπική οργάνωση.

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα υποτίθεται ότι είναι ένας χώρος όπου ο κόσμος καλεί τους ρυπαίνοντες να λογοδοτήσουν, αλλά όλο και περισσότερο [υπάρχει] πειρατεία από άτομα με αντίθετα συμφέροντα. Όπως και η περσινή σύνοδος κορυφής, βλέπουμε όλο και περισσότερο τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων να παίρνουν τον έλεγχο της διαδικασίας και να τη διαμορφώνουν για να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες», υπογράμμισε η Άντερσον.

Ο Τασνίμ Έσοπ, επικεφαλής του Climate Action Network, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο αλ-Τζαμπέρ «δεν μπορεί να προεδρεύει σε μια διαδικασία που έχει ως αποστολή να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση με τέτοια σύγκρουση συμφερόντων».

Σε σχόλια που παρατίθενται από τον The Guardian, ο Έσοπ πρόσθεσε ότι ο διορισμός αυτός «ισοδυναμούσε με πλήρη κατάληψη των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα από μια εθνική εταιρεία πετρελαίου και τους συνδεδεμένους λομπίστες ορυκτών καυσίμων».

Το τσίρκο της COP

Οι COP «ήταν πάντα τσίρκο. Τώρα είναι εντελώς αστεία», έγραψε στο Twitter ο Bill McGuire, ομότιμος καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο University College του Λονδίνου.

«Χρειαζόμαστε ξεχωριστά μόνιμα σώματα που θα επικεντρώνονται στην ενέργεια, τις μεταφορές, την αποψίλωση των δασών, τις απώλειες και τις ζημιές κ.λπ., που θα εργάζονται όλο το χρόνο», υπογράμμισε: «Όχι αυτό το φεστιβάλ φωτογραφιών παγκόσμιων ηγετών και στελεχών πετρελαίου».

Σχολιάζοντας, ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του Ειδικού Απεσταλμένου για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΑΕ είπε στο CNBC ότι η εμπειρία του αλ_Τζαμπέρ «τον τοποθετεί μοναδικά ώστε να μπορεί να συγκαλέσει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα για να φέρει ρεαλιστικές λύσεις για την επίτευξη των στόχων και των φιλοδοξιών της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα».

Στο περσινό συνέδριο COP27 του Νοεμβρίου στην Αίγυπτο καταγράφηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των συμμετεχόντων που σχετίζονται με τους μεγαλύτερους ρυπογόνους γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον κόσμο. Περιγράφηκε εκείνη την εποχή ως ένα « στρεβλό αστείο » που αντιπροσώπευε την ικανότητα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων να επηρεάζει τις διαδικασίες.

Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα