Τα ονόματα του διοικητικού συμβουλίου της νέας Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, αποκαλύπτει ο ΟΤ.
Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, διευθύνουσα σύμβουλος της νέας εταιρείας Ειδικού Σκοπου, που θα διαχειριστεί περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δις, τοποθετήθηκε η κ. Κατερίνα Τζωάννου. Είναι πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υπηρεσιών. Από το 2013 και μετά είναι υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος στη διαχείριση και την ανάπτυξη ακινήτων. Ηταν project manager για θέματα ακινήτων στην εταιρία TEMES Α.Ε. («Costa Navarino»).
Πρόεδρος της εταιρείας ορίστηκε ο Φίλιππος Κονταξής. Ξεκίνησε από το Πολεμικό Ναυτικό, ασχολήθηκε με την αγορά ακινήτων, αρχικά με μία οικογενειακή επιχείρηση και έπειτα ως Γενικός Διευθυντής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ επί μία δεκαετία. Πιο πρόσφατα έχει διατελέσει σύμβουλος διοίκησης στη ROLCO BΙΑΝΙΛ και διευθύνων σύμβουλος στην ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΑΞΗ ΑΕΒΕ (παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές).
Στο διοικητικό συμβούλιο τοποθετήθηκε επίσης ο κ. Ιωάννης Αλεβίζος, η κ. Φωτεινή Σταφυλά, ο κ. Κουρής Νικόλαος, ο κ. Λέκκας Αθανάσιος και ο κ. Θεόδωρος Κυπραίος. Δεν ξέρουμε αν ο τελευταίος έχει κάποια συγγενική σχέση με την Σάκη Κυπραίου, επί δεκαετίες γραμματέα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρόκειται για μετακλητό υπάλληλο στον διοικητή του ΕΦΚΑ αλλά και με πολυσχιδή δραστηριότητα. Ως μηχανικός, είναι μέτοχος σε κατασκευαστική εταιρεία και σε ΙΚΕ που ασχολείται με… ιατρικά απόβλητα ενώ είναι και μέτοχος σε εταιρεία στη Ρουμανία.
Το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας διαθέτει 400 ακίνητα αξίας άνω του ενός δις. Μετάξύ αυτών γραφεία, ξενοδοχεία, οικόπεδα, το μεγάλο κτίριο στην οδό Σωκράτους και Ζήνωνος, το πρώην Εφετείο στην Ομόνοια, το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν και άλλα πολλά.
Θα έχουν πολλούς διαγωνισμούς να βγάλουν στη νέα εταιρεία. Όμως, μαθαίνουμε ότι κάποιο χαμηλόβαθμοι κάνουν «λευκή απεργία». Γιατί άραγε; Δεν συμφωνούν με τις επιλογές ή ακόμη και με τη σύσταση της εταιρείας;
Αποεπένδυση από το καλοκαίρι
Οποιος κατάφερε και διάβασε το στρατηγικό σχέδιο αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, μάλλον… δεν κατάλαβε και πολλά πράγματα.
Τεχνικό κατά κύριο λόγο κομμάτι που δεν έδωσε και πολλές ειδήσεις. Και η είδηση που ενδιαφέρει είναι πότε θα γίνει η πώληση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Δηλαδή το 40% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,3% της Eurobank.
Η στήλη είχε γράψει πρόσφατα ότι αποεπένδυση εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν πρόκειται να γίνει. Τελεία και παύλα. Κανένας δεν θα έμπαινε σε διαδικασία πώλησης πακέτων μετοχών στις τράπεζες την ώρα που τα κόμματα θα συγκρούονται για την εξουσία.
Οπερ σημαίνει… αποεπένδυση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μήπως άραγε αυτή συνδεθεί με την επενδυτική βαθμίδα που θα δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές και στο Χρηματιστήριο, άρα περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο;
Τέλος εποχής στη ΓΣΕΕ;
17 χρόνια δεν είναι και λίγα για πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ειδικά σε μια ταραγμένη περίοδο για την οικονομία, με χρεοκοπίες, τσάκισμα μισθών και συντάξεων, φτώχεια, διάλυση επί της ουσίας του συνδικαλισμού και άλλα πολλά δεινά.
Ο Γιάννης Παναγόπουλος φαίνεται ότι αποχωρεί από την ηγεσία της ΓΣΕΕ και αυτό θα επιβεβαιωθεί στο συνέδριο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, τον ερχόμενο Μάρτιο. Ηδη οι πρώτες ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει και η κούρσα διαδοχής έχει πάρει το δρόμο της.
Οι παρατάξεις που συνδέονται με κόμματα ήδη κάνουν τους υπολογισμούς τους και στήνουν τις συμμαχίες τους. Η ΠΑΣΚΕ θα βγει πρώτη και πάλι και ο Παναγόπουλος θα μπορούσε να παραμείνει. Όμως, φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του.
Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ επί χρόνια, Β. Μουτάφης, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, συνδικαλιστής από τα λιμάνια, ο Θανάσης Δανούσης από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, εκπρόσωπος τύπου της ΓΣΕΕ, φαντάζουν οι πιο δυνατοί μνηστήρες.
Μάχη ΣΥΡΙΖαίων στην Α’ Αθήνας
Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν μητέρα όλων των μαχών την εκλογική αναμέτρηση στην Α’ Αθήνας. Όχι γιατί βγάζει κυβερνήσεις αλλά γιατί βγάζει… υπουργούς. Είθισται οι πρώτοι στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια να είναι ισχυροί στην κυβέρνηση ή στο εσωκομματικό μέτωπο.
Εξ’ ου και η «σφαγή» κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Και μη νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στη ΝΔ, μετά την κάθοδο στην Α’ Αθήνας του Κ. Πιερρακάκη. Εκεί μην ξεχνάμε ότι θα δώσουν μάχη οι Β. Κικίλιας, Ο. Κεφαλογιάννη, Θ. Πλεύρης, Α. Συρίγος, Ν. Κακλαμάνης και άλλοι πολλοί.
Και στον ΣΥΡΙΖΑ η κάθοδος του Νάσου Ηλιόπουλου, αλλά τα δεδομένα. Ιδιαίτερα προβεβλημένος λόγω της θητείας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έχει αφήσει πια το μειλίχιο ύφος κι έχει λύσει το ζωνάρι στα τηλεπαράθυρα και πλέον χαίρει υψηλής δημοφιλίας.
Στηρίζεται βεβαίως και από τον Αλέξη Τσίπρα και τον κομματικό μηχανισμό, οπότε φαίνεται να «τρέχει» στην Α’ Αθήνας σαν… άλογο κούρσας.
Εκεί, όμως, βρίσκονται και οι Βούτσης, Τζανακόπουλος, Φίλης, Βερναρδάκης και η μάχη αναμένεται να φουντώσει γιατί κάποιος μπορεί να μείνει έξω.
Ο Τζανακόπουλος ενδεχομένως να παλέψει για την πρωτιά με τον Ηλιόπουλο ενώ δυνατός είναι και ο Φίλης. Δύσκολα τα πράγματα για τον Βερναρδάκη, άγνωστο τι θα γίνει με τον Ν. Βούτση, ο οποίος είναι παλαιό στέλεχος κι έχει ερείσματα.
Εκτός πραγματικότητας τα ενοίκια
Ρωτήσαμε δύο στελέχη του real estate για τις ενοικιάσεις σπιτιών. Ανθρωποι που κινούνται καθημερινά στην αγορά και βλέπουν αν υπάρχει διαθεσιμότητα, πόσο έχουν φτάσει τα ενοίκια κ.λπ.
Και τον ρωτήσαμε αν θα μπορούσαμε να βρούμε διαμέρισμα έως 100 τ.μ. στον άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων. Όχι πάνω, αλλά στις περιοχές που διασχίζει ο δρόμος, ήτοι, Χολαργός, Εθνική Αμυνα, Νέο Ψυχικό, Παπάγου, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι.
Μάλιστα οι τιμές έχουν ξεφύγει στην κυριολεξία. 1.000 ευρώ για ένα σπίτι δύο υπνοδωματίων;
Η κατάσταση στην αγορά στέγης είναι τραγική. Και η κινητικότητα έχει μειωθεί αφενός γιατί τα σπίτια είναι λίγα, αφετέρου γιατί τα ενοίκια βρίσκονται σε απίστευτα υψηλά επίπεδα.
Ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις
Ενδιαφέρον προσελκύουν και τα επόμενα βήματα στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της Αθήνας, με τη γερμανική «Handelsblatt» να τονίζει πως «πάνω από όλα το ελληνικό κράτος θέλει να ιδιωτικοποιήσει έργα υποδομής όπως αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους και ιαματικά λουτρά». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση κάνει πίσω τώρα σε δύο προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις. Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης (φωτογραφία) και της Καβάλας θα παραμείνουν στα χέρια του κράτους, λόγω της γεωστρατηγικής τους σημασίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιδιωτικοποιήσεις εντάσσονται στους όρους που επέβαλαν οι διεθνείς δανειστές την περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, με τα έσοδα να διατίθενται για τη μείωση του χρέους. «Στην αρχή όμως υπήρχαν ψευδαισθήσεις για τα έσοδα. Το 2011 η τότε σοσιαλδημοκρατική ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα όμως έντεκα χρόνια μετά έχουν μπει στο ταμείο μόλις 8,2 δισ. ευρώ» ανέφερε η «Handelsblatt».
Στενοχωρούν τους πολιτικούς
Τα στελέχη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις της για τις αυξήσεις των επιτοκίων ενδεχομένως να μην είναι ευχάριστες και να προκαλούν αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους. Ωστόσο η FED μένει πιστή στον στόχο της να ελέγξει τον πληθωρισμό, παρ’ όλο που γνωρίζει πως τίθεται σε κίνδυνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ σε σχόλιά του τα οποία μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου το οποίο διοργανώνει η Τράπεζα της Σουηδίας αναφορικά με την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών. Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει αυτή τη φορά καμία αναφορά σχετικά με το εύρος των επόμενων αυξήσεων επιτοκίων. «Η επαναφορά της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλά ενδεχομένως να απαιτήσει μέτρα τα οποία δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία» σημείωσε ο Τζερόμ Πάουελ.
Το πρόγραμμα «Στέγη μου»
Στο στάδιο της υλοποίησης πέρασαν ήδη τα πρώτα δύο προγράμματα στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά την ψήφιση του νόμου 5006/2022 «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 239 Α΄/22.12.2022). Συγκεκριμένα, προχωρούν αμέσως η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»