Στο μονοπάτι των αξιολογήσεων από τους οίκους εισέρχεται από τον Ιανουάριο η Ελλάδα, ενώ τον ίδιο μήνα αναμένεται να περάσει από τη “δοκιμασία” των αγορών, εξετάζοντας το ενδεχόμενο νέου δανεισμού. Ο χρόνος μίας νέας εξόδου στις αγορές εξαρτάται από τις συνθήκες στη διεθνή αγορά ομολόγων. Συνδέεται επίσης με τα μηνύματα που θα στείλει ο Fitch. Στις  27 Ιανουαρίου ο οίκος αξιολόγησης έχει ραντεβού με την ελληνική οικονομία και θα δημοσιεύσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο.

Το 2023 είναι έτος ορόσημο για τα ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία καθώς έχει τεθεί ένας βασικός στόχος: να κατακτήσει την επενδυτική από την οποία η  Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι. Η Standard & Poor’s αναβάθμισε τη χώρα μας στην βαθμίδα ΒΒ+, ο καναδικός οίκος DBRS στην βαθμίδα ΒB high και ο γερμανικός οίκος SCOPE στην βαθμίδα ΒΒ+. O Fitch βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒ, με δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Ο Moody’s, παραμένει ο πιο “αυστηρός” μεταξύ των οίκων, κρατώντας την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική, στην βαθμίδα Ba3.

ΟΟΣΑ: Δεκαέξι συστάσεις για την ελληνική οικονομία το 2023

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το οικονομικό επιτελείο μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου διάρκειας 10 ετών στα τέλη Ιανουαρίου, μετά την έκθεση της Fitch.. Το ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 1-2 δισ. ευρώ , το οποίο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά. Τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν πάντως αντιστάσεις και οι αποδόσεις στο 5ετές κινούνται στο 3,5% και στο 10ετές στο 4,4%.

Οι αναλυτές έχουν επισημαίνει πως το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας «υποστηρίζουν» τη φθίνουσα πορεία του ελληνικούς χρέους προς  το ΑΕΠ στο 150% έως το 2025.   Παράλληλα, θετικά είναι τα σχόλια για τα ταμειακά διαθέσιμα (στα 38 δισ.)  και για την δημοσιονομική πορεία του 2023.. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανα ετος κινούνται στα περίπου 6 δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για το υψος των διαθεσίμων. Στο οικονομικό επιτελείο δεν επικρατεί βιασύνη  για μία νέα έξοδο, έαν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Βασικός στόχος μίας νέας εξόδου είναι να δώσει η Ελλάδα το παρόν, στέλνοντας μήνυμα σταθερής παρουσίας.

Στον σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο δανεισμός του 2023 να είναι περιορισμένος, και να κυμανθεί στα επιπεδα του 2022, εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων στις αγορές. Αυτό μεταφράζεται σε περί τα 7  δισ. Ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ