Υπεγράφη σήμερα, 12 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone) για ποικίλες χρήσεις.
Προ των πυλών το 2ο ελληνικό drone
Η υλοποίηση του νέου προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Γρύπας» – από το μυθολογικό ον, που αποτελούσε σύμβολο ισχύος – ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, συνδράμει ποικιλοτρόπως και χρηματοδοτεί και αυτό το πρόγραμμα, όπως έπραξε και για το πρόγραμμα «Αρχύτας», στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά. Το πρόγραμμα «Γρύπας» αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και, συνολικά, την πατρίδα μας.
Οι στόχοι
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, επισήμανε τα εξής:
«Εδώ και πάνω από 2 χρόνια, το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) για πολλαπλές χρήσεις. Για την επίτευξη του στόχου, ξεκινήσαμε προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της εποπτευόμενης Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
Όπως εξηγεί ο κ. Σταϊκούρας στο διάστημα που πέρασε, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, δομήθηκε το πρόγραμμα «Αρχύτας».
Στόχος του ο σχεδιασμός και η βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone – UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων. Η υλοποίηση του προγράμματος «Αρχύτας» ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021, και μέχρι σήμερα εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Μετά τις επιτυχείς δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο όσο και με τον κάθετο τρόπο απογείωσης – προσγείωσης, βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός σχεδιασμός του.
Δοκιμαστικές πτήσεις
Παράλληλα, στην ΕΑΒ συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών, προχωρεί η διαμόρφωση ειδικού χώρου για τη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής, και αρχίζει η κατασκευή των καλουπιών.
Το τρίμηνο που ξεκίνησε, θα προχωρήσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.
Το πρόγραμμα «Αρχύτας»
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι ομαλή πορεία των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας” και η ανάπτυξη μιας συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια έδωσε τη βάση, προκειμένου:
1ον. Να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ.
2ον. Να κάνουμε το επόμενο φιλόδοξο βήμα.
«Θέσαμε ως στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πολύ πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος, με την ονομασία “Γρύπας”. Ενισχύσαμε τους εταίρους και με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Συζητήσαμε επί μακρόν το συγκεκριμένο θέμα με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης. Η βούληση και οι εκτιμήσεις μας συνέπεσαν. Η αρμονική συνεργασία με υψηλής εξειδίκευσης στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για την έκβαση του νέου, σημαντικού και υψηλών απαιτήσεων εγχειρήματος» υπογράμμισε.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην τοποθέτησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, τόνισε:
«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, τον εποπτεύοντα φορέα της ΕΑΒ, για να αναπτύξουμε το project της δημιουργίας, κατασκευής και χρήσης τελικά (μεγάλο ωφελούμενο εντέλει, όπως ευελπιστώ ότι θα γίνει, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας), ενός μη επανδρωμένου οχήματος ή και πολλών τύπων. Σήμερα είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, τον αγαπητό φίλο κ. Χρήστο Σταϊκούρα, να παρίσταμαι στην υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ, αφενός, του φορέα που θα υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα και των άλλων απαραιτήτων φορέων που είναι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, τα οποία εκπροσωπούνται από τους παριστάμενους Πρυτάνεις, έχουν δείξει ένα πρώτο δείγμα τι μπορούν να κάνουν όσον αφορά στον σχεδιασμό και την πρωτότυπη ανάπτυξη ενός τέτοιου στοιχείου».
Υπογράμμισε επίσης ότι για να αναπτύξει η χώρα μέσα από την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία έναν τύπο μη επανδρωμένου ή πολλούς τύπους μη επανδρωμένων θα έπρεπε να συμβούν τα εξής:
– Να συνδέσουμε το πρωτότυπο προϊόν της ακαδημαϊκής έρευνας ή μιας σχεδιαστικής πρωτοβουλίας όπως αυτή που αναπτύχθηκε στην ΕΑΒ, με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές όπως αυτές σχεδιάζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τις επιχειρησιακές ανάγκες ενός τέτοιου στοιχείου (του μη επανδρωμένου εν προκειμένω), και, παράλληλα, να συνδέσουμε αυτά τα δύο στοιχεία με τη βασική φάση κατασκευής, που είναι η σύνδεση με τη βιομηχανία προκειμένου να προχωρήσουμε από τον σχεδιασμό στη φάση της κατασκευής του πρωτοτύπου και της δοκιμής του και τελικά μέχρι τη φάση της βιομηχανικής κατασκευής, πλέον, σε μεγαλύτερους αριθμούς για τη διάθεση στους τελικούς χρήστες.
«Αυτή την άσκηση επιχειρήσαμε να λύσουμε μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών και χαίρομαι που σε αυτή την άσκηση μπήκε ως βασικός συμμέτοχος και η ΕΑΒ»υπογράμμισε.
Εκ μέρους της ΕΑΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτριος Παπακώστας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην πορεία και την ανάπτυξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, διότι για ακόμα μία φορά μάς δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούμε πολύ στενά με τα Πανεπιστήμια, για να παράξουμε ένα προϊόν προς όφελος της χώρας μας. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για την αμέριστη συνδρομή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, και στο πρόγραμμα “Αρχύτας” που πριν από 1,5 χρόνο ξεκινήσαμε, αλλά και για τη γενικότερη στήριξή του στην εταιρεία μας, η οποία, πραγματικά, απεδείχθη πολύτιμη τα τελευταία τρία χρόνια. Ευχαριστώ, επίσης, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για τη στήριξή του στο πρόγραμμα “Γρύπας”.
Η ΕΑΒ έχει γυρίσει σελίδα, μπαίνει σε νέα κεφάλαια και αρχίζει, επιτέλους, να αναδεικνύει τις ικανότητες, την τεχνογνωσία της και όλα όσα μπορεί να κάνει».
Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Πριν από 1,5 χρόνο, στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για το πρόγραμμα “Αρχύτας”, είχαμε πει ότι προσβλέπουμε να δημιουργήσουμε το πρώτο μη επανδρωμένο αερόχημα, σε συνεργασία. Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη η εξωστρέφεια των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστήμιων, αλλά και η σιγουριά με την οποία η πολιτεία στηρίζει τα τελευταία τρία χρόνια τέτοιες προσπάθειες. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι αυτό που σχεδιάσαμε έγινε πράξη και, αφού έγινε πράξη, πάμε στο επόμενο βήμα. Από την πλευρά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτό το νέο, πιο σύνθετο, πιο μοντέρνο μη επανδρωμένο αερόχημα να είναι πραγματικά επ’ ωφελεία όλων των πτυχών της δραστηριότητας της πατρίδας μας».
Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής κ. Διονύσιος Μαντζαβίνος είπε:
«Αποτελεί μεγάλη χαρά για το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι σήμερα παρόν στην υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας. Είναι στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου Πατρών η συμμετοχή του σε projects μεγάλης επιστημονικής, τεχνολογικής και εθνικής σημασίας, όπως είναι ο “Γρύπας”. Η συνεργιστική δράση συμπράξεων όπως αυτή, που περιλαμβάνει ακαδημαϊκά ιδρύματα, τη βιομηχανία αλλά και την πολιτεία, μέσω των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, φαίνεται ότι δεν θα είναι απλώς αθροιστική, αλλά θα είναι πολλαπλασιαστική, και αυτό είναι το κέρδος. Θέλω να ευχαριστήσω το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, που συμμετέχει στο project αυτό και θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό, με την τεχνογνωσία και τον ζήλο του».
Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης σημείωσε:
«Το Πανεπιστήμιο Θράκης με ιδιαίτερη χαρά ανέλαβε το ρόλο τον οποίο του ανέθεσαν τα Υπουργεία, και πρώτα από όλα το Υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά, με το πρόγραμμα “Αρχύτας”. Διαθέσαμε το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας και ό,τι άλλο απαιτούνταν. Αυτό ακριβώς το επιτυχημένο μοντέλο και τη συνεργασία με αξιόλογους και σημαντικούς συναδέλφους από τα άλλα Πανεπιστήμια θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα “Γρύπας”. Ένα πρόγραμμα απαιτητικό, το οποίο να είστε σίγουροι ότι θα επιτύχει. Τέτοιου είδους προγράμματα μας δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξουμε το έργο των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καλύπτοντας με τη μέγιστη δυνατή ευθύνη τον ρόλο που τους ανέθεσε η ελληνική πολιτεία».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής κ. Ζήσης Μαμούρης δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τα στελέχη της ΕΑΒ, το Υπουργείο Οικονομικών και τον Υπουργό για την αμέριστη αφοσίωση στο πρόγραμμα αυτό, τη συμπαράσταση που δείχνει στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και την τιμή που του έκανε να του εμπιστευτεί, για ακόμα μια φορά, ένα μεγάλο project.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται συνεχώς μπροστά στην καινοτομία. Θέλει να πετύχει την εξωστρέφεια με κάθε τρόπο και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα επιθυμεί τις υπηρεσίες του, πόσω μάλλον του Κράτους, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε projects τα οποία ενδυναμώνουν τη χώρα μας».
Στην εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ και των τεσσάρων Πανεπιστημίων συμμετείχαν:
- Από την ΕΑΒ, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ιωάννης Κούτρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Παπακώστας, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και συντονιστής του προγράμματος «Γρύπας» κ. Μιχαήλ Κορωναίος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Καλιωράκης, ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής κ. Θεόδωρος Ρίζος, ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Σταμέλος, η Διευθύντρια Διαχείρισης Προγραμμάτων κα. Δήμητρα Βρούχα, ο Διευθυντής R&D Νέων Προϊόντων κ. Νικόλαος Κόκλας, ο Διευθυντής του Εργοστασίου Ηλεκτρονικών κ. Αίθων Ναρλής και ο εποπτεύων μηχανικός κ. Αναστάσιος Μακρυκώστας.
- Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου.
- Από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Καθηγητής κ. Διονύσιος Μαντζαβίνος και ο υπεύθυνος για το έργο, Καθηγητής κ. Βασίλης Κωστόπουλος.
- Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, Καθηγήτρια κα. Μαρία Μιχαλοπούλου και οι υπεύθυνοι για το έργο, Καθηγητής κ. Αντώνιος Γαστεράτος, Καθηγητής κ. Γεώργιος Συρακούλης και Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπανικολάου.
- Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Ζήσης Μαμούρης και ο υπεύθυνος για το έργο, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Γεώργιος Σταμούλης.
- Οι συνεργάτες του Υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς και Επίκουρος Καθηγητής κ. Χρήστος Χριστοδούλου.
- H Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κα. Πηνελόπη Παγώνη και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (ΜΑΔΚΑΕΣ) κ. Σωτήριος Αναστασόπουλος.
Latest News
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις