![Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κράτησαν τα κέρδη της εβδομάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/eurostoxx-scaled.jpg)
Θετικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατάφεραν να κρατήσουν τα υψηλά οκταμήνου αλλά και τα εβδομαδιαία κέρδη τους, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν ενδοσυνεδριακά και κόντρα στις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία των μεγάλων οικονομιών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,5%, με τον κλάδο της υγείας να κερδίζει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,64% στις 7.844 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,19% στις 15.086 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,69% στις 7.023 μονάδες.
Στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,9%, ο DAX κέρδισε 3,2% και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,3%.
Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις το ΧΑ
Σε επίπεδο τίτλων
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Kindred Group σημείωσε πτώση άνω του 17%, αφού η εταιρεία διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών με έδρα τη Μάλτα εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου. Στον αντίποδα, οι μετοχές της γερμανικής United Internet κατέγραψε άνοδο 4%, μετά από πληροφορίες ότι η μονάδα web hosting της Ionos ενδέχεται να ξεκινήσει τη διαδικασία δημόσιας πρότασης (IPO) πριν από το τέλος του μήνα.
Τα μάκρο της ημέρας
Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων και μειώνοντας την πιθανότητα η οικονομία να εισέλθει σε τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο. Σε δημοσκόπηση του Reuters προβλεπόταν συρρίκνωση 0,2% εν μέσω μιας ζοφερής συνολικής εικόνας για τη βρετανική οικονομία.
Ωστόσο, τους τρεις μήνες έως το τέλος Νοεμβρίου, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3%, γεγονός που δείχνει ότι η ύφεση μπορεί απλώς να καθυστερήσει παρά να αποτραπεί. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι η βρετανική οικονομία θα βιώσει ύφεση τουλάχιστον τεσσάρων τριμήνων, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Tραπεζικές πιέσεις δέχεται η Wall Street
«Τα σημερινά στοιχεία δύσκολα μπορούν να συγκαλύψουν την πιθανότητα ότι ενώ οι συνθήκες ύφεσης μπορεί να είναι επιφανειακές, μια οικονομική συρρίκνωση βρίσκεται σε εξέλιξη», σχολίασε ο Jeremy Batstone-Carr, στρατηγικός αναλυτής για την Ευρώπη στην Raymond James.
«Επιπλέον, τα αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιξης της Τράπεζας δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως την οικονομία. Σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρου εταιρειών στο 25% και τη λήξη της μείωσης της φορολογίας για τις νέες επενδύσεις, η οικονομία μόνο περαιτέρω συρρίκνωση μπορεί να έχει», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,9% για το σύνολο του 2022, ενώ ήταν 0,7% υψηλότερο το 2022 από ό,τι το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.
Η Ρουθ Μπραντ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι η οικονομία του Βερολίνου έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, τις ελλείψεις υλικών, τις εμπλοκές στις παραδόσεις, τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και τη στενότητα της αγοράς εργασίας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Wall Street: Ήπιες πιέσεις – Στηρίζει η Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/wall-street-and-broad-street-signs-2021-08-26-22-4-3-scaled-1-2048x1536-1-768x576-1-600x450.jpg)
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/xrimatistirio4-600x400.jpg)
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
![Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα στις αγορές, πιέσεις στη Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/frankfurt-stocks-600x359.jpg)
Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές, πιέσεις στη Unicredit
Οι αγορές προσπαθούν να αποτιμήσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει 25% δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Ψυχραιμία για τους νέους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/asiatika-600x435.jpg)
Ψυχραιμία στις ασιατικές αγορές για τους νέους δασμούς Τραμπ
Eλαφρά νευρικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια για τις νέες αποφάσεις επιβολής δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
![Χρυσός: Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια