Μια επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου της Nissan πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τις προτάσεις της Renault προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα σημείο αδιεξόδου στις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση της συμμαχίας μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το Reuters.
Συγκεκριμένα, οι διευθυντές της Nissan θα εξετάσουν προτάσεις από μέρους της Renault σχετικά με τον τρόπο προστασίας της τεχνολογίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τις αναδιαρθρώσεις της Renault, ένα θέμα που απασχολεί την ιαπωνική εταιρεία, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.
Τόσο η Renault όσο και η Nissan, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πιο πάνω είδηση.
Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδίαζαν να ανακοινώσουν μια συμφωνία αναδιάρθρωσης της συνεργασίας τους τον περασμένο μήνα, αλλά δεν υπήρξε τελικό deal. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις από τον Οκτώβριο, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Λούκα Ντε Μέο, πήγε στην Ιαπωνία για να συναντήσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nissan, Μακότο Ουτσίντα.
Η νέα εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων
Η Renault επιδιώκει να πείσει τη Nissan να επενδύσει σε μια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων που δεν θα σχετίζεται με τις δραστηριότητές της, ενώ η Nissan από τη μεριά της ζητά από τη Renault να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του 43% των μετοχών της στη Nissan, ώστε να τεθεί η 23χρονη συμμαχία τους σε πιο ισότιμη βάση, σύμφωνα με το Reuters.
Εάν οι προτάσεις της Renault ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της Nissan για την τεχνολογία της, οι δύο πλευρές θα είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία για το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της συνεργασίας τους, αν και παραμένουν βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επένδυσης της Nissan στη νέα επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της Renault, με την κωδική ονομασία Ampere , ανέφεραν οι πηγές.
Οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης προστασίας της Renault για την τεχνολογία της Nissan δεν έγιναν αμέσως γνωστές. Δεν ήταν επίσης σαφές πόσοι διευθυντές στο 12μελές διοικητικό συμβούλιο της Nissan, το οποίο περιλαμβάνει και τον Ουτσίντα, θα συμμετάσχουν στη συνάντηση που ορίστηκε για την επόμενη εβδομάδα.
Διαπραγματεύσεις με την κινεζική Geely
Η Renault διαπραγματεύτηκε ξεχωριστά μια μη δεσμευτική συμφωνία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely για την έναρξη μιας νέας κοινοπραξίας που θα προμηθεύει κινητήρες εσωτερικής καύσης και υβριδικές τεχνολογίες και στις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και ενδεχομένως σε άλλες εταιρείες του κλάδου.
Η αναδιάρθρωση της Renault αποσκοπεί στη διασφάλιση επενδύσεων για την επιχείρησή της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε μια εποχή που οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της εντείνουν τις δεσμεύσεις τους για παραγωγή ηλεκτροκινούμενων οχημάτων και την τεχνολογία που αναμένεται να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες πωλήσεις την επόμενη δεκαετία.
Η Renault, η οποία θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά της στις 16 Φεβρουαρίου, εξασφάλισε την υποστήριξη του βασικού της μετόχου, της γαλλικής κυβέρνησης, για την αναδιάρθρωσή της, δήλωσε τρίτο πρόσωπο με γνώση αυτής της εξέλιξης.
Η Nissan κατέχει το 15% της Renault και δεν έχει δικαιώματα ψήφου. Η κυριαρχία της Renault στη συμμαχία έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης για πολλά στελέχη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας που έχουν παραπονεθεί ότι η σχέση ήταν ανισότιμη.
Η γαλλική κυβέρνηση κατέχει επίσης μερίδιο 15% στη Renault.
Στάση αναμονής από Mitsubishi
Η Mitsubishi Motors Corp, ο μικρότερος εταίρος στη συμμαχία, αναμένει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μεταξύ της Nissan και της Renault προτού λάβει τη δική της απόφαση για επενδύσεις στη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ανέφερε το Reuters.
Η συμμαχία Renault-Nissan ξεκίνησε το 1999 όταν η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία βοήθησε στη διάσωση της Nissan και την οδήγησε σε μια ανάκαμψη υπό τον Carlos Ghosn, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan το 2000.
Οι αλλαγές που διαπραγματεύονται και οι δύο πλευρές στη συνεργασία τους θα αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες αλλαγές από τότε που ο Ghosn συνελήφθη και εκδιώχθηκε από την εταιρεία το 2018.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»