Η«οικονομική φωτογραφία της στιγμής» δείχνει μια ευρωζώνη σε πλήρη ανάκαμψη. Το ευρώ βρίσκεται πλέον σε υψηλό οκτώ μηνών σε σύγκριση με το δολάριο και είναι πιο πιθανό να κινηθεί προς το 1,10, παρά να επιστρέψει στην απόλυτη ισοτιμία που βρέθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή ο ευρωπαικός τραπεζικός κλάδος δείχνει να απέκτησε ξαφνικά ζωή έχοντας σε επίπεδο μετοχών σημειώσει άνοδο άνω του 40% από τότε που έφτασε στα χαμηλά το περασμένο καλοκαίρι. Ο πληθωρισμός επιβραδύνει (στην Ελλάδα περισσότερο) και η ύφεση δεν θεωρείται πλέον τόσο βέβαιη όσο μερικούς μήνες πριν.
Το ερώτημα είναι πώς συμβαίνουν όλα αυτά σε μια περίοδο που εξακολουθεί να υπάρχει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος;
Θα έλεγα ότι μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό καλών και κακών ειδήσεων. Τα καλά νέα είναι ότι ο εξαιρετικά ήπιος ευρωπαϊκός χειμώνας έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση του ενεργειακού κόστους. Το «άνοιγμα» της αγοράς της Κίνας επίσης βοηθάει, δεδομένης της εξάρτησης της γερμανικής οικονομίας (της μεγαλύτερης στην ευρωζώνη) από τις εξαγωγές προς την αχανή χώρα.
Παράλληλα η απότομη μείωση της διαφοράς μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι ενός κατακερματισμού της ευρωζώνης μειώνονται. Παρά την έλευση μιας υποτίθεται σκληρής και ενδεχομένως ακραίας δεξιάς ιταλικής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, το spread μεταξύ των δύο ομολόγων μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάσης από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο. Κάτι κάνει ήδη καλά στην ιταλική οικονομία η νέα πρωθυπουργός.
Στην ενίσχυση του ευρώ συμβάλλει και η κατακόρυφη πτώση του πολιτικού κινδύνου. Δεν είναι και λίγο, ούτε συνηθισμένο, αυτό που ζήτησε την Τετάρτη από τις ευρωπαϊκές Αρχές ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, για την κοινή χρηματοδότηση από την ΕΕ επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια. Ο γερμανός καγκελάριος επικαλέστηκε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι αμερικανικές επιδοτήσεις σε πράσινες τεχνολογίες. Με το άκουσμα και μόνο μιας κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης οι αγορές ενθουσιάστηκαν. Θυμηθείτε πόσο ισχυρή ήταν η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων κατά την περίοδο της πανδημίας και πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια σε χώρες με σοβαρά ελλείμματα όπως η Ιταλία.
Μη γελιόμαστε, όπως και στην πανδημία που οδήγησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι και τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την παραγωγή φθηνότερης ενέργειας θα βοηθήσει πολύ και την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σολτς δεν τρελάθηκε ξαφνικά και έκανε στροφή από το δόγμα «ο καθένας μόνος του» στις κοινές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Διαπίστωσε απλά ότι οι Αμερικανοί δεν θα κάνουν πίσω στο σχέδιο ύψους 370 δισ. δολαρίων που θέλουν να τους φέρει σε ρόλο «οδηγού» – αντίστοιχου αυτού της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG – και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα κακά νέα είναι ότι όλα αυτά τα σημάδια ανάκαμψης θα συντηρήσουν τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό για μεγαλύτερο διάστημα σε επίπεδα υψηλότερα του στόχου. Αρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει πιστά το πλάνο ανόδου των επιτοκίων της, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί και να φτάσει έως το καλοκαίρι και τις δύο επιπλέον μονάδες. Με τα πρόσφατα δεδομένα, είναι πιθανό για ένα διάστημα μεγαλύτερο από όσο περιμέναμε να κινηθούμε (για την Ελλάδα σχεδόν σίγουρα) ως οικονομία ταυτόχρονα με υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και με υψηλά επιτόκια, αλλά και με υψηλότερους του αναμενομένου ρυθμούς ανάπτυξης.
Latest News
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή