Τη μετατροπή της Θράκης σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά ακόμη και στην Ανατολική Ευρώπη φέρνουν πέντε μεγάλες επενδύσεις.
Μάλιστα, για μία εξ αυτών, σήμερα στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί τελετή εγκαινίων για την έναρξη υλοποίησης. Επρόκειτο να παραστεί και να χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο λόγος για τη «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης» στη ΒΙ.ΠΕ του ακριτικού νομού της χώρας, του Έβρου. Επένδυση που υλοποιούν οι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και Damco Energy.
Φυσικό αέριο: Τι σηματοδοτεί το deal Τουρκίας – Βουλγαρίας
Έβρος και Ροδόπη, δύο γεωστρατηγικής σημασίας περιοχές της Ελλάδας, εξελίσσονται σε πύλες εισόδου ενεργειακών πόρων των Βαλκανίων αποτελώντας τόσο για τις χώρες αυτές όσο και για κάποιες της Ανατολικής Ευρώπης, εναλλακτικές εναλλακτικές πηγές μεταφοράς φυσικού αερίου και ρεύματος.
Πέντε επενδύσεις, δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, ένα FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG) καθώς ο εν λειτουργία αγωγός αερίου IGB, αναβαθμίζουν τους δύο ακριτικούς νομούς της χώρας.
Οι ανάγκες
Οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι επίσης στρατηγικής σημασίας.
Οι βαλκανικές χώρες είναι ελλειμματικές σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, μετά τη διακοπή παροχής του καυσίμου από τη Ρωσία. Η ανάπτυξη των έργων καταστούν τις εταιρείες που επενδύουν σε αυτά σε καθοριστικούς ρυθμιστές της μεταφοράς των ενεργειακών πόρων.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο εκτιμάται πως μόνο οι βαλκανικές χώρες έχουν ανάγκη 11 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως αν κόψουν την εισαγωγή του καυσίμου από τη Gazprom. Οι ποσότητες του καυσίμου, είναι επίσης δυνατόν μέσω διασυνδετήριων αγωγών, να φτάνουν ακόμη και στην Ουκρανία.
ΔΕΗ – ΔΕΠΑ – Κοπελούζος
Το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη είναι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 MW.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής της.
Την άδεια της μονάδας είχε πάρει η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και όπως ανακοινώθηκε στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» εισήλθαν με 51% η ΔΕΗ, με 29% η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco διατηρεί το 20%. Η νέα μονάδα που θα παίρνει αέριο και από το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμη το 2025.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL
Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2024, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει η κοινή μονάδα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή. Πρόσφατα παρελήφθη και εγκαταστάθηκε ο αεριοστρόβιλος της Siemens Energy και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί και θα παράγει ρεύμα με φυσικό αέριο και βρίσκεται μία ανάσα από το ΕΣΦΑ και πλησίον του αγωγού IGB.
Και αυτή η μονάδα όπως και των ΔΕΗ – ΔΕΠΑ – Κοπελούζου είναι από τις πλέον αποδοτικές στην Ελλάδα. Το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 375 εκ. ευρώ.
FSRU Αλεξανδρούπολης:
Το έργο ύψους 380 εκ. ευρώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται και ανήκει στην εταιρεία Gastrade.
Το FSRU, χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Βαλκανικής και της Μολδαβίας και Ουκρανίας. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.
FSRU Θράκης:
Ανήκει επίσης στην Gastrade και θα αναπτυχθεί επίσης στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Είναι πιθανό να λειτουργήσει το 2024. Το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.
IGB
Από τον Οκτώβριο ξεκίνησε και η εμπορική λειτουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας μήκους 182 χλ. O IGB ξεκινά από την Κομοτηνή και καταλήγει στη Στάρα Ζαγκόρα. Στην ελληνική ακριτική πόλη συνδέεται με τον αγωγό TAP. Μεταφέρει ποσότητες αζέρικου αερίου προς την αγορά της Βουλγαρίας.
Τον IGB διαχειρίζεται η κοινοπραξία ICGB. Μέτοχοι είναι η Bulgarian Energy Holding (50%) και η ΥΑΦΑ Ποσειδών (50%) στην οποία μετέχουν η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ και η Edison.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium