Τουλάχιστον 71 περιπτώσεις απάτης εξιχνιάσθηκαν από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από συστηματική και μεθοδική προανακριτική έρευνα, με την οικονομική ζημιά σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων να ανέρχεται σε 7.778.710,26 ευρώ και 9.131.099,41 δολαρίων ΗΠΑ.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης 54χρονος Ελληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και υπεξαίρεση κατ εξακολούθηση καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Τεράστια απάτη εκατομμυρίων με κοινοτικές επιδοτήσεις – Εμπλέκονται 26 άτομα, 16 εταιρείες
Μodus operandi
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) ο κατηγορούμενος προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες, είτε του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κύκλου, είτε μεσαίας οικονομικής επιφάνειας και συστηνόταν ψευδώς ως «Σύμβουλος Εμπορικών Συμφωνιών – Επενδύσεων» με εξειδικευμένες γνώσεις, πρωτοποριακές μεθόδους και εμπειρία στην παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών, βασιζόμενος σε παρελθοντική του ιδιότητα ως στέλεχος σημαντικών εταιρειών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Στη συνέχεια τους έπειθε να συμμετέχουν σε ένα δήθεν αξιόπιστο και αποδοτικό επενδυτικό σχήμα, με εγγυημένο κεφάλαιο με την αγορά πετρελαιοειδών, στο όνομά τους ενώ πρόσφερε δυνατότητα εξασφαλισμένης αποχώρησης οποιαδήποτε στιγμή με ρευστοποίηση στο ακέραιο του κεφαλαίου ή φυσική παραλαβή προϊόντος ίσης αξίας.
Ακολούθως, ο κατηγορούμενος προέβαινε σε διαδικασία αγοραπωλησίας αργού πετρελαίου και αγοράς ασφαλίστρων (OPTION) προς εξασφάλιση του επενδυθέντος κεφαλαίου, με χρέωση του πελάτη, ώστε ο αγοραστής να αποκομίζει ετήσιο κέρδος με απόδοση από 7,6% έως 13%, με τη μορφή μηνιαίου μισθώματος (προκαθορισμένη απόδοση).
Για το σκοπό αυτό το 2013 συνέστησε εταιρεία στην Ελλάδα (μητρική εταιρεία) και το 2016 θυγατρική σε χώρα της Ευρώπης, με αντικείμενο «Εμπορικές συμφωνίες για το αργό πετρέλαιο και τα παράγωγά του». Μάλιστα, η μητρική εταιρεία εμφανιζόταν να ενεργεί ταυτόχρονα στις συναλλαγές ως πράκτορας (agent) της θυγατρικής.
Κατά το διάστημα, που διαχειριζόταν ως ιδιοκτήτης των ανωτέρω εταιρειών τα εμπιστευμένα επενδυθέντα κεφάλαια των πελατών του, τους σύστηνε να πραγματοποιούν νέες καταβολές (αύξηση κεφαλαίου, κ.λπ.), να μην εισπράττουν τις αποδόσεις και να τις επανατοποθετούν (ανακεφαλαιοποίηση), με σκοπό την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής μακροπρόθεσμης απόδοσης.
Η εκμετάλλευση των κεφαλαίων από τον ίδιο σε συνδυασμό με την αγορά ή μη φορτιών πετρελαίου, την εικονική απεικόνιση των αγορασθέντων σε συμβάσεις, τιμολόγια, πιστοποιητικά πώλησης και την κάλυψη των συμφωνηθέντων αποδόσεων, είτε από ίδια κεφάλαια, είτε έτερων επενδυτών (πυραμίδα), έλαβαν χώρα τουλάχιστον από το 2018.
Η παράνομη δράση του αποκαλύφθηκε όταν αρνήθηκε σε πελάτες – επενδυτές την επιστροφή είτε του αρχικού κεφαλαίου, είτε των φορτίων πετρελαίου και αφού είχαν προηγηθεί παραπλανητικές επιστολές του με ψευδείς αιτιάσεις περί δυσχερειών της διεθνούς αγοράς.
Σημειώνεται ότι, ερευνάται η τυχόν συμμετοχή και συνεργών στην παράνομη δραστηριότητά του, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική οικονομική ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των παθόντων – πελατών.
Latest News
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Σε μία περίοδο όπου μια νέα περιδίνηση στις αγορές θα έσπρωχνε τις πληθωριστικές πιέσεις προς τα επάνω, τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική οικονομία απεύχεται την κλιμάκωση «ανταλλαγής δασμών»