
Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως έχει, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε τριβές μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.
«Δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε τον νόμο (προς επικύρωση) στη Βουλή, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε αυτό το θέμα» τόνισε σήμερα ο Καλίν, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι βουλευτές να απορρίψουν τον νόμο.
Ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter μια κουρδική οργάνωση που δείχνει ένα ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε την οργή της Τουρκίας με τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα να καλείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αισιοδοξία στο ΝΑΤΟ για ένταξη των Σουηδία, Φινλανδία
Αυτό το περιστατικό ήρθε σε μια περίοδο που η Τουρκία συνεχίζει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας -όπως και της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη του PKK και άλλων συμμαχικών του οργανώσεων, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
«Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία εδώ και έξι ή επτά μήνες και δεν είναι καλό για τη Σουηδία να εμφανίζεται υπό αυτό το πρίσμα», ανέφερε ο Καλίν μιλώντας σε δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά αν συνεχιστούν τέτοιου είδους περιστατικά, θα επιβραδύνουν τη διαδικασία».
Στόλτενμπεργκ: Το 2023 η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας
Ξεκάθαρο μήνυμα
Για τον Καλίν, η Σουηδία πρέπει να στείλει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με τη στάση των μελών του PKK στο έδαφός της.
«Πρέπει (…) για παράδειγμα να εγγυηθούν ότι (μέλη του PKK) δεν μπορούν πλέον να στρατολογούν ή να εισπράττουν χρήματα» σε σουηδικό έδαφος.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι η νέα σουηδική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Σουηδού πρωθυπουργού στην Άγκυρα λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία καθώς και «την τροποποίηση του Συντάγματος, ένα θετικό βήμα».
Θα χρειαστεί να περιμένουμε
Ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουμε «έξι μήνες» μέχρι να συνταχθούν και να επικυρωθούν από τη Βουλή οι νέοι σχετικοί νόμοι, σημείωσε.
Επιπλέον, ο Καλίν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία «δεν ζητά τίποτα από τη Σουηδία ή τη Φινλανδία που δεν είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία τους: είμαστε πολύ ρεαλιστές».
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει συγκεκριμένα την απέλαση πολλών μελών του PKK και του κινήματος FETO, κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μέλος του PKK στάλθηκε πίσω από τη Στοκχόλμη στις αρχές Δεκεμβρίου – και φυλακίστηκε αμέσως στην Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters


Latest News

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ