
Μια πετρελαϊκή δυναστεία της Νέας Υόρκης, η οποία υπήρξε πελάτης του θρυλικού απατεώνα Μπερνάρντ Μάντοφ και έχασε δισεκατομμύρια από την κατάρρευση της Enron, εμπλέκεται στην κατάρρευση της FTX, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times.
Σύμφωνα με τους FT, οι επενδυτικές εταιρείες της οικογένειας Μπέλφερ, το όνομα της οποίας βρίσκεται πάνω από τις γκαλερί του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο μετόχων του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, ο ιδρυτής του οποίου, ο Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι ενορχήστρωσε «μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία».
Χρεοκοπία της FTX: Η αυταπάτη ότι μπορεί να δημιουργηθεί πλούτος από το τίποτα
Οι Μπέλφερ και η Enron
Η οικογένεια Μπέλφερ, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Enron, έχασε περίπου 2 δισ. δολάρια από την κατάρρευση της εταιρείας, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις. Ο πατριάρχης της οικογένειας, Ρόμπερτ Μπέλφερ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως μακροχρόνιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Enron για αρκετές δεκαετίες μέχρι το 2002. Αρκετά ιδρύματα και εταιρείες της οικογένειας επένδυσαν επίσης στην εικονική επενδυτική εταιρεία του Μάντοφ.

Όπως σχολιάζουν οι FT, η ικανότητα της FTX να προσελκύσει την πλούσια οικογένεια της Νέας Υόρκης αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του πόσο βαθιά είχε διεισδύσει ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ στην ελίτ των ΗΠΑ, στην προσπάθειά του να προσελκύσει επενδύσεις για τις επιχειρήσεις του. Ο δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Κραφτ και αρκετές διασημότητες και γνωστοί αθλητές είναι επίσης μέτοχοι της FTX, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα.
Η Belfer Investment Partners κατείχε μετοχές από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της FTX το 2021 και στις αρχές του 2022, καθώς και επενδύσεις στην επιχείρηση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης στις ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα έγγραφα. Μια άλλη εταιρεία που συνδέεται με την οικογένεια, η Lime Partners LLC, κατείχε επίσης μετοχές της FTX και της FTX US. Το συνδυασμένο μερίδιο των δύο εταιρειών στην FTX Group αποτιμήθηκε σε 34,5 εκατ. δολάρια κατά τον πιο πρόσφατο γύρο άντλησης κεφαλαίων στις αρχές του περασμένου έτους.
Οι δωρεές
Οι Μπέλφερς είναι γνωστοί για τις εκτεταμένες φιλανθρωπικές δωρεές τους. Ο Ρόμπερτ και η σύζυγός του Ρενέ έκαναν μεγάλες δωρεές στο Μουσείο Met για την ανακαίνιση της ελληνικής και της ρωμαϊκής γκαλερί του ιδρύματος της Νέας Υόρκης, οι οποίες έχουν πάρει το όνομά τους από τους από την οικογένεια. Αποτελούν επίσης μεγάλο ευεργέτη του Χάρβαρντ, το κέντρο διεθνών σχέσεων στη Σχολή Κένεντι του οποίου έχει πάρει το όνομά τους.
«Πατριάρχης» της οικογένειας ήταν ο Άρθουρ Μπέλφερ, ο οποίος μετακόμισε στις ΗΠΑ από την Πολωνία περίπου την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εισήγαγε φτερά για πουπουλένια μαξιλάρια και υπνόσακους, πριν επεκταθεί στον τομέα του καουτσούκ και του πετρελαίου. Η πετρελαϊκή εταιρεία της οικογένειας εξαγοράστηκε τη δεκαετία του 1980 από μια εταιρεία – πρόγονο της Enron, καθιστώντας τους Μπέλφερ κύριους μετόχους του ενεργειακού γίγαντα που αργότερα κατέρρευσε.


Latest News

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία