
Η φετινή ύφεση δε θα είναι όπως «της μαμάς μας και του μπαμπά μας», αναφέρει το ανώτερο στέλεχος της Bank of America Savita Subramanian.
«Όταν σκεφτόμαστε τους γονείς μας και τις προηγούμενες γενιές , οι υφέσεις έμοιαζαν πολύ διαφορετικές» σημείωσε η ίδια, μιλώντας στο Bloomberg για να συμπληρώσει με νόημα ότι «Ακόμη και το 2008, όταν σκέφτεστε το δράμα που έλαβε χώρα στη Αμερική», αναφορικά με τις εταιρείες, τους καταναλωτές, και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, οι εταιρείες και οι καταναλωτές φαίνονται πραγματικά «αρκετά κεφαλαιοποιημένοι» τουλάχιστον προς το παρόν.
Πιο χαμηλό το ιδιωτικό χρέος
Όπως σημειώνει η ίδια, αυτό που έμαθαν οι εταιρείες το 2008 ήταν πρέπει να «κλειδώνουν» σε σχετικά μακροχρόνιες υποχρεώσεις σταθερού επιτοκίου από την πλευρά του χρέους τους. «Για μένα, ο πιο ενθαρρυντικός αριθμός είναι αν συγκρίνετε τη σημερινή μέση διάρκεια του χρέους στους ισολογισμούς με εκείνη του 2008. Σήμερα, οι όροι του χρέους είναι περίπου, κατά μέσο όρο, 11 χρόνια. Πίσω στο ’08, ήταν περισσότερο στα επτά χρόνια».
Κατά την ίδια, αυτό σημαίνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα βλάψουν αυτές τις εταιρείες από τη μια μέρα στην άλλη, την ώρα που οι καταναλωτές έλαβαν ένα μεγάλο ποσό μετρητών από την κυβέρνηση το 2020 και το 2021. «Έτσι, οι ισολογισμοί καταναλωτών και επιχειρήσεων φαίνονται πολύ καλοί», αναφέρει η Savita Subramanian. Αναφερόμενη στους ισολογισμούς της Fed, αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχε ποτέ αυτό το είδος βάσης περιουσιακών στοιχείων. «Έχουμε δει αγορές ομολόγων τρισεκατομμυρίων δολαρίων να πραγματοποιούνται τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, προσθέτοντας ότι ο δημόσιος τομέας την ανησυχεί περισσότερο από τον ιδιωτικό.
Προβλέψεις για τις αγορές
Σχετικά με τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος, το στέλεχος της BofA εκτίμησε ότι η αγορά θα κλείσει γύρω στις 4.000 (ο S&P 500, ο οποίος είναι πραγματικά περιορισμένος), δίνοντας ένα εύρος εκτίμησης από τις 3.000 (σε ακραίες συνθήκες) μέχρι και 4.600. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πολλές μεγάλες ευκαιρίες για τον S&P 500, συμπληρώνοντας ότι μπορούν τα πράγματα να πάνε αρκετά καλά φέτος εν μέσω ενός σκηνικού σχετικά χαμηλών αποδόσεων για τη συνολική αγορά. Οι αναλυτές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και ίσως ακόμη και οι εταιρείες να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, επειδή η πραγματική θετική έκπληξη τα τελευταία χρόνια είναι ότι παρά τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, την πίεση κόστους, την πίεση των μισθών, οι εταιρείες κατάφεραν να το αντιμετωπίσουν είτε τιμολογώντας τα προϊόντα πιο επιθετικά είτε μειώνοντας το κόστος.
«Επιπλέον, βλέπουμε τις εταιρείες πολύ ευκίνητες όσον αφορά τη μείωση του κόστους», είπε χαρακτηριστικά.


Latest News

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - Κάτω από τα 65 δολάρια το Brent
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για τον Stoxx 600 - «Στο πράσινο» οι ευρωαγορές
Οι κλάδοι των ακινήτων και των τραπεζών οδήγησαν την άνοδο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%