Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan , Wells Fargo , Citigroup και Bank of America ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο και όλες έστειλαν συλλογικά ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές: προετοιμαζόμαστε για ύφεση.

Αυτές οι τράπεζες ανακοίνωσαν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε προβλέψεις για ζημίες δανείων ή χρήματα που αναμένουν ότι δεν θα επιστραφούν από τους δανειολήπτες.

Η JPMorgan ανακοίνωσε προβλέψεις 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πιστωτικές απώλειες, λέγοντας ότι αυτά τα αποθεματικά δημιουργήθηκαν καθώς οι προοπτικές της εταιρείας «αντανακλούν τώρα μια ήπια ύφεση στην κεντρική περίπτωση».

Το πικνίκ κερδών των τραπεζών θα προσελκύσει την εισβολή μυρμηγκιών

Η Bank of America, έβαλε στην άκρη 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πιστωτικές ζημίες το τέταρτο τρίμηνο, η Wells Fargo 936 εκατομμύρια δολάρια και η Citigroup άλλα 640 εκατομμύρια δολάρια.

Αρχικά, οι επενδυτές είδαν αυτές τις αυξήσεις αποθεματικών ως αρνητικό σημάδι για τις τράπεζες και την οικονομία ευρύτερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ήταν χαμηλότερα νωρίς την Παρασκευή, όπως και οι μετοχές κάθε τράπεζας. Ωστόσο, μετά από μια δεύτερη πιο προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων, έφερε τις μετοχές σε θετικό πρόσημο με το κλείσιμο της αγοράς.

Οι πρώτες πέντε ημέρες

Μάλιστα, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Tom Lee της Fundstrat παρατήρησε ότι η ιστορία της αγοράς λέει ότι το ράλι του S&P 500 τις πρώτες ημέρες του έτους – μια περίοδος που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη – είναι αναμφισβήτητα θετικό.

Επικαλούμενος τον κανόνα των «πέντε πρώτων ημερών», ο Lee σημειώνει ότι σε επτά προηγούμενες περιπτώσεις στις οποίες ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,4% ή περισσότερο τις πέντε πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους μετά από μια χαμένη χρονιά, ο δείκτης κατέγραψε ετήσια κέρδη κάθε φορά — με μέσο κέρδος 26%.

«Με άλλα λόγια, η «βασική» περίπτωση για το 2023 είναι ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να κερδίσει >25%,» έγραψε ο Lee προσθέτοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών που βλέπουν τον S&να πέφτει στις 3.000 το πρώτο εξάμηνο του 2023, προτού ανακάμψει για να παραμείνει σταθερός. Εν ολίγοις, «το 2023 θα πρέπει να έχει πολύ ισχυρότερες αποδόσεις από ό,τι περιμένουν πολλοί».

Κοιτώντας μπροστά

Επιπλέον, οι επενδυτές τείνουν να μην αντιδρούν σε αυτό που συμβαίνει αλλά μάλλον σε αυτό που πιστεύουν ότι θα συμβεί.

Αλλά αν οι τιμές των μετοχών μας λένε τι πιστεύουν οι επενδυτές για το μέλλον, τότε τα εταιρικά κέρδη μας λένε τι γνωρίζουμε για το παρελθόν.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η JPMorgan, η Bank of America και η Citigroup, για παράδειγμα, απελευθέρωσαν όλα τα αποθεματικά που είχαν δεσμευτεί για πιστωτικές απώλειες εν μέσω μιας άνθησης της οικονομίας και των υγιών καταναλωτικών ισολογισμών. Το έτος που ακολούθησε, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα υψηλά των 40 ετών και μια επικείμενη ύφεση έγινε η κοινή πρόβλεψη στη Wall Street και τη Main Street.

Σε αυτήν την πρόσφατη ιστορία, λοιπόν, η αντίδραση της αγοράς της Παρασκευής χρησιμεύει ως υπενθύμιση στους επενδυτές που έχουν ήδη προετοιμαστεί για αυτά τα άσχημα νέα από τις τράπεζες.

Το δεύτερο μήνυμα

Εκτός από το σήμα για ύφεση, το δεύτερο μήνυμα που στέλνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών είναι ότι η βουτιά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις πλήττει την επενδυτική τραπεζική και «ψαλιδίζει» τα κέρδη από τα υψηλότερα επιτόκια και τους ισχυρούς -ακόμα- καταναλωτές.

Έτσι, μετά από διάστημα καλών ειδήσεων, οι προοπτικές για τις αμερικανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να θολώνουν.

Και αυτό έως τώρα γέμιζε τα ταμεία τους με κέρδη, δηλαδή τα υψηλά επιτόκια, εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα αποδειχθεί μπούμερανγκ: το υψηλότερο κόστος δανεισμού καθώς η

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια μειώνει επίσης τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και δάνεια αυτοκινήτων.

Η πηγή που… στερεύει

Επίσης, μια από τις πιο κερδοφόρες πηγές δημιουργίας χρημάτων στον κόσμο των οικονομικών δείχνει να στερεύει, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις τράπεζες της Wall Street και την ελίτ των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων: η εκρηκτική πορεία των deals που διήρκεσε εδώ και περίπου μια δεκαετία έχει αρχίσει να καταρρέει.

Έτσι οι μεγάλες τράπεζες, που οδήγησαν τη φρενήρη κούρσα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αποκομίζοντας ένα κέρδος που ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια στις καλές εποχές, αναγκάζονται τώρα να προβούν σε μεγάλες απομειώσεις σε M&A που τροφοδοτούνταν από χρέη που αναλήφθηκαν στην εποχή του φθηνού χρήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χαοτική εξαγορά της Twitter Inc. από τον Ιλον Μασκ, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα επώδυνη, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg πλήττει μια ομάδα υπό την ηγεσία της Morgan Stanley με εκτιμώμενες απώλειες περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δυσοίωνες προοπτικές

Και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι καλές ημέρες δεν θα επιστρέψουν σύντομα για την πλούσια σε χρεώσεις επιχειρηματική δραστηριότητα του δανεισμού με μόχλευση καθώς πλησιάζει μια πολυαναμενόμενη ύφεση.

Λίγοι έχουν αποφύγει τις συνέπειες. Η Bank of America Corp., η Barclays Plc και η Morgan Stanley είναι από τις πιο εκτεθειμένες σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια επικίνδυνων δανείων και ομολόγων που παραμένουν κολλημένα στους τραπεζικούς ισολογισμούς – η αξία των οποίων έχει μειωθεί δραματικά καθώς οι θεσμικοί αγοραστές εξαφανίζονται.

«Πότε σταματά η μουσική»

«Οι πιο εξελιγμένοι παίκτες, πληρωμένοι για να ξέρουν πότε σταματά η μουσική, έδιναν ριψοκίνδυνα εταιρικά δάνεια με γελοία γενναιόδωρους όρους μόλις τον περασμένο Απρίλιο — στοιχηματίζοντας ουσιαστικά ότι οι μέρες με εύκολο χρήμα θα συνέχιζαν ακόμα και σε πληθωριστικό περιβάλλον» γράφει το Bloomberg.

Τώρα η αποφασιστικότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να σφίξει τη νομισματική πολιτική με τον ταχύτερο ρυθμό στη σύγχρονη εποχή τους άφησε εκτεθειμένους, παγώνοντας την έκρηξη συγχωνεύσεων και εξαγορών που εμπλούτισε μια γενιά τραπεζιτών και στελεχών εξαγορών την τελευταία δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις