![Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε ακαδημαϊκό που έκανε χρήση Twitter](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/salman-1.jpg)
Απόφαση που θυμίζει μεσαίωνα ελήφθη στην Σαουδική Αραβία όταν οι αρχές επέβαλλαν σε ακαδημαϊκό θανατική ποινή επειδή έκανε χρήση Twitter. Ο διακεκριμένος καθηγητής νομικής τάσσεται υπέρ της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον Guardian, η σύλληψη του 65χρονου Αγουάντ Αλ-Κάρνι τον Σεπτέμβριο του 2017 σηματοδότησε το ξεκίνημα μαζικών διώξεων εναντίον διαφωνούντων από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, λίγους μήνες αφότου είχε οριστεί πρίγκιπας-διάδοχος από τον πατέρα του.
Πώς παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ της Αραβίας
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Αλ-Κάρνι παρουσιάζεται από τα MME της Σαουδικής Αραβίας που ελέγχονται από το Ριάντ ως ένας επικίνδυνος ιερέας, όμως οι διαφωνούντες λένε πως πρόκειται για έναν σημαντικό, αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό με ισχυρή παρουσία στα social media. Μόνο στο Twitter, ο λογαριασμός του είχε περίπου 2 εκατ. followers.
Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτοεξόριστοι διαφωνούντες με το Ριάντ προειδοποιούν ότι οι Αρχές στο βασίλειο έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο άτομα στη χώρα που επικρίνουν το καθεστώς. Πέρυσι, η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Λιντς και μητέρα δύο παιδιών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 34 ετών επειδή είχε λογαριασμό στο Twitter και ακολουθούσε ακτιβιστές και διαφωνούντες, κάνοντας retweet σε κάποιες αναρτήσεις του. Μια άλλη γυναίκα, η Νούρα Αλ-Καχτάνι, καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκισης για αναρτήσεις της στο Twitter.
Πότε ξεκίνησε η ποινικοποίηση των social media
Τα δικαστικά έγγραφα ωστόσο που δημοσιεύει η Guardian και προήλθαν από τον γιο του 65χρονου ακαδημαϊκού δείχνουν ότι η ποινικοποίηση της χρήσης των social media είχε ξεκινήσει στο βασίλειο ήδη από το ξεκίνημα της «κυριαρχίας» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Η μετάφραση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Αλ-Κάρνι περιλαμβάνει την «παραδοχή» του καθηγηγή νομικής ότι διατηρούσε έναν λογαριασμό social media με το όνομά του (@awadalqarni) και ότι τον χρησιμοποιούσε «με κάθε ευκαιρία… για να εκφράζει τις απόψεις του». Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι «παραδέχτηκε» ότι συμμετείχε σε συζήτηση μέσω WhatsApp και ότι συμμετείχε σε βίντεο στα οποία υμνούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στις κατηγορίες είχε συμπεριληφθεί και η δημιουργία και χρήση ενός λογαριασμού του Αλ-Κάρνι στο Telegram.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.