To 2022 το ευρέως ακολουθούμενο χαρτοφυλάκιο 60/40 αμφισβητήθηκε έντονα καθώς κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Και καθώς το 2023 μετρά λίγες ημέρες οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν πώς θα κινηθεί η παραδοσιακή επενδυτική συνταγή που προβλέπει τοποθέτηση 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι τα πιο γνωστά ονόματα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την επενδυτική τραπεζική έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη.

Η BlackRock υποστηρίζει ότι απώλειες – οι χειρότερες σε ονομαστικούς όρους για ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 από την οικονομική κρίση του 2008-9 και οι χειρότερες σε πραγματικούς όρους σε ένα ημερολογιακό έτος από τη Μεγάλη Ύφεση – δείχνουν ότι η δομή αυτή είναι ξεπερασμένη.

Το τυπικό ράλι των «αρκούδων» και η αμφισβήτηση της στρατηγικής 60/40

Η Goldman Sachs διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι παρά τις απώλειες το 60/40 παραμένει μια έγκυρη προσέγγιση.

Ισχυρά επιχειρήματα

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ και κατά της συνταγής 60/40 ως λογικό σημείο εκκίνησης για τη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου: δίνει στον επενδυτή αξιοπρεπή έκθεση στην ανάπτυξη μέσω του στοιχείου των μετοχών, σταθερό εισόδημα από τα ομόλογα και ένα μαξιλάρι κατά τη διάρκεια της ύφεσης, όταν οι μετοχές συχνά πέφτουν έντονα και οι αποδόσεις των ομολόγων συνήθως πέφτουν επίσης, αυξάνοντας τις τιμές των ομολόγων.

Πέρυσι, οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη πτώση και τα ομόλογα έχασαν επίσης χρήματα. Ο δείκτης Dow Jones US Total Stock Market έχασε 19,5% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, ενώ ο δείκτης ICE BofA US Treasury έχασε 12,9%.

Ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 των ΗΠΑ είχε μια από τις χειρότερες χρονιές του, επειδή τα ομόλογα δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν το 2022 ήταν εξαίρεση και τα ομόλογα θα ξαναρχίσουν τώρα την κανονική τους λειτουργία.

«Έχουν συμβεί [απώλειες και στα δύο] στο παρελθόν — θα συμβεί στο μέλλον», υποστηρίζει ο Σαρίμ Μοσαβάρ-Ραχμάνι, επικεφαλής του ομίλου επενδυτικής στρατηγικής στο επενδυτικό τμήμα της Goldman Sachs και επικεφαλής επενδύσεων διαχείρισης πλούτου. «Αλλά είναι σπάνιο», πρόσθεσε.

Η Goldman υπολογίζει ότι οι μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ έχασαν χρήματα σε δωδεκάμηνη μερίδιο, μόλις στο 2% του χρόνου από το 1926.

«Αυτό είναι ένα διαφορετικό καθεστώς. Η μεγάλη μετριοπάθεια τελείωσε», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Βίβεκ Πολ, επικεφαλής της έρευνας χαρτοφυλακίου στο BlackRock Investment Institute.

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Αφού οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κορυφώθηκαν στο 15,8% το 1981, υποχώρησαν για τέσσερις δεκαετίες στο χαμηλό του 0,5% το 2020, προσφέροντας μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη στους κατόχους ομολόγων πέρα ​​από το εγγυημένο εισόδημα.

Ακόμα καλύτερα, από το 2000 και μετά προσέφεραν αρκετά καλή καθημερινή προστασία έναντι των απωλειών των μετοχών, καθώς το μοτίβο των κινήσεων των τιμών ανατράπηκε και τα ομόλογα και οι μετοχές πήγαν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Τι υποστηρίζει η BofA

Στο πλευρό της Goldman φαίνεται να τάσσεται και η Bank of America, η οποία βλέπει αλλαγή σκηνικού  φέτος.

Η τοποθέτηση 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα «θα πρέπει να δημιουργήσει θετική απόδοση το 2023», αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA Μάικλ Χάρτνετ, αναλύοντας τις προοπτικές για το επόμενο έτος που δημοσίευσε η αμερικανική τράπεζα.

Ο Χάρτνετ προβλέπει ότι τα ομόλογα θα ενισχυθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους, τονίζοντας ότι η ύφεση θα διαρκέσει τους πρώτους έξι έως εννέα μήνες, χωρίς ωστόσο να είναι βαθιά ή  έντονη. «Η χρηματιστηριακή αγορά θα σημειώσει άνοδο το δεύτερο εξάμηνο μόλις καταστεί σαφές ότι έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση των επιτοκίων και το κατώτατο όριο των εταιρικών κερδών», υπογράμμισε.

Παράλληλο χτύπημα

Παγκόσμια ομόλογα και μετοχές χτυπήθηκαν παράλληλα το 2022 καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια, τροφοδοτώντας τους φόβους για ύφεση. Ένα σημείο αναφοράς του Bloomberg που μετρά την απόδοση της αγοράς μεταξύ περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ δείχνει ότι ένα τυπικό χαρτοφυλάκιο 60/40 καταγράφει από την αρχή του έτους τις μεγαλύτερες απώλειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Χάρτνετ είπε επίσης ότι οι προοπτικές για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι «πραγματικά πολύ καλές» όταν οι επενδυτές αρχίσουν να αναμένουν ανάκαμψη.

«Δεν θα επιστρέψουμε σε έναν κόσμο με επιτόκια 0% ή ποσοτική χαλάρωση στον οποίο το μόνο που έπρεπε να κάνετε ήταν να κατέχετε μεγάλες μετοχές τεχνολογίας», είπε. «Οι άνθρωποι αναζητούν νέους leader στις αγορές και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης θα είναι μέρος αυτού».

Η «ιστορία» του  2022

Προ τριμήνου η BofA  είχε γράψει ότι «το 2022 (είναι) μια απλή ιστορία «πληθωριστικού σοκ» που προκαλεί «σοκ στα επιτόκια» που με τη σειρά του απειλεί «σοκ ύφεσης» και «πιστωτικό γεγονός. Το πληθωριστικό σοκ δεν έχει τελειώσει».

Η BofA είπε τότε ότι οι ετήσιες αποδόσεις μέχρι στιγμής το 2022 σε χαρτοφυλάκια 60/40 είναι οι χειρότερες των τελευταίων 100 ετών, ενώ αυτές σε χαρτοφυλάκια “25/25/25/25” που κατέχουν ίσα ποσοστά μετρητών, εμπορευμάτων, μετοχών και ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 11,9%, το χειρότερο από το 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές