Ένας σοβαρός κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας μετά από δεκαετίες αυξανόμενης οικονομικής ολοκλήρωσης θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή έως και 7%, αλλά οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν το 8%-12% σε ορισμένες χώρες, εάν διαχωριστεί και η τεχνολογία, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε νέα του έκθεση.
Το ΔΝΤ είπε ότι ακόμη και ο περιορισμένος κατακερματισμός θα μπορούσε να μειώσει το 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την αξιολόγηση του εκτιμώμενου κόστους για το διεθνές νομισματικό σύστημα και το παγκόσμιο οικονομικό δίχτυ ασφαλείας (GFSN).
Η έκθεση, που κυκλοφόρησε αργά την Κυριακή, σημειώνει ότι οι παγκόσμιες ροές αγαθών και κεφαλαίων είχαν ισοπεδωθεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και την αύξηση των εμπορικών περιορισμών που παρατηρήθηκε τα επόμενα χρόνια.
ΔΝΤ: Καταιγίδα πάνω από την παγκόσμια οικονομία – Οι 8 μεγάλοι κίνδυνοι
«Η πανδημία COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν δοκιμάσει περαιτέρω τις διεθνείς σχέσεις και έχουν αυξήσει τον σκεπτικισμό σχετικά με τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης», ανέφερε η έκθεση του προσωπικού.
Τονίζει επίσης ότι η εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας για χρόνια, ενώ ωφελούσε τους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος στις προηγμένες οικονομίες μέσω χαμηλότερων τιμών.
Χαλαρώνοντας τους εμπορικούς δεσμούς
Η διάλυση των εμπορικών δεσμών «θα επηρεάσει περισσότερο τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και τους λιγότερο ευκατάστατους καταναλωτές στις προηγμένες οικονομίες», γράφουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού.
Οι περιορισμοί στη διασυνοριακή μετανάστευση θα στερούσαν από τις οικονομίες υποδοχής πολύτιμες δεξιότητες, ενώ θα μείωναν τα εμβάσματα στις οικονομίες που στέλνουν μετανάστες. Οι μειωμένες ροές κεφαλαίων θα περιόριζαν τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ η μείωση της διεθνούς συνεργασίας θα εγκυμονούσε κινδύνους για την παροχή ζωτικών παγκόσμιων δημόσιων αγαθών.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι υπάρχουσες μελέτες υποδεικνύουν ότι όσο βαθύτερος είναι ο κατακερματισμός, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος, με την τεχνολογική αποσύνδεση να ενισχύει σημαντικά τις απώλειες από τους εμπορικούς περιορισμούς.
Σημείωσε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς η παγκόσμια οικονομία μετατοπίζεται σε πιο «οικονομική περιφερειοποίηση» και σε ένα κατακερματισμένο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.
«Με λιγότερο διεθνή επιμερισμό κινδύνου, (ο παγκόσμιος οικονομικός κατακερματισμός) θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη μακροοικονομική αστάθεια, πιο σοβαρές κρίσεις και μεγαλύτερες πιέσεις στα εθνικά αποθέματα ασφαλείας», ανέφερε.
Θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει την ικανότητα της παγκόσμιας κοινότητας να υποστηρίζει τις χώρες σε κρίση και να περιπλέξει την επίλυση μελλοντικών κρίσεων δημοσίου χρέους.
Latest News
Απρόσμενη ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας εν μέσω πολέμου
Παρά τον πόλεμο το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο
«Taramagate»: Τι συμβαίνει στη Βρετανία με την έλλειψη ταραμοσαλάτας
Η απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Βρετανία έχει προκαλέσει πανικό στους Λονδρέζους που διαμαρτύρονται για την ταραμοσαλάτα
Σίγουρος για τον πληθωρισμό παρά τις υψηλές υπηρεσίες o Λουίς ντε Γκίντος
Η οικονομία έχει απογοητεύσει πρόσφατα, καθώς η κατανάλωση παραμένει αδύναμη, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος
Το «φρένο χρέους» στη Γερμανία και τα όριά του
Το «φρένο» εισήχθη στη Γερμανία το 2009 από την τότε καγκελάριο Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της «μεγάλης ύφεσης»
Στα 300 δισ. δολαρια η κεφαλαιοποίηση της Bytedance, μητρικής του Tiktok
Η ByteDance δεν είχε κάποιο σχέδιο IPO στον ορίζοντα, δηλώνουν πηγές που επικαλείται το Reuters - Πώς ενισχύει τη ρευστότητα
Τα διαπραγματευόμενα assets των αμερικανικών τραπεζών ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια
Είναι η πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση που οι αμερικανικές τράπεζες χτίζουν τέτοιο ενεργητικό σε διαπραγματευόμενα assets
Τζον Κατσιματίδης: «Η Ελλάδα δεν χαίρει μεγάλου ενδιαφέροντος στο τραπέζι του Τραμπ»
Ο Τζον Κατσιματίδης, ένας από τους πλουσιότερους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ
Η αγωγή 21,5 εκατ. της JPMorgan για ζημιές σε αποθήκη πολύτιμων μετάλλων
Η JPMorgan μηνύει βρετανική κατασκευαστική εταιρεία για «εκτεταμένες ζημιές» se μονάδα αποθήκευσης στο Λονδίνο
Γιατί η Tesla ανακαλεί το Cybertruck... πάλι
Είναι η πολλοστή φορά που το Cybertruck ανακαλείται και αυτή τη φορά το ζήτημα είναι σοβαρό
Η Boeing θα πληρώσει στην Spirit AeroSystems έως και 350 εκατ. δολάρια προκαταβολικά
Η προκαταβολή από την Boeing θα βοηθήσει την Spirit AeroSystems να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας