Μόλις δύο στους πέντε ανθρώπους είναι αισιόδοξοι ότι οι οικογένειές τους θα είναι καλύτερα στο μέλλον, όσον αφορά το επίπεδο διαβίωσης, ενώ όλο και μεγαλύτερη είναι η δυσπιστία σε κυβερνήσεις και μη κυβερνητικούς θεσμούς, κυρίως μεταξύ των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος.
Αυτό αποτυπώνεται στην παγκόσμια έρευνα, που δημοσίευσε το Reuters, βάσει της οποίας καταρτίζεται το βαρόμετρο Edelman Trust, που για πάνω από 20 χρόνια διερευνά και καταγράφει τις στάσεις χιλιάδων ανθρώπων. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι η οικονομική απαισιοδοξία ήταν στο υψηλότερο σημείο της σε ορισμένες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.
Ευρωβαρόμετρο: Ακρίβεια και φτώχεια ανησυχούν τους Ευρωπαίους [γραφήματα]
Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν με έναν ακόμη τρόπο πώς οι διαφορετικές ταχύτητες μέσα στις κοινωνίες εντάθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα εξακολουθούν να εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό θεσμούς όπως οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και οι ΜΚΟ. Αλλά η δυσπιστία είναι διάχυτη μεταξύ των ομάδων χαμηλού εισοδήματος.
Ταξικό χάσμα
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Ρίτσαρντ Εντελμαν του οποίου η ομάδα επικοινωνιών Edelman δημοσίευσε την έρευνα, που έκανε λόγο για ταξικό χάσμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα συμπεράσματα της έρευνας «έδειξαν πραγματικά το μεγάλο ταξικό χάσμα και πάλι», εξηγώντας ότι στην πανδημία αποτυπώθηκε στα ζητήματα υγείας και περίθαλψης, τώρα στον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο υψηλός πληθωρισμός ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο των πολιτών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην έρευνα που διενεργήθηκε σε 28 χώρες και 32.000 συμμετέχοντες, μόνο το 40% συμφώνησε με τη δήλωση «η οικογένειά μου και εγώ θα είμαστε καλύτερα σε πέντε χρόνια», που ισοδυναμεί με μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων έναν χρόνο νωρίτερα, με τις προηγμένες μάλιστα οικονομίες να εμφανίζουν τα πιο χαμηλά ποσοστά: Ηνωμένες Πολιτείες (36%), Βρετανία (23%), Γερμανία (15%) και Ιαπωνία (9%).
Πηγή: Reuters
Σε κάθε περίπτωση, οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες σημείωσαν πολύ υψηλότερες αξιολογήσεις – αν και χαμηλότερες από πέρυσι – με μόνο την Κίνα να κάνει τη διαφορά, με άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 65%.
Αποκλείσεις βάσει εισοδήματος
Ενώ ο μακροχρόνιος Δείκτης Εμπιστοσύνης του Edelman κατέγραψε ένα μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης 63% σε βασικούς θεσμούς μεταξύ των ερωτηθέντων υψηλού εισοδήματος στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μόλις 40% μεταξύ των ομάδων χαμηλού εισοδήματος.
Παρόμοιες αποκλίσεις με βάση το εισόδημα υπήρχαν στη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό υποδηλώνει την απόλυτη πόλωση, με υψηλά επίπεδα ερωτηθέντων να συμφωνούν με τη δήλωση “Βλέπω βαθιές διαιρέσεις και δεν νομίζω ότι θα τις ξεπεράσουμε ποτέ” σε χώρες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, όπως η Αργεντινή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νότος Αφρική, Ισπανία, Σουηδία και Κολομβία.
Latest News
Αλλάζουν ρότα οι ΗΠΑ – Τι λέει η DBRS πως πρέπει να περιμένουμε
Η DBRS αναμένει τρεις τομείς πολιτικής να διαμορφώσουν τις προοπτικές υπό μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση - Εκτιμήσεις, αλλαγές και προσδοκίες
Πόσο αποδίδει το μποϋκοτάζ στη Μέση Ανατολή στα αμερικάνικα προϊόντα
Εκτός από την Coca-Cola, πτώση εμφανίζουν και αμερικανικές μάρκες fast food
Μεγαλύτερα έσοδα αναμένουν τα Χριστούγεννα οι Γερμανοί έμποροι
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Εμπορίου (HDE), οι Γερμανοί σχεδιάζουν να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 297 ευρώ τα Χριστούγεννα
Πού πάνε τα λεφτά που απομένουν από τις δωρεές μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Υπάρχουν σαφείς κανόνες που διέπουν τι γίνεται με τα χρήματα που απομένουν στα funds των υποψηφίων μετά τις εκλογές
Αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή της εμπλοκής του Μασκ στην πολιτική
Ο Ίλον Μασκ σχεδιάζει να παραμείνει σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική σκηνή ακόμη και μετά τις εκλογές του 2024.
Η εντυπωσιακή επιστροφή του Orient Express
Καθώς οι εξαιρετικά πλούσιοι εγκαταλείπουν τις αγορές πολυτελείας υπέρ των ταξιδιών το Orient Express ετοιμάζεται για θρυλικό comeback
Η Michelin κλείνει ακόμα δύο εργοστάσια στη Γαλλία
«Στον αέρα» 1.254 εργαζόμενοι της Michelin που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις - Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης λόγω ανταγωνισμού της Ασίας
Το νέο made-in-China λογισμικό που κοντράρει Apple και Google
Η Κίνα θέλει να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης σε όλα και η Huawei φαίνεται να αναλαμβάνει το λογισμικό των smartphone
Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία - Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Η απομάκρυνση από τον Όλαφ Σολτς του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δίνει νέα διάσταση στην κυβερνητική κρίση στη Γερμανία
Από τη Meta και τη Ray-Ban, στη Moncler και τη Burberry - Νέες εξαγορές στην πολυτέλεια
Τα σενάρια εξαγορών στην πολυτέλεια πυροδότησαν συζητήσεις και φρενίτιδα στις αγορές που έδωσαν ώθηση στις μετοχές των εταιρειών