Η είδηση ότι στη Σουηδία ανακαλύφθηκε ένα κοίτασμα με σπάνιες γαίες, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και συγχρόνως έχει πυροδοτήσει ένα μεγάλο κύμα συζητήσεων για το πόσο σημαντική είναι αυτή η ανακάλυψη για την Ευρώπη. Τι είναι όμως οι σπάνιες γαίες και γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικές και στρατηγικής σημασίας;
17 σπάνια μέταλλα
Οι σπάνιες γαίες έχουν ονομασθεί έτσι διότι πρόκειται για μια ομάδα 17 μετάλλων τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και βρίσκονται σε ελάχιστα σημεία ανά τον πλανήτη.
Αυτά είναι τα εξής: Νεοδύμιο (Nd), Πρασεοδύμιο (Pr), Σαμάριο (Sm), Δυσπρόσιο (Dy), Τέρβιο (Tb), Λανθάνιο (La), Λουτέτιο (Lu), Κέριο(Ce), Ύττριο (Y), Eυρώπιο (Eu), Γαδολίνιο (Gd), Χόλμιο (Ho), Σκάνδιο (Sc), Θούλιο (Tm), Υτέρβιο (Yb), Προμέθιο (Pm) και Έρβιο(Er).
Κάτι περισσότερο από το 85% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την Κίνα, ενώ μικρά κοιτάσματα υπάρχουν στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία και στη Αφρική. Το περασμένο καλοκαίρι ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κοίτασμα στην Τουρκία με 694 εκατ. τόνους, στο οποίο βρίσκονται 10 από τις 17 σπάνιες γαίες και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο.
Οι σπάνιες γαίες εξαιτίας της σύνθεσής τους έχουν μεγάλη ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και έτσι βρίσκουν εφαρμογή και χρησιμοποιούνται ευρέως στην υψηλή τεχνολογία, από τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ, έως τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα.
Οι σπάνιες γαίες και το παχνίδι ΗΠΑ-Κίνας
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνα
Οι σπάνιες γαίες ήρθαν στο προσκήνιο, όταν οι ΗΠΑ και η Κίνα επιδόθηκαν σε έναν εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας εκατέρωθεν δασμούς η μία στα προϊόντα της άλλης.
Στην κορύφωση του εμπορικού πολέμου το 2019, ο Κινέζος πρόεδρος έκανε μια επίσκεψη σε κοίτασμα και μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας σπάνιων γαιών. Στις δηλώσεις στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Σι Τζιπίνγκ άφησε σαφείς αιχμές ότι η Κίνα με τα κοιτάσματα που διαθέτει αφενός έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, αφετέρου μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναθεωρήσει τη διάθεσή τους.
Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Οι δηλώσεις αυτές λειτούργησαν ως σήμα κινδύνου, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να τίθενται σε κατάσταση συναγερμού.
Κατόπιν των αιχμών του Κινέζου προέδρου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συγχρονισμένα οι κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν ότι η μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα είναι επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί και καταστροφική.
Σχεδόν το 98% της ζήτησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτεται από την Κίνα, ενώ για τις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 80%.
Αδιέξοδο
Πίσω στο 2019 όταν ακόμη δεν είχε ανακαλυφθεί το κοίτασμα την Τουρκία πόσο μάλλον στη Σουηδία, τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ επιδόθηκαν σε καταρτισμό σχεδίων για απεξάρτηση από την Κίνα.
Επισημάνθηκε η ανάγκη για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας των σπάνιων αυτών μετάλλων.
Ωστόσο, η κατάσταση στην αγορά των σπάνιων γαιών μοιάζει με μονόδρομο. Η επεξεργασία να γίνεται επί ευρωπαϊκού ή αμερικανικού εδάφους. Όμως οι πρώτες ύλες από πού θα προμηθεύονται όταν περί του 80% εξ αυτών προέρχεται από την Κίνα;
Να σημειωθεί ότι και για την κυβέρνηση Μπάιντεν η απεξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα έχει χαρακτηρισθεί ως ύψιστης σημασίας για την εθνική ασφάλεια. Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στις πλακέτες σε συστήματα ελέγχου πυραύλων, όσο και σε αυτές των πολεμικών αεροσκαφών, όπως και στα ραντάρ.
Γυρίζει σελίδα η Ευρώπη;
Στο κοίτασμα στο ορυχείο Περ Γκάιγερ στη Σουηδία εκτιμάται ότι βρίσκονται περί του 1 εκατ. τόνων οξειδίων σπάνιων γαιών. Καταλαβαίνει κανείς ότι ο όγκος αυτός μπορεί να καλύψει ένα μέρος των αναγκών των ευρωπαϊκών χωρών.
Πέραν του περιορισμένου όγκου, σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις θα χρειασθούν περί των 10 με 15 ετών, προκειμένου η Ευρώπη να παρουσιάσει τις σπάνιες γαίες ως μέταλλο έτοιμο προς χρήση.
Η σπανιότητα των μετάλλων αυτών, απαιτεί υψηλής τεχνολογίας εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή. Είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που στην Ευρώπη έως σήμερα δεν υπήρχαν σπάνιες γαίες, μοιραία δεν υπάρχει και η τεχνογνωσία για να παραχθούν.
Μακρύς ο δρόμος
Εντέλει, ο δρόμος για να καταστεί η Ευρώπη αυτόνομη καλύπτοντας τις ανάγκες της έστω και εν μέρει για σπάνιες γαίες δείχνει ότι θα είναι ακόμη μακρύς.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...