Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021, αρκετούς μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι γεμάτες αποθήκες στην Κίνα, στρέφουν τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ήπειρο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 9% τη Δευτέρα, ανεβάζοντας την πτώση φέτος στο 22%. Ειδικότερα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου (TTF), το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υποχώρησαν στα 59,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10:30 π.μ. στο Άμστερνταμ.
Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή συμπλήρωσαν πέντε διαδοχικές εβδομάδες πτωτικής τροχιάς.
Γιατί η Ευρώπη «πλημμυρίζει» με LNG – Πόσα χάνει η Ρωσία από το πλαφόν
Καταλύτης η Κίνα
Οι Κινέζοι εισαγωγείς προσπαθούν να εκτρέψουν τις αποστολές Φεβρουαρίου και Μαρτίου προς την Ευρώπη εν μέσω χαμηλών τιμών στο εσωτερικό και υψηλών αποθεμάτων. Αυτό εκτονώνει τις ανησυχίες αρκετών παραγόντων της αγοράς, που φοβούνται ότι το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα τονώσει τη ζήτηση και στερήσει από τη Δύση τα ζωτικής σημασίας φορτία LNG.
Οι αγορές φυσικού αερίου ηρεμούν φέτος μετά από ένα ταραχώδες 2021, όταν οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ και έπληξαν τις οικονομίες παντού.
Μάλιστα, αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση θα μπορούσαν να έχουν παρέλθει καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί και οι φόβοι για ύφεση είναι μειωμένοι.
Ο καλός καιρός
Σημαντικά στην εξέλιξη αυτή έχει συμβάλλει η παρατεταμένη καλοκαιρία.
Αν και αυτή την εβδομάδα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, είναι πιθανό να είναι σύντομη και δεν θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μειώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία ελάχιστα έχουν υποχωρήσει, καθώς η ζήτηση παραμένει υπό έλεγχο και οι εισαγωγές LNG είναι ισχυρές.
«Αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην υπάρχει τέλος στην πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», αναφέρει η Energi Danmark και προσθέτει: «Η κατάσταση πανικού από πέρυσι έχει αντικατασταθεί από τη σιγουριά ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς προβλήματα εφοδιασμού».
Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι η κρίση που προκλήθηκε από τις βαθιές περικοπές του εφοδιασμού της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία απέχει πολύ από το τέλος.
Η Ευρώπη ήταν «τυχερή» με τον καιρό και η προσφορά παραμένει εκτεθειμένη σε γεωπολιτικά γεγονότα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan. Οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να είναι σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο της πενταετίας για την εποχή του χρόνου.
Προς το παρόν, η αγορά φυσικού αερίου παίρνει βοήθεια και από αλλού.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στον περιορισμό της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να παράγει άνευ προηγουμένου ποσότητα αιολικής ενέργειας, ενώ η Βρετανία έφτασε επίσης σε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.
Σε ιστορικά υψηλά οι εισαγωγές
Σημειώνεται ότι το 2022 οι παγκόσμιες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που παραθέτει το Reuters, οι παγκόσμιες εισαγωγές LNG ανήλθαν το περασμένο έτος σε συνολικά 409 εκατ. τόνους, έναντι 386,5 εκατομμυρίων τόνων το 2021.
Από την πλευρά της η εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων Kpler υπολογίζει τις παγκόσμιες εισαγωγές LNG για το 2022 σε 400,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες σε σύγκριση με τις εισαγωγές 379,6 εκατομμυρίων τόνων το 2021.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αλλαγή στην κορυφή του μεγαλύτερου εισαγωγέα.
Κορυφαίος εισαγωγέας η Ευρώπη
Η Ευρώπη, στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει την παροχή φυσικού αερίου, μέσω των ρωσικών αγωγών, στράφηκε προς το LNG και αναδείχθηκε η κορυφαία αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, παίρνοντας τα ηνία από την Ασία.
Εκτιμάται, ότι η Ευρώπη εισήγαγε σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου του LNG που διακινήθηκε πέρυσι, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς αυξήθηκαν, μόλις η Ρωσία άρχισε να διακόπτει τον εφοδιασμό μέσω αγωγών στους περισσότερους πελάτες της προς δυσμάς.
Τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι το περασμένο έτος οι εσιαγωγές LNG της ΕΕ έφτασαν τους 101 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 58% σε σύγκριση με το 2021. Δηλαδή, εισήγαγε συνολικά το 24% του συνόλου του LNG που διακινήθηκε πέρυσι.
Μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG υποβοηθήθηκε από την ανεπαρκή ζήτηση στην Ασία, καθώς η Κίνα είδε μια πρωτοφανή πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας απλά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις εκτοξευόμενες τιμές του υγροποιημένου αερίου.
Αλλαγή στάσης
Όπως αναφέρει η βρετανική εταιρεία συμβούλων Timera Energy, η στροφή της Ευρώπης στο LNG έχει δημιουργήσει ένα σοκ ζήτησης σε μια ήδη στενή παγκόσμια αγορά, με επιπλέον ζήτηση 50 εκατομμύριων τόνων ετησίως.
Και σημειώνει ότι ο ρόλος της Ευρώπης στην αγορά υγροποιημένου αερίου άλλαξε απότομα, καθώς μετατράπηκε από ένας «παθητικός και ευέλικτος» καταναλωτής σε έναν «άμεσο και επιθετικό ανταγωνιστή».
Παρά την πρόσφατη βουτιά των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου κάτω από το σημείο αναφοράς της Βόρειας Ασίας, η Ευρώπη συνεχίζει να προσελκύει τις περισσότερες από τις αμερικανικές εξαγωγές LNG καθώς η ζήτηση στην Ασία εξακολουθεί να είναι ασθενής.
Συνολικά, η δυναμική που καθιερώθηκε το 2022 είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2023, με την Ευρώπη να διατηρεί υψηλά επίπεδα εισαγωγών LNG, ενώ οι αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες αγωνίζονται να ανταγωνιστούν και να στραφούν περισσότερο προς τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.
Σε ρόλο μπαλαντέρ αναδεικνύεται η Κίνα, όπου το άνοιγμα της χώρας από την COVID-19 μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά μόνο εάν οι τιμές δεν ανέβουν σε επίπεδα που καθιστούν το LNG μη ανταγωνιστικό στην εγχώρια αγορά.
Latest News
Στην πρίζα… η ζήτηση για αυτοπαραγωγή ενέργειας – Τα στοιχεία του GreenTank
Αφορούν σε έργα για αυτοπαραγωγή ενέργειας από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, δήμους, ενεργειακές κοινότητες και άλλους φορείς, ισχύος 133 MW
Στην... πρέσα η RWE - Ακτιβιστικό fund την πιέζει για επαναγορά μετοχών
Το ακτιβιστικό επενδυτικό ταμείο Elliott Investment Management έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό μετοχικό πακέτο στη γερμανική RWE
Χτύπησε το «σφυρί» της διαιτησίας για ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διεκδικεί αποζημίωση για τις υψηλές τιμές με τις οποίες πλήρωνε το ρωσικό φυσικό αέριο την περίοδο 2022-2023
Συνεχίζεται η πτώση για τη Saudi Aramco - Στο -15% τα κέρδη του τρίτου τριμήνου
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco διατηρεί το μέρισμα μαμούθ - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού