Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021, αρκετούς μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι γεμάτες αποθήκες στην Κίνα, στρέφουν τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ήπειρο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 9% τη Δευτέρα, ανεβάζοντας την πτώση φέτος στο 22%. Ειδικότερα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου (TTF), το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υποχώρησαν στα 59,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10:30 π.μ. στο Άμστερνταμ.
Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή συμπλήρωσαν πέντε διαδοχικές εβδομάδες πτωτικής τροχιάς.
Γιατί η Ευρώπη «πλημμυρίζει» με LNG – Πόσα χάνει η Ρωσία από το πλαφόν
Καταλύτης η Κίνα
Οι Κινέζοι εισαγωγείς προσπαθούν να εκτρέψουν τις αποστολές Φεβρουαρίου και Μαρτίου προς την Ευρώπη εν μέσω χαμηλών τιμών στο εσωτερικό και υψηλών αποθεμάτων. Αυτό εκτονώνει τις ανησυχίες αρκετών παραγόντων της αγοράς, που φοβούνται ότι το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα τονώσει τη ζήτηση και στερήσει από τη Δύση τα ζωτικής σημασίας φορτία LNG.
Οι αγορές φυσικού αερίου ηρεμούν φέτος μετά από ένα ταραχώδες 2021, όταν οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ και έπληξαν τις οικονομίες παντού.
Μάλιστα, αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση θα μπορούσαν να έχουν παρέλθει καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί και οι φόβοι για ύφεση είναι μειωμένοι.
Ο καλός καιρός
Σημαντικά στην εξέλιξη αυτή έχει συμβάλλει η παρατεταμένη καλοκαιρία.
Αν και αυτή την εβδομάδα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, είναι πιθανό να είναι σύντομη και δεν θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μειώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία ελάχιστα έχουν υποχωρήσει, καθώς η ζήτηση παραμένει υπό έλεγχο και οι εισαγωγές LNG είναι ισχυρές.
«Αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην υπάρχει τέλος στην πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», αναφέρει η Energi Danmark και προσθέτει: «Η κατάσταση πανικού από πέρυσι έχει αντικατασταθεί από τη σιγουριά ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς προβλήματα εφοδιασμού».
Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι η κρίση που προκλήθηκε από τις βαθιές περικοπές του εφοδιασμού της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία απέχει πολύ από το τέλος.
Η Ευρώπη ήταν «τυχερή» με τον καιρό και η προσφορά παραμένει εκτεθειμένη σε γεωπολιτικά γεγονότα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan. Οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να είναι σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο της πενταετίας για την εποχή του χρόνου.
Προς το παρόν, η αγορά φυσικού αερίου παίρνει βοήθεια και από αλλού.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στον περιορισμό της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να παράγει άνευ προηγουμένου ποσότητα αιολικής ενέργειας, ενώ η Βρετανία έφτασε επίσης σε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.
Σε ιστορικά υψηλά οι εισαγωγές
Σημειώνεται ότι το 2022 οι παγκόσμιες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που παραθέτει το Reuters, οι παγκόσμιες εισαγωγές LNG ανήλθαν το περασμένο έτος σε συνολικά 409 εκατ. τόνους, έναντι 386,5 εκατομμυρίων τόνων το 2021.
Από την πλευρά της η εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων Kpler υπολογίζει τις παγκόσμιες εισαγωγές LNG για το 2022 σε 400,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες σε σύγκριση με τις εισαγωγές 379,6 εκατομμυρίων τόνων το 2021.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αλλαγή στην κορυφή του μεγαλύτερου εισαγωγέα.
Κορυφαίος εισαγωγέας η Ευρώπη
Η Ευρώπη, στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει την παροχή φυσικού αερίου, μέσω των ρωσικών αγωγών, στράφηκε προς το LNG και αναδείχθηκε η κορυφαία αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, παίρνοντας τα ηνία από την Ασία.
Εκτιμάται, ότι η Ευρώπη εισήγαγε σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου του LNG που διακινήθηκε πέρυσι, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς αυξήθηκαν, μόλις η Ρωσία άρχισε να διακόπτει τον εφοδιασμό μέσω αγωγών στους περισσότερους πελάτες της προς δυσμάς.
Τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι το περασμένο έτος οι εσιαγωγές LNG της ΕΕ έφτασαν τους 101 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 58% σε σύγκριση με το 2021. Δηλαδή, εισήγαγε συνολικά το 24% του συνόλου του LNG που διακινήθηκε πέρυσι.
Μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG υποβοηθήθηκε από την ανεπαρκή ζήτηση στην Ασία, καθώς η Κίνα είδε μια πρωτοφανή πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας απλά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις εκτοξευόμενες τιμές του υγροποιημένου αερίου.
Αλλαγή στάσης
Όπως αναφέρει η βρετανική εταιρεία συμβούλων Timera Energy, η στροφή της Ευρώπης στο LNG έχει δημιουργήσει ένα σοκ ζήτησης σε μια ήδη στενή παγκόσμια αγορά, με επιπλέον ζήτηση 50 εκατομμύριων τόνων ετησίως.
Και σημειώνει ότι ο ρόλος της Ευρώπης στην αγορά υγροποιημένου αερίου άλλαξε απότομα, καθώς μετατράπηκε από ένας «παθητικός και ευέλικτος» καταναλωτής σε έναν «άμεσο και επιθετικό ανταγωνιστή».
Παρά την πρόσφατη βουτιά των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου κάτω από το σημείο αναφοράς της Βόρειας Ασίας, η Ευρώπη συνεχίζει να προσελκύει τις περισσότερες από τις αμερικανικές εξαγωγές LNG καθώς η ζήτηση στην Ασία εξακολουθεί να είναι ασθενής.
Συνολικά, η δυναμική που καθιερώθηκε το 2022 είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2023, με την Ευρώπη να διατηρεί υψηλά επίπεδα εισαγωγών LNG, ενώ οι αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες αγωνίζονται να ανταγωνιστούν και να στραφούν περισσότερο προς τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.
Σε ρόλο μπαλαντέρ αναδεικνύεται η Κίνα, όπου το άνοιγμα της χώρας από την COVID-19 μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά μόνο εάν οι τιμές δεν ανέβουν σε επίπεδα που καθιστούν το LNG μη ανταγωνιστικό στην εγχώρια αγορά.
Latest News
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium
Η αυστριακή OMV θα προμηθεύσει με ρουμανικό αέριο τη Γερμανία
Η συμφωνία της OMV με τη γερμανική Uniper είναι πενταετής για 15 τεραβατώρες φυσικού αερίου από το έργο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα