
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου και αξιόπιστων δεικτών αναφοράς για τις τιμές.
Στην πρώτη σημερινή συνεδρίαση, προήδρευσε ο Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς ενώ στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρίαση προέβησαν σε απολογισμό των μέχρι τώρα εργασιών και συζήτησαν τη δημιουργία κοινοπραξίας ή κοινοπραξιών ανοικτών σε εταιρείες φυσικού αερίου και καταναλωτές φυσικού αερίου, για την από κοινού διαπραγμάτευση με διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου και την εξασφάλιση καλύτερων τιμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Στόχος της Πλατφόρμας
Ο Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Ακολουθούμε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ώστε να προετοιμαστούμε εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα και την περίοδο επαναπλήρωσης των αποθεμάτων. Γι΄αυτό παρότρυνα τα κράτη μέλη να έρθουν άμεσα σε επαφή με βασικούς παράγοντες της αγοράς σε εθνικό επίπεδο, πρώτον για να εντοπίσουν όσους θα συμμετάσχουν στην πλατφόρμα και, δεύτερον, για να εκτιμήσουν τις ποσότητες και τον προορισμό του φυσικού αερίου που θα αγοραστεί μέσω της πλατφόρμας. Ταυτόχρονα, ζήτησα από τη βιομηχανία να εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της σε μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία. Στόχος είναι να δημοσιευτεί η συνολική ζήτηση για να προσελκύσουμε προσφορές στις αρχές της άνοιξης και να γίνει η πρώτη από κοινού αγορά πολύ πριν από το καλοκαίρι.»
Της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υψηλού επιπέδου για τη βιομηχανία, την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου κ. Σέφτσοβιτς. Στις 25 Ιανουαρίου, ο Αντιπρόεδρος θα προσκαλέσει εκπροσώπους των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου, όπως οι βιομηχανίες κεραμικών, χημικών και λιπασμάτων, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην πλατφόρμα. Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο