Αυξάνουν την πίεση τους οι ακτιβιστές στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που τις κατηγορούν ότι στρέφουν τις συζητήσεις για το κλίμα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, ενώ παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπλώνεται η εκστρατεία με τίτλο «cease and desist».
«Απαιτούμε συγκεκριμένη και πραγματική δράση για το κλίμα», δήλωσε ο Nicolas Siegrist, ο 26χρονος διοργανωτής της διαμαρτυρίας, ο οποίος είναι και επικεφαλής του κόμματος των Νέων Σοσιαλιστών στην Ελβετία. «Θα βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με κρατικούς ηγέτες και θα πιέζουν για τα συμφέροντά τους», συνέχισε.
Η θέση της βιομηχανίας
Οι μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ενέργειας -όπως είναι οι BP, η Chevron και η Saudi Aramco- συγκαταλέγονται μεταξύ των 1.500 ηγετών και επιχειρήσεων που συγκεντρώνονται στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, όπου οι παγκόσμιες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Η θέση της βιομηχανίας ενέργειας είναι ότι πρέπει να αποτελέσει μέρος της ενεργειακής μετάβασης, καθώς τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα όσο οι χώρες θα στρέφονται σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Πετρελαϊκές εταιρείες: Οι υψηλές τιμές εκτινάσσουν τα κέρδη
ICYMI: Climate activist Greta Thunberg marched with protesters in western Germany as they tried to save the village of Lützerath from being swallowed by a coal mine. pic.twitter.com/yxBghTpr42
— DW News (@dwnews) January 16, 2023
Τι ζητούν οι ακτιβιστές
Η καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρηματοδοτήθηκε από τους ακτιβιστές για το κλίμα Thunberg, Vanessa Nakate και Luisa Neubauer, μέσω του μη κερδοσκοπικού ιστότοπου Avaaz, αύξησε την πίεση στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το μήνυμα της προς τους διευθύνοντες συμβούλους των ενεργειακών εταιρειών είναι : «να σταματήσουν αμέσως να ανοίγουν νέες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα και να σταματήσουν να εμποδίζουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που όλοι χρειαζόμαστε τόσο επειγόντως». Επιπλέον οι ακτιβιστές απειλούν με νομικά μέτρα και περισσότερες διαμαρτυρίες αν δεν συμμορφωθούν.
Η καμπάνια, την οποία είχαν υπογράψει περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι, είχε σχεδόν 200.000 συμμετοχές το πρωί της Δευτέρας.
Ο Sumant Sinha, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας, δήλωσε ότι θα ήταν καλό να συμπεριληφθούν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στη συζήτηση για τη μετάβαση, καθώς έχουν ζωτικό ρόλο να διαδραματίσουν.
«Εάν η πετρελαϊκή βιομηχανία δεσμεύεται να αλλάξει τότε συμφωνώ οι εκπορόσπωοι της να συμμετέχουν στις συζητήσεις. Είναι καλύτερα να τους βάλουμε μέσα στη σκηνή παρά να τους έχουμε έξω από τη σκηνή», δήλωσε στο Reuters ο Sinha, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ReNew Power, διευκρινίζοντας όμως ότι η συμπερίληψη δεν πρέπει να οδηγήσει σε «σαμποτάζ».
Η άνοδος των επιτοκίων έχει καταστήσει δυσκολότερη την προσέλκυση χρηματοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους παραδοσιακούς παίκτες που έχουν «γεμάτες τσέπες».
Τέλος, την ώρα που οι σύνεδροι άρχισαν να φθάνουν στο Νταβός, ακτιβιστές του Debt for Climate διαμαρτυρήθηκαν σε ιδιωτικό αεροδρόμιο στην ανατολική Ελβετία και εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν να διαγραφούν τα χρέη των φτωχότερων χωρών προκειμένου να επιταχυνθεί η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων