
Σε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η ενέργεια έχει καταστεί κεντρικό ζήτημα συζήτησης, επηρεάζει και επηρεάζεται από την οικονομία, τη γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις και επιδρά στην καθημερινότητα όλων μας, ο Ορέστης Ομράν αποκωδικοποιεί την ενεργειακή κρίση και απαντά σε 25+1 βασικά ερωτήματα που τη συνθέτουν.
Κατέχοντας την εφαρμοσμένη γνώση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και παρακολουθώντας από κοντά τις διεθνείς τάσεις, ο συγγραφέας κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις ενεργειακές κρίσεις του περασμένου αιώνα, αναλύει τις αιτίες της σημερινής κρίσης και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από αυτήν.
Η καινούργια Ευρώπη που χρειαζόμαστε
Ερμηνεύει με εύληπτο τρόπο σύνθετους τεχνικούς όρους και υπογραμμίζει τη σημασία της «πράσινης» μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής και επισημαίνει τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχιας.
Παρουσιάζει τις θέσεις του για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες με τις οποίες έρχεται ήδη αντιμέτωπη η χώρα μας, σε όλο το φάσμα «παραγωγή, μεταφορά και κατανάλωση». Εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, μέσα από ένα πρίσμα τεχνοκρατικού ρεαλισμού.
«Ασφαλέστερη επιλογή για τους καταναλωτές το πετρέλαιο»
Έχοντας την κατανόηση του ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, τεκμηριώνει τη σημασία που έχει η συνεργασία των χωρών της Ε.Ε. για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στον τομέα της ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης και την προώθηση της καθαρότερης ενέργειας. Παράλληλα, θέτει ως κοινή ενωσιακή προτεραιότητα την προώθηση της ενεργειακής ειρήνης και της ενεργειακής δικαιοσύνης.
Σε κάθε ενότητα, ο συγγραφέας παραθέτει σχετική –ελληνική και διεθνή– βιβλιογραφία, δημιουργώντας ένα σημαντικό εφαλτήριο γνώσης για την περαιτέρω, πιο εξειδικευμένη, μελέτη των ζητημάτων που παρουσιάζει.
Το βιβλίο «25+1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση» αποτελεί ένα εγχειρίδιο-πυξίδα για να κατανοήσουμε όσα πολυδιάστατα συμβαίνουν γύρω μας και ξεκινούν από τον χώρο της ενέργειας, αλλά τελικά αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες ισορροπίες και αλλάζουν τις ζωές μας.
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 6 και μισή το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Ομράν.


Latest News

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Γεραπετρίτης: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία
«Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ πρωτοφανών κρίσεων. Κρίσεων πολεμικών, κρίσεων ανθρωπιστικών, κρίσεων κλιματικών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Τραβούν χειρόφρενο οι οδηγοί ταξί τη Μεγάλη Τρίτη
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνει αύριο ο κλάδος – Μήλον της Έριδος η ελεύθερη διέλευση των έμφορτων ταξί από τις λεωφορειολωρίδες

Νέα έξαρση του τουρκικού «εποικισμού»
Τα στοιχεία από Ίμερο και Ξυλαγανή Ροδόπης έως τα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη – Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις αγορές που κάνουν επενδυτές από την Τουρκία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα
Υποτονική η κίνηση στην αγορά σε σχέση με πέρσι – Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Ζελένσκι προς Τραμπ: Έλα να δεις τι έκανε ο Πούτιν
«Θέλουμε να έρθετε να δείτε», λέει ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του, απευθυνόμενος στον Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Θα καταλάβετε τι έκανε ο Πούτιν».

H Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Hellenic Train
Εκτός από την επίθεση στην Hellenic Train, η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή στο υπουργείο Εργασίας