Το μυστήριο ως προς το ποιος θα αναβιώσει επενδυτικά το παλιό επενδυτικό σχέδιο του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» λύθηκε.
Εδώ και δύο με τρεις μήνες από τότε που οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρόσεν Χριστόφ και Ελλάδας Κώστας Σκρέκας έκαναν γνωστές τις προθέσεις των δύο χωρών για την επαναφορά του project, όλοι έψαχναν ποιος είναι ο επενδυτής που θα αναλάβει να τρέξει μελετητικά, αδειοδοτικά και γενικά να ωριμάσει επιχειρηματικά το συγκεκριμένο έργο.
Για την ιστορία να θυμίσουμε πως τον αγωγό τον θέλουν διακαώς οι Βούλγαροι προκειμένου να φέρνουν πετρέλαιο για το διυλιστήριο τους. Σημειώνεται ότι οι γείτονές μας έχουν σταματήσει να εισάγουν αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία.
Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης: Εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή της
Αναζητούν λοιπόν λύση μέσω της αναβίωσης του «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» αλλά με αντίστροφη ροή του αγωγού σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, στο οποίο τότε συμμετείχε και η Ρωσία. Δηλαδή το πετρέλαιο να μεταφέρεται από την ελληνική ακριτική πόλη προς το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, όπου και βρίσκεται το κρατικό διυλιστήριο.
Η απορία όλων ήταν ποιος θα αναλάβει να τρέξει τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και αδειοδοτικά το συγκεκριμένο έργο.
Πρόκειται, λοιπόν, για τον όμιλο Κοπελούζου. Και τη λύση στο μυστήριο την έδωσε ο ίδιος ο ιδρυτής του ο Δημήτρης Κοπελούζος. Όπως είπε συνομιλώντας με δημοσιογράφους το περασμένο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, ο όμιλος του διαθέτει τις μελέτες του παλαιότερου επενδυτικού σχεδίου – τις οποίες και είχε εκπονήσει – και πλέον θα επιχειρήσει να τις προσαρμόσει στα νέα δεδομένα.
Ο αγωγός έναντι εκείνου που είχαν συμφωνήσει Κώστας Καραμανλής – Βλαντιμίρ Πούτιν και Στανίσεφ θα έχει μικρότερη χωρητικότητα 10 εκ. τόνων πετρελαίου.
Τα νομοσχέδια του Σκρέκα
Μπορεί ο χρόνος να τρέχει αντίστροφα για τις εκλογές, ωστόσο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπάρχουν ακόμη νομοθετικές εκκρεμότητες.
Ο Κώστας Σκρέκας συνομιλώντας με δημοσιογράφους στην Αλεξανδρούπολη είπε πως θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή τρία νομοσχέδια.
Το ένα θα αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την αγορά ενέργειας, το δεύτερο τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την προσθήκη εκείνων των υδάτων και των απορριμμάτων και το τρίτο αφορά σε χωροταξικές ρυθμίσεις.
Γκρίνια στη ΡΑΕ
Και μια και ο λόγος για τη ΡΑΕ ένα πρώτο σχέδιο του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της έχει πάει στα στελέχη της Αρχής.
Και κάποια εξ αυτών το είδαν και μάλλον διαπίστωσαν πως η νέα δομή κάνει πιο περίπλοκο το έργο της.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία τριών ολομελειών: Κάθε μία θα έχει τέσσερα αντί για επτά μέλη και θα έχουν την αντίστοιχη ευθύνη της ενέργειας, των υδάτων και των απορριμμάτων.
Οι αποφάσεις που θα λαμβάνουν θα απευθύνονται σε μία ανώτατη ολομέλεια, η οποία και θα ανάβει το πράσινο ή το κόκκινο φως.
Όπως υποστηρίζουν, οι ίδιες πηγές, πρόκειται μάλλον για μία γραφειοκρατική δομή που μόνο προβλήματα θα προκαλεί στον τρόπο λειτουργίας…
Οι τράπεζες, το ΤΧΣ και οι εκλογές
Μετά την ανακοίνωση από το ΤΧΣ της Στρατηγικής Αποεπένδυσης από τις τράπεζες, άνοιξε ο δρόμος για την εκκίνηση της διαδικασίας ύστερα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2022, που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο μήνα. Όπως αναφέρει ο Μικροοικονομικός του Βήματος της Κυριακής, σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, προτάσεις από ενδιαφερόμενους θα γίνονται δεκτές μόνο εάν προβλέπουν inside premium σε σχέση με τις τιμές στο ΧΑ, ενώ μετά την υποβολή τους θα γίνεται ανοιχτός διαγωνισμός προς αναζήτηση καλύτερων όρων από τρίτους.
Μέχρι στιγμής, κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας έχει συζητήσει με το ΤΧΣ για το ενδεχόμενο απόκτησης έως του 20% της Εθνικής, ενώ η ION Investments έχει καταθέσει πρόταση για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Τώρα θα φανεί εάν το ενδιαφέρον τους είναι πραγματικό, υποβάλλοντας επίσημες προσφορές. Οι Σαουδάραβες πάντως δεν το συνηθίζουν να μετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες, στη λογική ότι «έχουμε το cash και δεν μπαίνουμε σε πλειστηριασμούς». Από την άλλη, η προσφορά της ION έχει ξεπεραστεί πια από την πραγματικότητα, καθώς το τίμημά της είναι πολύ χαμηλότερο της τρέχουσας αποτίμησης στο ΧΑ.
Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να σκάσει κάποια πολύ καλή πρόταση άμεσα για να δούμε πώς θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση. Θα ανοίξει μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ή θα το αφήσει για μετά τις εκλογές; Αν υπήρχε στοίχημα, τη χαμηλότερη απόδοση θα έδινε σίγουρα το δεύτερο σενάριο.
Παζάρια για την πράσινη ενέργεια
Διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με 10ετή διάρκεια και σταθερές τιμές βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στη ΔΕΗ και τρεις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Πηγές αναφέρουν ότι η ΔΕΗ προτείνει η παροχή πράσινης και φθηνότερης ενέργειας να ξεκινήσει μετά από ενάμιση χρόνο καθώς τότε θα διαθέτει ικανό αριθμό αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που θα διασφαλίζουν τις ποσότητες ρεύματος τις οποίες χρειάζονται οι βιομηχανίες. Για το διάστημα αυτό του ενάμιση χρόνου η δημόσια εταιρεία θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από το υφιστάμενο μείγμα της, που είναι ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο.
Στον αντίποδα, οι βιομηχανίες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να κρύβουν την ανησυχία τους για τις νέες συμβάσεις που προτείνει η ΔΕΗ.
Ανάσα ρευστότητας
Σημαντική ανάσα ρευστότητας, δεδομένου του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τη δεύτερη πληρωμή, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πόροι που εισρέουν από το αναπτυξιακό εργαλείο υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ το γεγονός ότι τα χρήματα των δανείων έρχονται πολλούς μήνες νωρίτερα έχει και αξιόλογο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι από τις αρχές του 2023 θα «τρέξουν» περισσότεροι από 500 διαγωνισμοί ανάθεσης κατασκευής ή υλοποίησης έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ τη συμμετοχή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης ζήτησαν και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες.
Η αποτυχία της ψήφου των ομογενών
O εκλογικός νόμος του 2019, μετά Βαϊων και κλάδων φτιάχτηκε και για να ψηφίσουν οι ομογενείς μας. Οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, είτε μόνιμα είτε όσοι έφυγαν στα χρόνια των μνημονίων για να βρουν δουλειά.
Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν 3 θέσεις βουλευτών Επικρατείας που θα προέρχονται από την ομογένεια.
Φευ. Η καμπάνια που έγινε σε όλο τον κόσμο δεν απέδωσε και έφερε μόλις 3.500 – 4.000 νέους ψηφοφόρους. Που είναι εκείνα τα τρελά νούμερα που ακούγονταν καθώς και οι εκτιμήσεις ότι θα «αλλοιωθεί» το αποτέλεσμα από ψηφοφόρους που δε ζουν στην Ελλάδα.
Και τώρα τι θα γίνει; Θα έχουμε βουλευτές ομογένειας χωρίς ψηφοφόρους ομογένειας;
Το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια με νέα καμπάνια αλλά μην περιμένουμε και πολλά. Ηδη κάποιοι σκέφτονται αλλαγές στον εκλογικό νόμο που όμως για να ισχύσουν θα πρέπει να έχουν ευρεία πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 200 βουλευτές.
Οι τουρκικές εκλογές
Εκλογές 14 Μαΐου; Όχι οι ελληνικές, οι τουρκικές σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. To άφησε να εννοηθεί και ο Ερντογάν, το επιβεβαίωσε και ο Τσαβούσογλου. Αρα, αυτό θα επηρεάσει τις ελληνικές κάλπες;
Κάποιοι φοβούνται ότι αν η υπάρξει κενό εξουσίας στην Ελλάδα, μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν και το βαθύ κράτος και να κάνει ένα θερμό επεισόδιο που θα λειτουργήσει υπέρ του στις εκλογές.
Αν δηλαδή οι δικές μας εκλογές γίνουν αρχές Απριλίου και οι δεύτερες προς τις 21 Μαίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τις τουρκικές, εκείνο το μεσοδιάστημα θα μπορούσε να είναι για τον Ερντογάν μια ευκαιρία για να κάνει αυτό που θέλει.
Και κάποιοι σκέφτονται στην Αθήνα: «Αφού οι Τούρκοι θα κάνουν 14 Μαίου γιατί να μην κάνουμε μαζί τους;».
Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρξει κανένα κενό εξουσίας όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Κι αυτό γιατί τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ώστε οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος να μην φύγουν από τη θέση τους μετά τη διάλυση της Βουλής. Να παραμείνουν δηλαδή οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας ώστε να σταλεί ένα μήνυμα σε όσους θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Latest News
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια