
Αθήνα, Γλυφάδα, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο, Καλαμάτα, Κόρινθος, Πύλος, Κιλκίς. Είναι ορισμένοι από τους Δήμους που ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι οποίες έκαναν άλμα κατά την τελευταία αναπροσαρμογή.
Το «κίνημα» των δήμων κατά των αυξημένων αντικειμενικών αξιών μεγαλώνει συνεχώς εν όψει της λήξης της προθεσμίας την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για την υποβολή γνωμοδοτήσεων στο υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά του το υπουργείο έχει διαμηνύσει ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς ενώ δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.
Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Η προθεσμία
Οι δήμοι «τρέχουν» να προλάβουν την προθεσμία της Παρασκευής για την υποβολή γνώμης επί των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή τους ζητώντας παράλληλα παράταση της διορίας που τους έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένες προτάσεις.
Στο παιχνίδι των ενστάσεων έχουν μπει δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα οι οποίοι έχουν καταθέσει ή ετοιμάζονται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το δρόμο για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων και έχουν ακολουθήσει μεγάλοι δήμοι της Αττικής όπως ο δήμος Γλυφάδας, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου – Ταύρου αλλά και σε όλη την Ελλάδα όπως η Κόρινθος, η Καλαμάτα, το Κιλκίς, η Πύλος – Νέστωρος, η Σάμος, η Κέρκυρα, ο Πύργος.
Η λίστα
Ειδικότερα στη λίστα των δήμων που έχουν ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσουν επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:
– Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89% – 115,63%. Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας θεωρεί ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τι 31 Δεκεμβρίου 2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου.
– Γλυφάδα: Άμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές που έφτασαν ακόμη και το 81%.
– Αγ. Δημήτριος: Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητά τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.
– Ζωγράφου: Ο Δήμος προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.
– Μοσχάτο-Ταύρος: Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.
– Ραφήνα: Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.
– Παλλήνη: Ο δήμος ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.
– Ηράκλειο-Αττικής: Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.
– Καλαμάτα: Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
– Κιλκίς: Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς «προκειμένου να διαμορφωθεί μια δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας».
– Ρόδος: Το Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.
– Πύλος: Τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών, που ισχύουν για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλο το δήμο, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.
Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.


Latest News

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND
![Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προσιτές τιμές, πού έχουν εκτοξευθεί [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_enoikia24-600x352.png)
Γιατί ξέφυγαν οι τιμές των ενοικίων - Οι φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες]
Δεν σταματά η άνοδος στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου

Σπίτια με φθηνό ενοίκιο σε νέους και ευάλωτα νοικοκυριά
Ανοίγει ο δρόμος να διατεθούν ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το Δημόσιο σε ιδιώτες κατασκευαστές

Dimand: Χτίζει νέο pipeline έργων αξίας άνω του 1 δισ. – Τι συμβαίνει με Μινιόν και Πύργο Πειραιά
Για την πρόοδο των έργων που διαχειρίζεται, την ελληνική αγορά real estate αλλά και τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ μίλησε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος

Νέο ψηφιακό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και κτιρίου - Τι αναφέρει η ΡΑΑΕΥ
Ο Καταναλωτής (χρήστης του ΒΕΕΜ) δημιουργεί στην πλατφόρμα λογαριασμό μέσω μίας απλής επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Πώς άλλαξε ο χάρτης των επαγγελματικών ακινήτων - Το ράλι στις τιμές των ενοικίων
Τα εξωφρενικά ενοίκια για επαγγελματική στέγη δημιουργούν νέες εμπορικές γειτονιές ή οδηγούν σε λουκέτα – Εντονότερο το πρόβλημα στην περιφέρεια
![Ακίνητα: Αναζήτηση σπιτιού όπως… κυνήγι θησαυρού [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Αναζήτηση σπιτιού όπως... κυνήγι θησαυρού - Πού πήγαν όλα τα ακίνητα [γραφήματα]
Τα ακίνητα εξελίσσονται σε δισεπίλυτο γρίφο για χιλιάδες υποψήφιους αγοραστές - Οι μεγάλοι χαμένοι και η γκρίνια