![Eurostat: Ερημώνουν οι αγροτικές περιοχές – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/spring-3347409_1280.jpg)
Αν και το 45% της έκτασης της ΕΕ ανήκει στις κυρίως αγροτικές περιοχές, μόνο το 21% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζουν σε αυτές. Την ίδια στιγμή, και ενώ τα στοιχεία δίχνουν μία μείωση του πληθυσμού σε 155 αγροτικές περιοχές της ΕΕ, στην Ελλάδα και ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου, της Λέσβου και της της Λήμνου καταγράφεται αύξηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2015-2020, ο πληθυσμός των κυρίως αγροτικών περιοχών μειώθηκε, κατά μέσο όρο, 0,1% κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν καμία μεταβολή δεν καταγράφηκε στον πληθυσμό των ενδιάμεσων περιοχών. Από την άλλη πλευρά, ο πληθυσμός των κυρίως αστικών περιοχών αυξανόταν, κατά μέσο όρο, 0,4% κάθε χρόνο.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο (2015-2020) ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξανόταν ραγδαία. Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 1,6% κάθε χρόνο στις κυρίως αστικές περιοχές και στις ενδιάμεσες περιοχές. Ωστόσο, η πιο γρήγορη ανάπτυξη μεταξύ αυτής της ομάδας καταγράφηκε για όσους ζουν σε κυρίως αγροτικές περιοχές (1,8% κάθε χρόνο).
Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών), που ζουν σε κυρίως αγροτικές περιοχές μειώθηκε, κατά μέσο όρο, 0,6% κάθε χρόνο. Ο αριθμός των νεότερων ατόμων (κάτω των 20 ετών) μειώθηκε κατά 0,7% κάθε χρόνο. Αυτές οι δύο ομάδες στις κυρίως αστικές περιοχές παρουσίασαν ανάπτυξη (0,1% και 0,3% κάθε χρόνο, αντίστοιχα), υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κυρίως αγροτικές περιοχές για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ή αναζητώντας εργασία.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/01/agro.road_-600x391.jpg)
Οι πληθυσμιακές αλλαγές
Τα τελευταία χρόνια (2015–2020), ο πληθυσμός αυξήθηκε με σχετικά γρήγορο ρυθμό (τουλάχιστον 0,3% ετησίως) σε 108 κυρίως αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων μειώθηκε με σχετικά γρήγορο ρυθμό (λιγότερο από -0,3% ετησίως) σε 155 κυρίως αγροτικές περιοχές.
Κατά την περίοδο 2015–2020, οι αγροτικές περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ερήμωσης ήταν οι περιφέρειες της Κροατίας Vukovarsko-srijemska županija (-2,5% ετησίως) και Požeško-slavonska županija (-2,3%) και η βουλγαρική περιφέρεια Vidin (επίσης -2,3%).
Οι αγροτικές περιοχές με τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού ήταν οι ελληνικές νησιωτικές περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου (2,8% ετησίως) και της Λέσβου, της Λήμνου (2,7%), ακολουθούμενες από τη γερμανική περιφέρεια Landshut, το Kreisfreie Stadt και τη νησιωτική περιφέρεια των Καναρίων Ισπανίας. , El Hierro (και οι δύο 1,3%).
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Αμπέλι: Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/wine-828201_1280-600x400.jpg)
Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών για το 2025 – Η κατανομή στις εννέα περιφέρειες/ομάδες περιφερειών
![Θεσσαλία: Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με επέκταση του προγράμματος «Τυτώ»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/d46735a-600x450.jpg)
Στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία - Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Τυτώ»
Με το πρόγραμμα που υλοποιείται στη Θεσσαλία μειώνεται ο πληθυσμός των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίων
![ΕΘΕΑΣ: Ανάγκη για ολιγοήμερο άνοιγμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της ΕΑΕ 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_agrotis_sitari-600x352.png)
Ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΘΕΑΣ
Την άμεση συνάντησή της με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά με επιστολή της η ΕΘΕΑΣ
![Κρασί: Εναλλακτικοί και όχι ανταγωνιστικοί οι μη αλκοολούχοι οίνοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/roze.wine-20-600x402.jpg)
Εναλλακτικά και όχι ανταγωνιστικά τα μη αλκοολούχα κρασιά
Το κρασί χωρίς αλκοόλ καθιστά δυνατή την προσέλκυση νέων πελατών καθώς απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτικό κοινό
![Αγρότες: Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού με τους υπουργούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.platikampos3-600x395.jpg)
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Πότε θα συναντηθούν με τους υπουργούς
Στη συνάντηση με τους αγρότες θα συμμετέχουν υπουργοί από το Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα