
Τρεις μεγάλες ανατροπές στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους έως το έτος 2030 θα φέρει η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Ο νέος σχεδιασμός προωθεί αύξηση κατά 245% στη δυναμικότητα των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (από 2,7 GW στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ, σε 9,3 GW), βάζοντας στο «παιχνίδι» και το υδρογόνο (1,2 GW με ηλεκτρόλυση). Επίσης, τριπλασιάζει τη δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (από 19 GW σε 28,4 GW), ενώ διατηρεί ίδιο τον στόχο του φυσικού αερίου στα 6,9 GW (γιγαβάτ), προοιωνίζοντας πρόωρη απόσυρση παλαιών μονάδων.
Οι λεπτομέρειες του νέου ΕΣΕΚ παρουσιάστηκαν χθες από τον επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, τον ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ κ. Παντελή Κάπρο, στα μέλη και τους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου.
Υδρογόνο: Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης
Ειδικότερα, η δυναμικότητα των ΑΠΕ από περίπου 10 GW σήμερα, σχεδιάζεται σχεδόν να τριπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας, καλύπτοντας το 80% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030 (από 61% που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ). Για να καλυφθεί ο νέος στόχος η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ, έως το τέλος της δεκαετίας, προσδιορίστηκε από τον κ. Κάπρο ότι πρέπει να φτάσει στα 28,4 GW. Σε αυτά περιλαμβάνονται 3,2 GW υδροηλεκτρικών και τα 680 MW της μονάδας αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ήτοι περίπου 3,9 GW, καθώς και μισό GW από μονάδες βιομάζας, βιοαερίου, γεωθερμίας κλπ. Τα υπόλοιπα 24 GW θα είναι αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Το ισχύον ΕΣΕΚ προβλέπει 19 GW ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας, εκ των οποίων 14,7 GW αιολικά και φωτοβολταϊκά. Με άλλα λόγια, σχεδιάζεται ο στόχος του 2030 για ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο να αυξηθεί από τα 14,7 GW που προβλέπει το ΕΣΕΚ του 2019 στα 24 GW, δηλαδή κατά περίπου 9 GW. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτά θα περιλαμβάνονται και 2,5 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Αποθήκευση ενέργειας και με υδρογόνο
Για την ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ και την καλύτερη διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου των δικτύων κρίθηκε απαραίτητη η ενσωμάτωση έως το τέλος της δεκαετίας συστημάτων αποθήκευσης ισχύος 9,3 GW. Δηλαδή δυναμικότητα αυξημένη κατά 245% από τα 2,7 GW που προβλέπει το ισχύον ΕΣΕΚ (1,2 GW μονάδες συσσωρευτών και 1,5 GW αντλησιοταμίευσης (τα 800 MW των μονάδων της ΔΕΗ σε Θησαυρό και Σφηκιά και τα 680 MW της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία). Ο νέος στόχος των 9,3 GW, επιμερίζεται σε μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος 5,6 GW, μονάδες αντλησιοταμίευσης 2,5 GW και παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση 1,2 GW.
Παραμένουν ίδιοι οι στόχοι για το αέριο
Σχετικά με τη συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή του φυσικού αερίου, η παρουσία του έως το 2030 παραμένει η ίδια όπως και στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ, δηλαδή στα 6,9 GW. Άρα όπως σχολιάζουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» παράγοντες της αγοράς, πιθανώς θα πρέπει να επισπευσθεί η απόσυρση παλαιών μονάδων φυσικού αερίου που ο ΑΔΜΗΕ προτείνει να γίνει στις 31/12/2034 (σ.σ. στη μελέτη ενεργειακής επάρκειας που έχει προωθηθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΝ).
Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, σήμερα λειτουργούν μονάδες 5,2 GW και μαζί με τη νέα μονάδα της «Μυτιληναίος» στη Βοιωτία των 826 MW (μεγαβάτ) φτάνουν στα 6 GW. «Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται η νέα μονάδα των ΤΕΡΝΑ – Μότορ Οιλ, ισχύος 876,6 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ θεμελιώθηκε το περασμένο Σάββατο και εκείνη των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Κοπελούζου, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη. Αν δεν αποσυρθούν νωρίτερα οι παλαιότερες μονάδες, τα νούμερα δεν βγαίνουν», σημειώνει η ίδια πηγή. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη νέα μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ προτείνεται απόσυρση, στα τέλη του 2034, των μονάδων φυσικού αερίου Λαύριο IV (550,2 MW), Κομοτηνή (476,3 MW), Ήρων GTs (147,9 MW), ΕΝΘΕΣ (400 MW).
45% ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση
Παράλληλα, το νέο ΕΣΕΚ, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Κάπρου, υιοθετεί ως στόχο για την ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα από ΑΠΕ στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας το 45% (από 35% στο ισχύον ΕΣΕΚ).
Πιο φιλόδοξοι είναι και οι στόχοι στους υπόλοιπους τομείς, όπως για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ψύξη και τη θέρμανση των κατοικιών η οποία προσδιορίζεται στο 47% (από 42% στο ισχύον σχέδιο) αλλά και στον τομέα των μεταφορών που τίθεται ως στόχος η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο 32% (από 19% στο ισχύον ΕΣΕΚ).


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων