![Χρηματιστήριο ενέργειας: Σε χαμηλά επταμήνου η τιμή ρεύματος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/ot_deh1.png)
Μεγάλη βουτιά σημειώνει η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Σήμερα 17 Ιανουαρίου η μέση χονδρεμπορική τιμή έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα του επταμήνου. Για την ακρίβεια διαμορφώθηκε στα 132,48 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και έπεσε κατά 35,19% σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα των συναλλαγών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.
Σκρέκας: Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο φθηνές χώρες της Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα
Οι ΑΠΕ
Η υποχώρηση της μέσης χρηματιστηριακής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στη μεγάλη συμμετοχή των φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σήμερα έφεραν τις ΑΠΕ να αντιστοιχούν στο 51,97% του συνολικού ενεργειακού μίγματος. Οι εισαγωγές ρεύματος κατέχουν το 24,46%, ενώ το ακριβό φυσικό αέριο αντιστοιχούσε μόλις στο 9,39%.
Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη, όπως έχει επανειλημμένα αποδειχτεί. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι η τιμή σήμερα του ρεύματος να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα επταμήνου.
Η αποκλιμάκωση
Πάντως, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες πτωτική τάση.
Την 1η Ιανουαρίου η μέση τιμή ήταν στα επίπεδα των 270 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και σταδιακά αποκλιμακώνεται. Κινείται τις τελευταίες μέρες στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Οι μειώσεις της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου TTF, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σταδιακά περνούν και στην ελληνική αγορά ενέργειας. Να θυμίσουμε πως στην εγχώρια αγορά η τιμολόγηση αερίου γίνεται με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα.
Οι λογαριασμοί
Η πτωτική τροχιά των τιμών του αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα περάσουν στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου.
Στις 20 Ιανουαρίου οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους του επόμενου μήνα. Οι πληροφορίες μιλούν για εύρος τιμών (ονομαστικές χωρίς τις επιδοτήσεις) στα 0,20 με 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2-600x396.jpg)
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου