Kατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, υποβάλλεται το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου 2023.
Η ρύθμιση προβλέπει επίσης την επίσπευση της διαδικασίας διαβούλευσης-απόφασης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Όπως έχει ανακοινωθεί, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Αν και η σχετική διαβούλευση με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ.) θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες για να ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, στους εργοδοτικούς κύκλους, οι οποίοι θα καταθέσουν τις θέσεις τους, υπάρχουν ήδη οι πρώτες σκέψεις, χωρίς ακόμα αυτές να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το ύψος της αύξησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:
α) Η αποστολή έγγραψης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου 2023.
β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβουν χώρα το αργότερο έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023.
γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.
δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023.
ε) Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
στ) Τέλος, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023.
Τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό
Τα επικρατέστερα σενάρια για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι τα παρακάτω:
Πότε θα ξεκινήσει να ισχύει ο κατώτατος μισθός
1. Αύξηση 5,5%, με τον κατώτατο να φθάνει στα 751 ευρώ (από 713 ευρώ), δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα.
2. Αύξηση 7,75%, στα 768 ευρώ.
3. Αύξηση 9,9% (όσο περίπου ο πληθωρισμός), στα 785 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.
Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε αύξηση του κατώτατου στο 7,75% το 2023, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,41%.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση αύξησης των μισθών άνω του νέου ορίου του κατώτατου. Αν ο μισθωτός δεν καλύπτεται από κλαδική σύμβαση και ο μισθός του κανονίζεται από ατομική σύμβαση και είναι – για παράδειγμα – άνω των 800 ευρώ, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση του εργοδότη για αύξηση λόγω αύξησης του κατώτατου.
Τα επιδοματα
Η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023 θα συμπα12ρασύρει σειρά επιδομάτων:
* Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με την αύξηση του μισθού κατά 5,5% την 1η Απριλίου 2023 θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ, ενώ με αύξηση 8,5% θα ανέλθει σε 475,2 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
* Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα ανέλθει σε 462 έως 475,2 ευρώ.
* Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
* Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
* Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.
* Ειδικά εποχικά βοηθήματα: Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.
* Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
* Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.
* Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
* Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
* Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.
* Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.
Οι δηλώσεις Σταϊκούρα
Προσφάτως ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε ότι «θα έχουμε την τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού. Πρέπει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί γενναία αλλά και ρεαλιστικά γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με την ενεργειακή κρίση και γενικότερα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, πρέπει να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις ώστε όχι μόνο να διατηρήσουμε θέσεις απασχόλησης αλλά να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την ανεργία. Συνεπώς, γενναία και ρεαλιστική (αύξηση κατώτατου μισθού)».
Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «δεν είχαν καμία αύξηση των απολαβών τους την τελευταία δεκαετία. Για πρώτη φορά έχουμε ήδη την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση της εισφοράς του 1% στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων.
Για πρώτη φορά, έχουμε μία πρώτη στήριξη του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 280 εκ. ευρώ και προετοιμάζουμε ένα νέο μισθολόγιο το οποίο θα υλοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, τόσο για το ενιαίο μισθολόγιο όσο και για τα ειδικά μισθολόγια και θα αφορά κυρίως τους χαμηλόμισθους και αυτούς που έχουν θέσεις ευθύνης».
Latest News
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ
Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2025
Οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων - Πώς αντιμετωπίζει η Εφορία τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τις ανακαινίσεις κατοικιών