Στη «μάχη των μισθών» εισέρχεται και η ΓΣΕΕ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία να καλέσει σε διαπραγμάτευση τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή Εθνικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις που θα διασφαλίζουν τις αμοιβές από τον πληθωρισμό και θα συντείνουν προς το 60% του διάμεσου μισθού.

Η ΓΣΕΕ, η οποία ήταν ανέκαθεν αντίθετη με τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με τον νέο τρόπο που θεσπίσθηκε την περίοδο των μνημονίων, απέστειλε προσκλήσεις στους εργοδοτικούς φορείς για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη συνάντηση προτείνεται να γίνει στα γραφεία της ΓΣΕΕ τις επόμενες ημέρες και να ακολουθήσουν – εναλλάξ – συναντήσεις στα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων.

Το πλαίσιο της διεκδίκησης της οργάνωσης περιγράφεται ως εξής: « Σύναψη συμφωνίας για νέο συμβατικό κατώτατο μισθό, με στόχο την προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης και κριτήριο το 60% του διάμεσου μισθού με συνεκτίμηση του πληθωρισμού στην πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

Ενσωμάτωση στην σύμβαση (ΕΓΣΣΕ) των τελικών διατάξεων για τη νομική μορφή, την οργάνωση και λειτουργία του «Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης» (ΕΛΕΚ), σύμφωνα με το αρθρ. 15 § 5 του ν. 4921/2022 και το αρθρ.2 της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ (ΠΚ 15/30.6.2022).

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει πως «δε μπορεί να υπάρξει πραγματική οικονομική ανάπτυξη χωρίς ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς εργασίας».

Οι συνθήκες επιβάλλουν, τη ριζική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως προβλέπει και σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 80% των εργαζομένων. Στη χώρα μας οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 26% των εργαζομένων, όταν σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου