Ευθύνη των ηγετικών στελεχών των επιχειρήσεων είναι να αποτρέψουν την τάση της «σιωπηρής παραίτησης» που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των αλλαγών τις οποίες επέφερε στις εργασιακές σχέσεις η πανδημία.

Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια συζήτησης στο Νταβός, στην οποία συμμετείχαν ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και υπεύθυνοι για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Εργασία: Τι έρχεται μετά τη «Μεγάλη Παραίτηση» και τη «Σιωπηρή Παραίτηση»

Ο όρος σιωπηρή παραίτηση, ακούστηκε για πρώτη φορά και στη συνέχεια καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να περιγράψει τους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι, δουλεύοντας από το σπίτι και νιώθοντας αποκομμένοι από το εργασιακό περιβάλλον, περιορίστηκαν αθόρυβα στο να αποδίδουν στο ελάχιστο, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ιδιωτική τους ζωή. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ πληρούν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η CEO της Vimeo Anjali Sud «είναι ευθύνη  ενός ηγέτη που επικοινωνεί τις αποφάσεις σωστά, από την κορυφή μέχρι τη βάση της εταιρείας, να λύσει αυτό το πρόβλημα». «Πρέπει να επικοινωνούμε πολύ διαφορετικά», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι οι περισσότεροι ηγέτες αισθάνονται ικανοί να το κάνουν αυτό.

Η σιωπηρή παραίτηση

Το φαινόμενο είναι η συνέχιση της λεγόμενης «μεγάλης παραίτησης», που ήταν οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων, ιδιαίτερα νέων, στον απόηχο της πανδημίας, σύμφωνα με τον οργανωτικό ψυχολόγο Άνταμ Γκραντ από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Όπως είπε ο ίδιος, πολλοί εργαζόμενοι σκέφτηκαν «δεδομένου του τι λαμβάνω από τον εργοδότη μου, ποιος είναι ο δίκαιος τρόπος να ανταποδώσω;», είπε ο Γκραντ.

Βεβαίως, όπως επισημαίνει το Bloomgerg, σηκώνει μεγάλη συζήτηση το εάν η σιωπηρή παραίτηση είναι μια μη αποδεκτή «χαλάρωση» των εργαζομένων που την επιλέγουν ή απλώς μια πράξη αυτοάμυνας έχοντας διαπιστώσει ότι η θορυβώδης διεκδίκηση δεν είχε αποτέλεσμα. Και, ενώ, εργοδότες και εργαζόμενοι είναι αναμενόμενο να βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές στην εκατέρωθεν επιχειρηματολογία, αυξάνονται ολοένα εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν την άποψη ότι οι εργοδότες είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει τα αφεντικά είναι αυτά που πρέπει να αποτρέψουν την εκ των έσω παραίτηση, όταν κακοί διευθυντές απειλούν το ηθικό, τη δέσμευση και την απόδοση των εργαζομένων.

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μπορεί να αποφευχθεί η τάση για σιωπηρή παραίτηση είναι, σύμφωνα με τον Thierry Delaporte, CEO της ινδικής πολυεθνικής IT Wipr, είναι να παρέχεται στους εργαζόμενους η δυνατότητα κινητικότητας και να πρόσβαση στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξελίξουν την καριέρα τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive