Ανεβάζει ταχύτητες στις συναλλαγές, βάζει στο κάδρο νέα online χρηματοπιστωτικά προϊόντα και «στοπ» στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Πέντε επιμέρους συστήματα θα ενοποιηθούν σε μία πλατφόρμα, που θα διασυνδεθεί με μια σειρά συστημάτων, μεταξύ των οποίων τα ΔΙΑΣ και Τειρεσίας, το Μητρώο Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ATHEXCSD), ο ΕΦΚΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών για τα ληξιπρόθεσμα των Δήμων και Περιφερειών, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διαγωνισμός για το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης και Οργάνωσης Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων», εκτιμώμενου προϋπολογισμού  4,26 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), βγήκε στον αέρα εχθές από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Αποτελεί το ένα από τα τρία υποέργα για τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ορίζοντα υλοποίησης το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την εβδομάδα 16-20 Ιανουαρίου

Στοχεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποτελεί αυτόνομο χρηματοπιστωτικό́ οργανισμό, με αποστολή την αποκλειστική φύλαξη και διαχείριση των κάθε μορφής παρακαταθηκών, δηλαδή χρηματικών, τελωνειακών, αυτούσιων κ.λπ. Απώτερος στόχος του είναι η στήριξη της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της  χορήγησης δανείων σε ΟΤΑ α ́ και β ́ βαθμού, συνδέσμους και ενώσεις αυτών, Ν.Π.Δ.Δ. και δημόσιους φορείς, για την εκτέλεση έργων υποδομής ή γενικού συμφέροντος.

Εξυπηρετεί, επίσης, το δημόσιο συμφέρον με την αποδοχή πάσης φύσεως υποχρεωτικών καταθέσεων, τη φύλαξη και διαχείριση κεφαλαίων Ν.Π.Δ.Δ., Ειδικών Ταμείων και λοιπών οργανισμών, την περιορισμένη αποδοχή καταθέσεων, τη μίσθωση θυρίδων, καθώς και την παρακολούθηση της αποπληρωμής χορηγημένων δανείων στεγαστικού τομέα.

Πέντε συστήματα σε μία πλατφόρμα

Η διευκόλυνση και η επιτάχυνση όλων τα απαραίτητων διαδικασιών περνά μέσα από το ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα που θα «στηθεί» για να ενοποιήσει τα πέντε μεμονωμένα συστήματα του Ταμείου. Αυτά είναι τα εξής:

α. Σύστημα Καταθετικών και Ταμειακών Λειτουργιών

β. Σύστημα Δανείων Φυσικών & Νομικών Προσώπων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

γ. Σύστημα Εκκαθάρισης Απαλλοτριώσεων

δ. Σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης δικογράφων

ε. Σύστημα Είσπραξης Εσόδων και Διοικητικής Εκτέλεσης

Η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα θα υποστηρίζει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες διαχείρισης και οργάνωσης των επιχειρησιακών λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα διευκολύνει την αλληλεπίδραση συναλλασσομένων, Δήμων, Περιφερειών και Νομικών Προσώπων με τα στελέχη του Ταμείου, περιορίζοντας τη χαρτούρα και την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε μία ή περισσότερες υπηρεσίες.

Επίσης, θα ενισχύσει την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων από τη διοίκησή του, καθώς και τη βέλτιστη διεκπεραίωση των διαδικασιών του. Θα αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης απαλλοτριώσεων, οργάνωσης δικογράφων σε φακέλους υποθέσεων και δημιουργίας ψηφιακά υπογεγραμμένων εγγράφων, καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξης δικασίμων και διαδικασιών δημοπράτησης.

Αποβλέπει, επίσης, στην ανάπτυξη νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε online περιβάλλον, στην καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και στην καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Επιπλέον, το προς ανάπτυξη σύστημα θα πρέπει να παρέχει διασύνδεση με τρίτα συστήματα και αρμοδίους φορείς που εμπλέκονται στις υποθέσεις του, καθώς και να υποστηρίζει μια πελατοκεντρική διαχείριση των διαδικασιών του Ταμείου.

Χιλιάδες προφίλ και φάκελοι

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, βάσει του τεύχους δημοπράτησης, θα μπορεί να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 500 εσωτερικούς χρήστες, που στελεχώνουν την Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου, τα καταστήματα και τα Γραφεία Παρακαταθηκών, συμπεριλαμβανομένου ενός περιθωρίου ανοχής. Θα πρέπει, επίσης, να διασφαλιστούν 260.000 ενεργά προφίλ πελατών (με ΑΦΜ), 150.000 πελάτες ταμιευτηρίου (καταθετικού συστήματος) και 1.000 πελάτες Νομικά Πρόσωπα, που θα μπορούν σε δεύτερη φάση να αυξηθούν ως και σε 3.000.

Επίσης, στις προδιαγραφές περιλαμβάνονται 130.000 λογαριασμοί προθεσμιακοί και 65.000 ταμιευτηρίου, ακόμη 190.000 αρχικές χρηματικές παρακαταθήκες (εκτός οίκοθεν και γραμματίων που αφορούν απαλλοτριώσεις) και ως 150 συστάσεις παρακαταθηκών ημερησίως. Ως προς δε τις απαλλοτριώσεις, προβλέπονται 5.800 φάκελοι με παρακατάθεση στην Κεντρική Υπηρεσία, ενώ οι δικογραφίες υπολογίζονται γύρω στις 3.000 ανά έτος.

Σχετικά με τις κατασχέσεις, διατηρούνται 21.000 φάκελοι, ανοίγονται περίπου 600/έτος και ακόμη 1000 φάκελοι νομιμοποιήσεων/έτος. Περιλαμβάνονται 110.000 υποστηριζόμενα δάνεια από 100.000 πελάτες/φυσικά́ πρόσωπα, για τα οποία προβλέπεται, σταδιακή μελλοντική μείωση (κάθε χρόνο διαγράφονται περίπου 20.000-30.000 δάνεια) και 6.000 βεβαιώσεις οφειλετών εκ των οποίων ενεργές οι 2.000.

Σε χρόνους ως 15 δευτερόλεπτα

Οι απαιτήσεις σχετικά με τον μέγιστο χρόνο απόκρισης του συστήματος για την ανάκτηση δεδομένων (απλές φόρμες καταχώρησης) και την online καταχώρηση ή ενημέρωση δεδομένων ανέρχονται κατά το μέγιστο σε 2 δευτερόλεπτα για το 90% των συναλλαγών, ενώ το υπόλοιπο 10% που αφορούν σε εκτέλεση απλών ερωτημάτων θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε χρόνο μικρότερο των 5 δευτερολέπτων.

Για τη διεξαγωγή οικονομικής συναλλαγής, όπως η ανάληψη μετρητών, το 90% των συναλλαγών θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε χρόνο μικρότερο των 4 δευτερολέπτων και το υπόλοιπο 10% ως τα 10 δευτερόλεπτα. Η δημιουργία αναφορών τυπικού μεγέθους στο 90% των συναλλαγών θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε χρόνο μικρότερο των 3 δευτερολέπτων, ενώ στο εναπομείναν 10% οι εννέα στις δέκα συναλλαγές να ολοκληρώνονται σε χρόνο μικρότερο των 15 δευτερολέπτων. Αναφορικά δε με τις ανταλλαγές αρχείων τυπικού μεγέθους, εξ αυτών το 90% θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε χρόνο μικρότερο των 5 δευτερολέπτων και για τις υπόλοιπες σε χρόνο μικρότερο των 8 δευτερολέπτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπάρχει κίνδυνος να πάρει η AI τα ηνία από τον άνθρωπο;

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στη συλλογική μας φαντασία, είναι συνηθισμένο να ακούμε τέτοιου είδους ανησυχίες. Έχουν, ωστόσο, βάση;