Όταν η Credit Suisse , ο Sam Bankman-Fried και οι πλουσιότεροι άνδρες της Ασίας αναζητούσαν χρήματα κατά τους τελευταίους μήνες, στράφηκαν όλοι στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Καθώς πολλές αγορές ζορίστηκαν πέρυσι, τα μετρητά έγιναν βασιλιάς – και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της περιοχής έχουν άφθονα από αυτά. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας άφησε κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι να διαχειρίζονται περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο υπερβαίνει το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα χρηματοδοτούν μερικά από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης, κάνουν επενδύσεις αλλά και εξαγορές στον σε όλο τον κόσμο, ενώ δε διαφαίνεται οποιαδήποτε διάθεση να…αποσυρθούν φέτος.

Αυτές οι κινήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους με το «καλημέρα» της τρέχουσας χρονιάς. Η First Abu Dhabi Bank PJSC της Mubadala Investment Co., ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ότι είχε διερευνήσει μια προσφορά για την Standard Chartered Plc, τον βρετανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό, αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει εν μέρει στο κρατικό ταμείο του βασιλείου, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse. Την ίδια στιγμή, ο Bankman-Fried επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει κεφάλαια πριν από τη θεαματική κατάρρευση του FTX.

Μια νέα παγκόσμια ενεργειακή τάξη διαμορφώνεται

Η απεύθυνση της Ασίας

Εν τω μεταξύ, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani – ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία – «φλερτάρει» με τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο Mukesh Ambani λέγεται επίσης ότι προσεγγίζει τα επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής αναζητώντας επενδύσεις στις ενεργειακές του επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επενδυτικά ταμεία της περιοχής δαπάνησαν σχεδόν 89 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις το 2022, ποσό διπλάσιο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Global SWF. Ένα ποσό της τάξης των 51,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτό το ποσό πήγε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, τεράστια αποθέματα κεφαλαίων της Μέσης Ανατολής παραμένουν αναξιοποίητα. Αξιωματούχοι του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (με 620 δισ. δολάρια δυναμική) της Σαουδικής Αραβίας δέχονται έντονη πίεση να χρησιμοποιήσουν χρήματα καθώς ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιταχύνει τις προσπάθειες να απογαλακτιστεί το βασίλειο από την εξάρτησή του από το αργό πετρέλαιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Bloomberg. Στη Ντόχα, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (με δυναμική 450 δισ. δολαρίων) βρίσκεται στο κυνήγι για επίτευξη περισσότερων συμφωνιών στο εξωτερικό μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένου μήνα.

Αλλαγή πλεύσης

Τα προηγούμενα χρόνια, οι επενδυτές του Κόλπου είχαν τη φήμη ότι «άρπαζαν» περιουσιακά στοιχεία ως τρόπαια, όπως το Manchester City Football Club, τα ακίνητα του Μανχάταν και το πολυκατάστημα Harrods. Αυτή τη φορά οι dealmakers λένε ότι είναι πιο τακτικοί, καθότι χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και να ενισχύσουν τη γεωπολιτική επιρροή τους.

Κέρδη από το αργό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, τα επενδυτικά ταμεία ενίσχυσαν τα αποθέματά τους καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Σαουδική Αραβία να αντλεί έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα από το πετρέλαιο. Χωρίς τους περιορισμούς άλλων παγκόσμιων εταιρειών, αναμένεται να συνεχίσουν να κερδίζουν ακόμη και όταν οι τιμές του αργού υποχωρούν. Επικρατεί μια ευρεία διάσταση με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, όπου η χρηματοδότηση και οι συμφωνίες έχουν υποκύψει σε υψηλότερα επιτόκια και φόβους για τον ενδεχόμενο ύφεσης.

Στην…αναμονή για deals

Διψασμένες για μετρητά, εταιρείες και τράπεζες από όλο τον κόσμο στέλνουν μεγάλες ομάδες στελεχών τους σε πόλεις όπως το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι για να παρουσιάσουν τις επενδυτικές τους ιδέες. Ωστόσο,  ορισμένα στελέχη περιμένουν για μέρες προκειμένου να συναντήσουν τους κατάλληλους αξιωματούχους, εξαιτίας της ιλιγγιώδους ταχύτητας με την οποία «τρέχουν» τα ζητήματα. Και όταν φτάσουν στο σωστό μέρος, οι dealmakers μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν περίπλοκο κόσμο, όπου οι μεγαλύτερες αποφάσεις απαιτούν συχνά ένα νεύμα από τους κυβερνώντες σεΐχηδες, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ καθαρών επενδυτικών οχημάτων και πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»