
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Γερμανίας για αυτόν τον χειμώνα είναι ασφαλής, δήλωσε την Τετάρτη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι η ικανότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να απομακρυνθεί γρήγορα από το ρωσικό αέριο έχει δείξει πόσο ευέλικτη και γρήγορη μπορεί να είναι.
Σε μια αισιόδοξη ομιλία στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σολτς τόνισε τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση που εξαπολύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας δημιουργίας τερματικών σταθμών υγρού φυσικού αερίου.

Αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου
Αυτοί οι τερματικοί σταθμοί θα βοηθήσουν στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου που αντιστοιχούσε στο μισό των εισαγωγών της Γερμανίας. Οι επικριτές λένε ότι η Γερμανία μπορεί να μην είχε αντιμετωπίσει μια μεγάλη ενεργειακή κρίση αν είχε λάβει τέτοια μέτρα για τη διαφοροποίηση της προσφοράς πριν από τον πόλεμο.
«Η Γερμανία μπορεί να είναι ευέλικτη, μπορούμε να είμαστε μη γραφειοκρατικοί και μπορούμε να είμαστε γρήγοροι», ανέφερε ο Σολτς.
Ο καγκελάριος τόνισε πώς η κρίση επιτάχυνε τον μετασχηματισμό προς μια πράσινη οικονομία – οι τερματικοί σταθμοί LNG θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν τελικά για υδρογόνο.
Ο φόβος της αποπαγκοσμιοποίησης
Η Γερμανία ήταν ανταγωνιστική πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όταν οι τιμές της ενέργειας ήταν ήδη συγκρίσιμα υψηλές, επειδή το επιχειρηματικό της μοντέλο βασιζόταν κυρίως σε υψηλά εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα έντασης έρευνας και τεχνολογίας και όχι σε μαζική παραγωγή ενέργειας, όπως τόνισε ο Σολτς.
Ο καγκελάριος προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο της αποπαγκοσμιοποίησης που κρέμεται σαν «δαμόκλειο σπάθη» σε όλο τον κόσμο. Οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν σε διαταραχές του εμπορίου που είναι ιδιαίτερα δύσκολες για μια οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές, όπως αυτή της Γερμανίας.


Latest News

Νέα θέση στην παγκόσμια αγορά όπλων αναζητά η Ινδία
Η Ινδία, μέσω της Τράπεζας Εξαγωγών, προσφέρει χαμηλού κόστους δάνεια για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε πελάτες με χαμηλό πιστωτικό προφίλ

Η Κίνα θέτει όρους για συνομιλίες με τις ΗΠΑ στους δασμούς - Ζητά «σεβασμό» και ορισμό αντιπροσώπων
Δύσκολες διαπραγματεύσεις διαφαίνονται για ΗΠΑ και Κίνα όσον αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις - Τα αγκάθια στις δύο πλευρές

Η αγορά αεροσκαφών Boeing στις συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ
Επίσης, η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην κορυφαία ρωσική εταιρεία, την Aeroflot, και να επιτρέψουν την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών

Πέθανε η βασίλισσα των καζίνο Ελέιν Γουίν
Η Ελέιν Γουίν συνιδρυτής της Wynn Resorts ήταν παγκόσμιας κλάσης συλλέκτης και υπέρμαχος της τέχνης

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν