![Τράπεζες: Επέστρεψαν στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης οι καταθέσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/ot_banking24a-1-768x450-1.png)
Εντυπωσιακή αύξηση που ενδεχομένως να προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ σε επίπεδο συστήματος κατέγραψε η καταθετική βάση τον περασμένο Δεκέμβριο, διευρύνοντας τις καθαρές εισροές της περυσινής χρονιάς στη ζώνη των 9 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα μήνα που παραδοσιακά τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κινούνται έντονα ανοδικά.
Πού μπορείτε να επενδύσετε τις αποταμιεύσεις σας για να βγάλετε λεφτά
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων και λοιπών κρατικών έκτακτων και μη επιχορηγήσεων, αλλά και η πάγια τακτική των επιχειρήσεων λόγω του κλεισίματος της χρήσης να τηρούν ρευστότητα στους λογαριασμούς τους, οδήγησε και εφέτος στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Με αυτά τα δεδομένα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφτασαν στο τέλος του 2022 μία ανάσα από τα 190 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα του 2011, στο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Σε σύγκριση πάντως με το 2021 ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε. Σε εκείνο το 12μηνο η αύξηση είχε ξεπεράσει τα 16,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 είχε ανέλθει σε 20,1 δισ. ευρώ.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/30310601_katathes-1-600x435.jpg)
Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για αναμενόμενη εξέλιξη. Όπως εξηγούν, τη διετία 2020 – 2021 η κρατική στήριξη, στο πλαίσιο των πανδημικών μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έφτασε τα 40 δισ. ευρώ περίπου, αποτελώντας καταλύτη για την αύξηση των υπολοίπων.
Πέρυσι, οι εισροές σε καταθετικούς λογαριασμούς προήλθαν κατά κύριο λόγο από την πιστωτική επέκταση, την ανάπτυξη, που έδωσε ώθηση στην απασχόληση και επέδρασε θετικά στο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από τις δαπάνες ξένων τουριστών που τροφοδότησαν τις εργασίες σε πλήθος κλάδων γύρω από το τουριστικό οικοσύστημα.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η αύξηση των υπολοίπων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είχαν επιβαρυνθεί από την άνοδο του ενεργειακού κόστους και την έκρηξη του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990.
Τι θα συμβεί το 2023
Σημειώνεται ότι το 2022 ήταν η 6η συνεχόμενη χρονιά ενίσχυσης των καταθετικών υπολοίπων. Σε αυτό το διάστημα η άνοδός τους έχει ξεπεράσει τα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στο τραπεζικό σύστημα από το 2019 και ύστερα.
Για το 2023 έμπειρο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι η αύξηση των υπολοίπων θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στα επίπεδα των 6 – 7 δισ. ευρώ.
Αυτό θα είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων παραγόντων:
– Της μείωσης του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ από το 6% στο 3% ή και χαμηλότερα
– Της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης λόγω τόσο της ανόδου στο κόστος δανεισμού, όσο και της επαρκούς ρευστότητας που διαθέτουν οι επιχειρήσεις μετά τη μεγάλη αύξηση των δανειακών υπολοίπων το 2022
– Της αύξησης των τοποθετήσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, που θα μπορούσαν ανάλογα με το κλίμα στις αγορές να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ πέρυσι.
– Της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα
Στον αντίποδα, στήριξη στα μεγέθη θα προσφέρουν:
– Η αναμενόμενη καλή πορεία του τουριστικού κλάδου, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία για τις κρατήσεις από το εξωτερικό
– Η συνέχιση της ανόδου της απασχόλησης, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης παρά την υποχώρησή τους θα παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα
– Η υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, πολλές από τις οποίες θα εκκινήσουν τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο και των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Βιομηχανικές περιοχές: Σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ και εκπροσώπων του ΠΑΣΕΒΙΠΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/1213-600x450.jpg)
Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 4982/22 για τις βιομηχανικές περιοχές ζητούν οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ
Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με εκπροσώπους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης «ώστε να διαμορφωθεί ενα βιώσιμο μέλλον» για τις βιομηχανικές περιοχές
![Miele Hellas: Επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Miele-600x400.jpg)
Η Miele Hellas επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία
Η επιτυχημένη πορεία της Miele Hellas οδηγεί σε ανάληψη της νέας αρμοδιότητας του νέου Miele Cluster Adria Aegean
![Jumbo: Αυξήθηκαν κατά 11% οι πωλήσεις τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/jumbo55.png)
Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο
Αυξημένες 15% οι πωλήσεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Τι αναφέρει η διοίκηση της Jumbo
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_peiraios_megalou333-600x352.png)
ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων
Το σενάριο της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2025 - Βραχυπρόθεσμες προκλήσεις
![Public: Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_Publichome_Ηράκλειο-600x400.jpg)
Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης
Τα νέα μεγάλα “Public + home” αποτελούν μέρος του τριετούς επενδυτικού πλάνου των €10 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρία
![Profile Software: Νέο κέντρο ερευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/profile-software-600x300.webp)
Νέο κέντρο R&D στην Πάτρα για την Profile Software
Το νέο κέντρο R&D της Profile Software θα εστιάζει στη δημιουργία Χρηματοοικονομικών και Επιχειρησιακών λύσεων με χρήση AI και LLM
![Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 9% στα online – Τι προτιμούν οι καταναλωτές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/online-supermarket-768x402-1-600x314.jpg)
«Άλμα» 9% στις πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ - Η δημοφιλής ημέρας [γραφήματα]
Ποιες κατηγορίες προϊόντων πρωταγωνιστούν στα online σούπερ μάρετ
![Goldman Sachs: Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/golman-sachs-600x400.jpg)
Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs - Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]
Η Goldman Sachs, υποβαθμίζει την Eurobank – «Αγορά» συστήνει για ΕΤΕ, Πειραιώς
![Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/MOTOROIL_Refineries_yerolymbos-29-600x399.jpg)
Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Motor Oil