Τεράστια τα χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση με την έξοδο της χώρας στις αγορές και με την επιτυχία του 10ετούς.
Όταν ζητά 3 δισ. και οι προσφορές ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 7 φορές, ε, τότε έχεις δικαίωμα να χαμογελάς πλατιά.
Οι επενδυτές δείχνουν ότι εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και η πρώτη έξοδος για το 2023 το έδειξε με σαφή τρόπο. Η Ελλάδα χτίζει ταμειακά διαθέσιμα για το μέλλον ενώ κάνει κι ένα βήμα προς τον πολυπόθητο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.
Ασφαλώς ένα 10ετές ομόλογο δεν εξασφαλίζει και την βαθμίδα, αλλά δίνει σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά… Τουλάχιστον μακροοικονομικά.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αυτή η έξοδος έχει και «πολιτικά χαρακτηριστικά». Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκτός από τη χαρά της για τα δις που έβαλε στα ταμεία, μπορεί να «χτυπάει» την αντιπολίτευση λέγοντας ότι παρέλαβε το 2019 μια προβληματική οικονομία και την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων και την παραδίδει πριν τις εκλογές σε αρκετά καλύτερη κατάσταση.
Προεκλογικό «δώρο» με λίγα λόγια και ένας ακόμη «άσος» στο μανίκι του Μητσοτάκη.
Των Τριών Ιεραρχών με… ψηφοδέλτια
Η Νέα Δημοκρατία έκανε μεγάλη σύσκεψη με περισσότερα από 20 στελέχη να έχουν πάρει ο καθένας και μια δουλειά για τις εκλογές. Επικεφαλής ο Γιάννης Μπρατάκος στον εκλογικό αγώνα και από κοντά οι κ. Νέζης και Παύλος Μαρινάκης.
Η τριάδα αυτή έχει οριστεί να έχει έτοιμα και τα ψηφοδέλτια με τις λίστες των βουλευτών που θα κατέβουν στις εκλογές. Οι πληροφορίες λένε ότι το έργο της τριάδας θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι το τέλος του μήνα δηλαδή.
Εως τότε θα έχουν δημοσιοποιηθεί και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, άρα από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά θα είμαστε έτοιμοι για κάλπες, όποτε το αποφασίσει ο Κ. Μητσοτάκης.
Συμπέρασμα: Μπορεί να πάνε οι εκλογές Μάιο ή Ιούνιο; Αδύνατο, πιο κοντά θα έρθουν και αυτό είναι σίγουρο.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ποιοι γελάνε και ποιοι κλαίνε
Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διήμερο, κάνουν τη ΝΔ να χαμογελά και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι προβληματισμένος, ενώ στο ΠΑΣΟΚ μάλλον… κλαίνε.
Η Alco έδωσε διαφορά 6,9 μονάδες, μόλις 0,4 κάτω από την προηγούμενη έρευνα.31% για τη ΝΔ, 24,1% για ΝΔ και 1,7% για το ΠΑΣΟΚ.
Η δημοσκόπηση της Opinion Poll δίνει προβάδισμα 8,2% της ΝΔ με ποσοστό 34,2%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,5%.
Το γκάλοπ της Interview δίνει ΝΔ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 25,6% και ΠΑΣΟΚ στο 10,1%, δηλαδή διαφορά 6,9%.
Εντάξει, στην Κουμουνδούρου καλά κάνουν και αμφισβητούν τις μετρήσεις κι επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα υποεκτιμάται.
Αλλά τουλάχιστον οι έρευνες δείχνουν ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ, έστω και με μικρή διαφορά, μικρότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον έτσι λένε όλοι οι εκλογολόγοι.
Αν η ΝΔ θα πλησιάσει την αυτοδυναμία ή θα βάλει γερά θεμέλια να την πάρει στις δεύτερες εκλογές, αυτό θα κριθεί από πολλά.
Πάντως, το πρόβλημα το έχει το ΠΑΣΟΚ κι αν ισχύουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, κανείς στη Χ. Τρικούπη δεν θα πρέπει να είναι χαρούμενος.
Θα προλάβουν να ψηφίζουν;
Αλλά μιας και μιλάμε για εκλογές, αυτό δε σημαίνει ότι το κυβερνητικό έργο έχει παγώσει. Η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει πάνω από 15 νομοσχέδια που είναι έτοιμα και περιλαμβάνουν κρίσιμα θέματα. 15 νομοσχέδια αλλά σε πόσο χρόνο; Αν οι εκλογές γίνουν αρχές Απριλίου η κυβέρνηση θα διαλυθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Αρα τι θα ψηφίσει και ποιος θα προλάβει;
Η άλλη πλευρά της οικονομίας
Ενδιαφέροντα τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου για την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας. Όπως μας λέει σε σχετικό δελτίο τύπου, δικαιώθηκε η Ενωση σχετικά με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης από τη μεριά της Πολιτείας και, εν κατακλείδι, της αγωνίας των καταναλωτών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους.
Η αγωνία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής ξεπερνά κάθε άλλη χώρα, αλλά και κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ιστορικό 100% – ένα ποσοστό που δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αγωνία αυτή που καταγράφηκε το Φθινόπωρο του 2022, έχει καταλήξει να είναι η καθημερινή πραγματικότητα των καταναλωτών τον Χειμώνα 2022-23 και μάλιστα με ακόμα πιο δυσμενή αποτελέσματα για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Το 51% των Ελλήνων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν «κάποιες δυσκολίες» και το 28% ότι αντιμετωπίζουν «πολλές δυσκολίες» σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε ποσοστό μόλις 9%.
Το 85% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τουλάχιστον «ορισμένες φορές» (με το 35% να δυσκολεύεται «τις περισσότερες φορές») σε σύγκριση με το 39% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εκ των οποίων μόλις το 9% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του «τις περισσότερες φορές». Και όλα αυτά εντός ενός δυσμενούς νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία, έχουν εκτοξευθεί οι αριθμοί των πλειστηριασμών ακινήτων από κοινού με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για μικρές οφειλές σε δημόσιο ή εταιρείες παροχής κοινωφελών υπηρεσιών.
Και η Ενωση Καταναλωτών χτυπά καμπανάκια και χαρακτηρίζει ημίμετρα τα «καλάθια της νοικοκυράς», τα fuel pass κ.λπ.
Είναι η άλλη όψη της οικονομίας.
Δέκα χρόνια ταλαιπωρίας για τον Γεωργίου
Πάνω από δέκα χρόνια κλείνει η μάχη με τη δικαιοσύνη για τον πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Ελλάδας, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διόγκωσε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας κατά την κρίση που προηγήθηκε και η οποία έφερε τα Μνημόνια, σύμφωνα με το Politico. Ο Αρειος Πάγος συζήτησε χθες την αναίρεση του Γεωργίου κατά της καταδίκης του για «απλή συκοφαντία» σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν υπερασπιζόμενος τα στοιχεία του. Είχε προηγηθεί ανάρτηση στο Twitter από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Olivier Blanchard, στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπου ανέφερε ότι ο Γεωργίου «κατηγορείται ότι είχε την ειλικρίνεια να λέει την αλήθεια για τις ελληνικές στατιστικές», ενώ για ηθική δικαίωση την οποία ζητά ο Γεωργίου ύστερα από 12 χρόνια έκανε λόγο ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Είναι μία από τις πολλές νομικές υποθέσεις που έχει βρει στο διάβα του ο Ανδρέας Γεωργίου από τότε που αξιωματούχοι στην Αθήνα αμφισβήτησαν για πρώτη φορά τα στοιχεία του, κατηγορώντας τον ότι η χώρα αναγκάστηκε να δεχθεί περισσότερα δάνεια και υπό αυστηρότερους όρους διάσωσης από τους πιστωτές της, αναφέρει το Politico.
Ο Fitch στην Αθήνα ενόψει αξιολόγησης
Επαφές με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου και με τραπεζίτες πραγματοποιούν στελέχη του οίκου αξιολόγησης Fitch στην Αθήνα, τα οποία εθεάθησαν τις τελευταίες ημέρες ενόψει της έκθεσης για την ελληνική οικονομία που αναμένεται στις 27 Ιανουαρίου. Ο οίκος Fitch έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ από το 2020. Είναι δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο αναβάθμισε την προοπτική της χώρας από σταθερή σε θετική. Αυτή η κίνηση έχει καλλιεργήσει προσδοκίες ότι μπορεί να δίνει σήμα για ενδεχόμενη αναβάθμιση μέσα στο 2023. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι δεν περιμένει μέχρι την αξιολόγηση ή τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις αρχές Φεβρουαρίου και επισπεύδει την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου για να δανειστεί από τις αγορές περίπου 3 δισ. ευρώ. Ο πιο αυστηρός οίκος είναι ο Moody’s, ο οποίος έχει μείνει ακόμα στον Νοέμβριο του 2020 και στη διπλή, τότε, αναβάθμιση, στην κλίμακα Ba3, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία τον περασμένο Απρίλιο σε ΒΒ+.
Επιχειρηματική αποστολή στην Ιαπωνία
Στα τέλη του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Ιαπωνία, της οποίας θα ηγηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, τη νέα γενική γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Βίκυ Λοΐζου, καθώς και στελέχη κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων στους τομείς της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, της υψηλής τεχνολογίας και της ναυτιλίας.
‘Ερευνες μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
Την απόφαση χρηματοδότησης για τη διεξαγωγή μεταφραστικής έρευνας σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών που γίνεται σε συνεργασία με το Center for Bits and Atoms (CBA) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology – MIT) και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», με προϋπολογισμό 6,7 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπέγραψε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ένα βιβλίο για την ενεργειακή κρίση
Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για την ενεργειακή κρίση, θα παρουσιαστεί αύριο στην Εθνική Πινακοθήκη. Συγγραφέας ο ιδιαίτερα δραστήριος δικηγόρος, εξειδικευμένος σε θέματα ενέργειας, Ορέστης Ομράν. Το βιβλίο έχει τίτλο: «25+1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση»
Και ο συγγραφέας με τους καλεσμένους του θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα για το ποιο είναι το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μανιάτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Ενέργειας.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Θα συντονίσει ο σύμβουλος έκδοσης του ot.gr, Νίκος Φιλιππίδης.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 18.30 στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης.
Latest News
Η στροφή του Μαξίμου, το «πάθος» του Χατζηδάκη, τα ντέρμπι των επιμελητηρίων, γιατί «χτυπιούνται» οι τράπεζες, η «πλάτη» του ΟΠΑΠ, τέλος τα «30άρια» της Attica Bank (;)
Φιέστα
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…