Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων, τα μέτρα στήριξης, αλλά και για τις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην Joumanna Bercetche του CNBC,  στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Νταβός – Σταϊκούρας στον ot.gr: Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος

«Περιμένουμε ότι θα έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία μας από τις προβλέψεις. Το 2022, σύμφωνα με την Κομισιόν θα έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα έχουμε ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών και το 2023 θα έχουμε τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η  ανεργία έχει μειωθεί και τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες έχουν περιοριστεί από το 44% του συνόλου των δανείων σε λιγότερο από 8%: «Και το πιο σημαντικό είναι ότι το δημόσιο χρέος έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια,  έχουμε σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και προβλέπουμε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Οι «καταλύτες»  για το 2023

Ερωτηθείς για το τι θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας το τρέχον έτους, πέρα από τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι  έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αναφορικά με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις και το 2023 θα καταγράψουμε ιστορικά υψηλά στοιχεία και στα δύο.

Ειδικότερα για τις εξαγωγές προέβλεψε ότι θα επιτευχθεί ένα ποσοστό 41% του ΑΕΠ από 20% που ήταν πριν από 5 χρόνια, ενώ για τις επενδύσεις τόνισε ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είτε από την Ευρώπη είτε από τις ΗΠΑ. «Και όπως έχει επισημάνει η Κομισιόν ο δείκτης ανάπτυξης των επενδύσεων την περίοδο 2022-2023 θα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ» υπογράμμισε.

Το δημόσιο χρέος

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το υψηλό χρέος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως είναι και τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας ότι θα έχουμε σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους. Επεσήμανε επίσης, ότι η χώρα βγήκε με επιτυχία στις αγορές, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην «επιτυχημένη» χθεσινή έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, τονίζοντας ότι επιτεύθηκε ο στόχος για τις μισές δανειακές ανάγκες του συνόλου του έτους.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρηθούν και θα αναθεωρηθούν.

«Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα το 2022, και πιθανότατα θα επικεντρωθούμε σε αυτό το 2023 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε, και παραδέχθηκε ότι δεν θα είναι μία εύκολη συζήτηση.

Αναφερόμενος στο θέμα του πληθωρισμού ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι χρειάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξει συνεργασία της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική ώστε να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα που θα καλύψουν μέρος των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο υψηλός πληθωρισμός.

Τραπεζική ένωση

Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και να εμβαθύνουμε την ένωση των κεφαλαιαγορών, και παράλληλα να προχωρήσουμε με όσα έχουν ήδη συζητηθεί στο Εurogroup αναφορικά με το ψηφιακό ευρώ. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μεγάλο ποσό που είναι διαθέσιμο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να ενισχύσουμε όσα έχουμε επιτύχει για την ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.

Συνεργασία στην Ευρώπη

Κληθείς να σχολιάσει το επίπεδο συνεργασίας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «δεν έχουμε τη συνεργασία που είχαμε στην προηγούμενη κρίση»:

«Στη υγειονομική κρίση γνωρίζετε πολύ καλά ότι συμφωνήσαμε σε επίπεδο Εurogroup και Εcofin να μην έχουμε δημοσιονομικούς κανόνες για μερικά χρόνια ώστε να έχουμε τα χρήματα και το δημοσιονομικό περιθώριο να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ ασφαλείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την ίδια ώρα φτιάξαμε τον μηχανισμό του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι στην ενεργειακή κρίση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπουργούς Ενέργειας και την πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής.

Τα μέτρα για το 2023

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει ένα δίκτυ ασφαλείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω ειδικών πρωτοβουλιών και πολιτικών, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα και χωρίς να ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία