«Μάζεψε» χθες η Ελλάδα από τις αγορες τα 3,5 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ τα οποία προγραματίζει να δανειστεί για όλο τον 2023. Ο ΟΔΔΗX έκανε ποδαρικό με έκδοση 10ετους επιλέγοντας να βγει στις αγορές τον Ιανουάριο και όχι αργότερα καθώς οι επικείμενες εθνικές εκλογές θα πατήσουν προσωρινή παύση στον δανεισμό της Ελλάδας.
Ακόμα και αν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε χαμηλά επίπεδα η χώρα θέλει να δώσει το παρόν στις αγορές προγραμματίζοντας νέες εκδόσεις έως την άνοιξη. Επίσης, κλειδί στην απόφαση να βγει τώρα η Ελλάδα στις αγορες είναι ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη δανειστεί, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται μεγάλες εκδόσεις, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από την Ισπανία.
Ομόλογα: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο
Με το βλέμμα στον μήνα Μάιο
Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι εμπροσθοβαρής, καθώς θέλει να προλάβει τις εξελίξεις, τόσο από τις αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν στην αγορά οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, όσο και από τις εκλογές. Στο βασικό σχεδιασμό είναι να προβεί σε εκδόσεις ομολόγων πριν τις κάλπες, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά κοντά στον Μάιο.
Οι εκλογική διαδικασία θα είναι μακράς διάρκειας καθότι από εφέτος ενεργοποιείται το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν και δεύτερο ή και τρίτο γύρο εκλογών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Οι εκλογές πατούν “παύση” στο δανεισμό και έτσι οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η επόμενη έκδοση του ελληνικού δημοσίου θα διενεργηθεί μέχρι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με αναλυτές η επόμενη έκδοση μπορεί να γίνει προς το δεύτερο τρίμηνο ενδεχομένως με πενταετές τίτλο για την άντληση τνός ποσού 2- 2,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι προς το τρίτο τρίμηνο ίσως προχωρήσει σε έκδοση μακράς διάρκειας έκδοση. Κατά δεύτερο μισό του έτους η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει την έκδοση ενός «πράσινου» ομολογιακού τίτλου.
Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 22 δισ.
Οι επενδυτές έστειλαν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης κατά τη χθεσινή έκδοση 10ετους τίτλου, όπου το ελληνικό δημόσιο «σήκωσε» 3,5 δισ. ευρώ από αρχικό στόχο 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Το ελληνικό χαρτί ήταν περιζήτητο και η υπερκάλυψη ήταν εντυπωσιακή όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 22 δισ. Και μείωσαν το επιτόκιο χαμηλότερα από το 4,4%.
Τα βιβλία άνοιξαν χθες με το αρχικό guidance να διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, στο 4,5% περίπου, ενώ η απόδοση του υφιστάμενου 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 4,14%.
Έρχεται ο Ftich
Η επιτυχημένη αυτή έξοδος στέλνει θετικό σήμα για τις προοπτικές ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Επίσης, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα από το 15% το επόμενο διάστημα. Ο Fitch μάλιστα είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης για εφέτος που δίνει ραντεβού με την Ελλάδα στις 27 Ιανουαρίου.
O Fitch βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒ, με δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική και δεν αποκλείεται να προβεί σε θετική κίνηση στο τέλος του μήνα. Ο Moody’s, παραμένει ο πιο “αυστηρός” μεταξύ των οίκων, κρατώντας την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική, στην βαθμίδα Ba3.
Τέλος, ο Moody’s σε πρόσφατη έκθεση του δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Τονίζει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Κροατία αναμένεται να καταγράψουν το 2023, για χαμηλότερο επίπεδο χρέους συγκριτικά με το 2019. Η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως και κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 162,9%.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν