Το μερίδιο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας που παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο ΕΕ ανήλθε σε 21,8% το 2021, ποσοστό μειωμένο οριακά κατά 0.3% σε σύγκριση με το 2020. Να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό συνιστά την πρώτη μείωση που καταγράφηκε ποτέ, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Χρηματιστήριο ενέργειας: Σε χαμηλά επταμήνου η τιμή ρεύματος

Εξετάζοντας τον στόχο της ΕΕ για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στο 32% έως το 2030, το 21,8% που καταγράφηκε για το 2021 εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τον στόχο. Ως εκ τούτου, οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να παραμείνουν πάνω από τη βασική γραμμή που ορίζεται στον Κανονισμό 2018/1999 για τη διακυβέρνηση της ενεργειακής ένωσης και τη δράση για το κλίμα, και να συμμορφωθούν με την απαιτούμενη κατεύθυνση που έχει ορίσει η ΕΕ. Αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι το 2021 η Επιτροπή εξέδωσε την πρότασή της για τροποποίηση της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου στοχεύει να αυξήσει αυτόν τον στόχο στο 40%, ενώ με το σχέδιο REPowerEU το 2022, ο στόχος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο, στο 45%.

Η πρωτιά της Σουηδίας

Με περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειάς της να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, η Σουηδία (62,6%, βασιζόμενη κυρίως σε ένα μείγμα βιομάζας, υδροηλεκτρικής ενέργειας, αιολικής ενέργειας, αντλιών θερμότητας και υγρών βιοκαυσίμων) είχε μακράν το υψηλότερο μερίδιο μεταξύ της Ε.Ε. Πίσω από τη Σουηδία βρέθηκαν η Φινλανδία (43,1%) και η Λετονία (42,1%) (και οι δύο χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και υδροηλεκτρικά), η Εσθονία (37,6%, βασιζόμενη κυρίως στη βιομάζα και τα αιολικά), η Αυστρία (36,4%, κυρίως υδροηλεκτρικά και βιομάζα) και η Δανία (34,7%, κυρίως βιομάζα και αιολικά).

Τα μισά κράτη μέλη κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Συνολικά, 15 από τα 27 μέλη της ΕΕ ανέφεραν ποσοστά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021 (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβακία).

Η Ελλάδα με ποσοστό κοντά στο 22% βρέθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 21,8%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (11,7%), τη Μάλτα (12,2%), την Ολλανδία (12,3%), την Ιρλανδία (12,5%) και στο Βέλγιο (13,0%).

Εκτός από την επίδραση που είχε η άρση των περιορισμών για τον COVID-19 το 2021 στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία μείωσε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (παρά την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το 2020), μια αλλαγή στη μεθοδολογία βοηθά επίσης στην εξήγηση αυτής της εξέλιξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»