
Το μερίδιο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας που παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο ΕΕ ανήλθε σε 21,8% το 2021, ποσοστό μειωμένο οριακά κατά 0.3% σε σύγκριση με το 2020. Να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό συνιστά την πρώτη μείωση που καταγράφηκε ποτέ, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Χρηματιστήριο ενέργειας: Σε χαμηλά επταμήνου η τιμή ρεύματος
Εξετάζοντας τον στόχο της ΕΕ για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στο 32% έως το 2030, το 21,8% που καταγράφηκε για το 2021 εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τον στόχο. Ως εκ τούτου, οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να παραμείνουν πάνω από τη βασική γραμμή που ορίζεται στον Κανονισμό 2018/1999 για τη διακυβέρνηση της ενεργειακής ένωσης και τη δράση για το κλίμα, και να συμμορφωθούν με την απαιτούμενη κατεύθυνση που έχει ορίσει η ΕΕ. Αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι το 2021 η Επιτροπή εξέδωσε την πρότασή της για τροποποίηση της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου στοχεύει να αυξήσει αυτόν τον στόχο στο 40%, ενώ με το σχέδιο REPowerEU το 2022, ο στόχος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο, στο 45%.
Η πρωτιά της Σουηδίας
Με περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειάς της να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, η Σουηδία (62,6%, βασιζόμενη κυρίως σε ένα μείγμα βιομάζας, υδροηλεκτρικής ενέργειας, αιολικής ενέργειας, αντλιών θερμότητας και υγρών βιοκαυσίμων) είχε μακράν το υψηλότερο μερίδιο μεταξύ της Ε.Ε. Πίσω από τη Σουηδία βρέθηκαν η Φινλανδία (43,1%) και η Λετονία (42,1%) (και οι δύο χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και υδροηλεκτρικά), η Εσθονία (37,6%, βασιζόμενη κυρίως στη βιομάζα και τα αιολικά), η Αυστρία (36,4%, κυρίως υδροηλεκτρικά και βιομάζα) και η Δανία (34,7%, κυρίως βιομάζα και αιολικά).

Τα μισά κράτη μέλη κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ
Συνολικά, 15 από τα 27 μέλη της ΕΕ ανέφεραν ποσοστά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021 (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβακία).
Η Ελλάδα με ποσοστό κοντά στο 22% βρέθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 21,8%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (11,7%), τη Μάλτα (12,2%), την Ολλανδία (12,3%), την Ιρλανδία (12,5%) και στο Βέλγιο (13,0%).
Εκτός από την επίδραση που είχε η άρση των περιορισμών για τον COVID-19 το 2021 στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία μείωσε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (παρά την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το 2020), μια αλλαγή στη μεθοδολογία βοηθά επίσης στην εξήγηση αυτής της εξέλιξης.


Latest News

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία