Τα καλά τους θα βάλουν σήμερα οι τραπεζίτες για τη συνάντηση με τον επόπτη τους στην Αθήνα. Ο Αντρέ Ενρία, ο επικεφαλής του SSM, βρίσκεται από χθες στην πρωτεύουσα μετά την αντίστοιχη επίσκεψή του στην Κύπρο και θα έχει από το μεσημέρι σειρά επαφών. Το πρόγραμμά του θα είναι φορτωμένο. Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Για μία ακόμη φορά, αυτός είναι ο ρόλος του άλλωστε, θα συστήσει στις τραπεζικές διοικήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις χορηγήσεις νέων δανείων και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή δημιουργίας νέων επισφαλειών. Σίγουρα κουβέντα θα γίνει και για τη διανομή μερίσματος, στην οποία θέλουν να προχωρήσουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank από εφέτος, καθώς τα κέρδη της χρήσης του 2022 αναμένεται να διαμορφωθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ένα λουκέτο για την Sephora
Ένα μήνυμα στο Viber των πελατών της, προκάλεσε έκπληξη. Η Sephora ενημέρωνε ότι «το κατάστημα Sephora στην Καλλιθέα κλείνει οριστικά τις πόρτες του στις 20 Ιανουαρίου. Οι αγορές σας στο απόλυτο beauty destination συνεχίζονται! Θα χαρούμε να σας καλωσορίσουμε και εξυπηρετήσουμε στα πλησιέστερα καταστήματα, Ερμού 24, Ερμού 66, Α. Μεταξά Γλυφάδα και στον Κορυδαλλό…»
Προκαλεί έκπληξη γιατί η αλυσίδα δεν είναι τυχαία. Εχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1982, όταν άνοιξε πειραματικά στο Κολωνάκι το πρώτο της κατάστημα. Είναι η πρώτη αλυσίδα καλλυντικών σε Γαλλία και ΗΠΑ.
Δήμερα, η Sephora διαθέτει περισσότερα από 600 καταστήματα στην Ευρώπη και περίπου 1900 καταστήματα διεθνώς σε 29 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 34 καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο, Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Σέρρες, Βόλο, Πάτρα, Χαλκίδα, Τρίκαλα, Αγρίνιο, Καβάλα, Μύκονο, Βέροια, Ιωάννινα, Ξάνθη.
Το να κλείνει ένα κατάστημα σε μια ιδιαίτερα δυνατή αγορά, όπως αυτή της Καλλιθέας, ασφαλώς προκαλεί ερωτηματικά.
Κάτι τρέχει στο Ελληνικό
Κάτι τρέχει στο Ελληνικό, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και δεν εννοούμε τα έργα στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης, αλλά στις σχέσεις του Φορέα Διαχείρισης του Ελληνικού με τους όμορους δήμους.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Φορέα, επισημοποιεί το ρήγμα που υπάρχει καθώς αναφέρει:
«Ο Δήμος Γλυφάδας με πρόσφατη απόφαση της οικονομικής επιτροπής του, ανέθεσε σε δικηγόρο την άσκηση Αίτησης Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ανανεώθηκε για ακόμα μία τετραετία η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα μας, καθώς και του Προέδρου του κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ακολουθώντας κατά πόδας τον Δήμο Γλυφάδας, πράγμα που πλέον δεν προξενεί καμία απολύτως εντύπωση, ο Δήμος Αλίμου αποφάσισε και αυτός με την σειρά του να προσφύγει δικαστικώς κατά της ανανέωσης αυτής της θητείας του Δ.Σ. του Φορέα μας και του Προέδρου του, η οποία αν μην τι άλλο καταδεικνύει την έμπρακτη εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η Ελληνική Πολιτεία τους ανθρώπους στους οποίους εδώ και χρόνια έχει αναθέσει την διαφύλαξη των συμφερόντων της στην μεγαλόπνοη και εμβληματική επένδυση του Ελληνικού…»
Και συνεχίζει: «Καλούμε τους Δήμους Γλυφάδας και Αλίμου να διαφυλάξουν τα χρήματα των δημοτών τους από περιττές δικαστικές δαπάνες και δικαστικά έξοδα, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να πράττουν, και έτσι να ανακαλέσουν άμεσα τις αποφάσεις που έλαβαν περί ασκήσεως Αιτήσεων Ακυρώσεως κατά της νόμιμης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ανανέωσε την επιτυχή θητεία του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα μας για άλλα τέσσερα χρόνια. Αντί δε τέτοιων περιττών και καταδικασμένων εν τη γενέσει τους απέλπιδων δικαστικών ενεργειών, καλούμε τους Δήμους και τους Δημάρχους Γλυφάδας και Αλίμου να συνεργαστούν – επιτέλους! – με τον Φορέα μας, τον μοναδικό επίσημο αρμόδιο Φορέα για τους κοινόχρηστους, κοινόκτητους και κοινωνικής ανταποδοτικότητας χώρους της επένδυσης του Ελληνικού, προς όφελος των κατοίκων των Νοτίων Προαστίων, αλλά και όλης της Αττικής.
Τελικά θα μας εξηγήσουν οι δύο Δήμαρχοι τι θέλουν; Αφενός αποχωρούν από το Φορέα, αφετέρου πάνε και καταγγέλλουν τη σύνδεση του Διοικητικού του Συμβουλίου ζητώντας τι;»Θετική εξέλιξη για την Attica
Ηταν αναμενόμενη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank. Και η ανακοίνωση της τράπεζας το επιβεβαίωσε χθες. Η εταιρεία Thrinvest Holdings Ltd θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου και μένει να δούμε τι λεφτά θα βάλει.
Όπως θα πρέπει να περιμένουμε και το πώς θα καταλήξουν οι παράλληλες συζητήσεις της Thrinvest με το fund Ellington και αν αυτό θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια θετική εξέλιξη για την τράπεζα και δικαιώνεται η επιμονή της διοίκησης να προχωρήσει το πλάνο της το οποίος φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες θέλουν να στηρίξουν.
Η Θεώνη Αλαμπάση στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Πρώτη η στήλη είχε γράψει ότι αποχωρεί από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η Μαριαλένα Αθανασοπούλου και τη θέση της θα αναλάβει και πάλι γυναίκα.
Αυτή είναι η κ. Θεώνη Αλαμπάση, μέχρι σήμερα Προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της ΕΓΔΙΧ.
Είναι χρόνια στην Γραμματεία, στενή συνεργάτης τόσο του πρώην ειδικού γραμματεά, Φώτη Κουρμούση, όσο και της κ. Αθανασοπούλου. Και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που συνδέονται με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Οσο για την κ. Αθανασοπούλου; Για ένα χρόνο ήταν η δουλειά της εδώ στην Ελλάδα και θα επιστρέψει όπως όλα δείχνουν στο εξωτερικό.
Η προηγούμενη δουλειά της ήταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής Ανάλυσης Οικονομικού Κινδύνου, με σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2018.
Στο παρελθόν είχε δουλέψει ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης το 2022
Σημαντική αύξηση της απασχόλησης και των αποδοχών προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος EΡΓΑΝΗ για το 2022 σε σχέση τόσο με την προηγούμενη χρονιά όσο και με το 2019, τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η έκθεση αποτυπώνει την εξέλιξη της μισθωτής απασχόλησης (σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου) και καταγράφει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 13,3 %, από 1.986.336 το 2019 σε 2.249.599 το 2022. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες (15,8%). Επίσης, δείχνει αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4%, ποσοστό που υπερβαίνει την άνοδο του πληθωρισμού που μεσολάβησε. Επίσης, διαπιστώνεται βελτίωση των αποδοχών όχι μόνο στον κατώτατο μισθό αλλά και στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά και της αύξησης του κατώτατου μισθού ειδικότερα.
Μέχρι 10 Μαρτίου για κατώτατο μισθό
Κατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Η τροπολογία προβλέπει την επίσπευση της διαδικασίας διαβούλευσης – απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την πλευρά της κυβέρνησης.Η ρύθμιση προβλέπει πως η εισήγηση του υπουργού Εργασίας υποβάλλεται το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023. Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Η σχετική διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες για να ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου.
Για την ανατροπή της «σιωπηρής παραίτησης»
Ευθύνη των ηγετικών στελεχών των επιχειρήσεων είναι να αποτρέψουν την τάση της «σιωπηρής παραίτησης» που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των αλλαγών τις οποίες επέφερε στις εργασιακές σχέσεις η πανδημία. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Νταβός, στην οποία συμμετείχαν ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και υπεύθυνοι για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Ο όρος σιωπηρή παραίτηση ακούστηκε για πρώτη φορά και στη συνέχεια καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να περιγράψει τους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι, δουλεύοντας από το σπίτι και νιώθοντας αποκομμένοι από το εργασιακό περιβάλλον, περιορίστηκαν αθόρυβα στο να αποδίδουν στο ελάχιστο, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ιδιωτική τους ζωή.
Παράταση για ένταξη στο πρόγραμμα ΘΕΑ
Σε παράταση της υποβολής αιτήσεων στη ΘΕΑ έως τις 22 Ιανουαρίου 2023 προχώρησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – ΘΕΑ του ΕΒΕΑ και να επωφεληθούν με: παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα διοίκησης, μάρκετινγκ – προώθησης πωλήσεων, νομικών και φοροτεχνικών θεμάτων κ.ά.
Νέο γεωτρύπανο από Chevron στην κυπριακή ΑΟΖ
Στην τελική ευθεία ανάπτυξης του «Αφροδίτη», το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ μπαίνει η Chevron, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου. Οπως είπε, η νέα γεώτρηση στο «Αφροδίτη» αναμένεται εντός του πρώτου μισού του 2023, προκειμένου να καταδείξει τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος, «για να γνωρίζει ακριβώς η Κυπριακή Δημοκρατία αν η αξιοποίηση θα γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο».
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις