Την διερεύνηση των αναγκών των Ελλήνων επιστημόνων και των νεοφυών επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο να διαπρέψουν από την πατρίδα τους και να είναι ανταγωνιστικοί παγκοσμίως, έθεσε σαν προτεραιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, από το βήμα του Greek Davos, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επενδύσει ακόμα περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία, στηριζόμενη σε δύο άξονες. Την προσέλκυση ξένων εταιρειών fintech στην Ελλάδα, αλλά και μέσα από την ανάπτυξη των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων.

Νταβός – Γιαννόπουλος στον ΟΤ: «Είμαστε το success story και πρέπει να το ακολουθήσουμε»

Κύριοι άξονες

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στα βήματα που έκανε η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις start-up εταιρείες να αναπτυχθούν. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η ελληνική πολιτεία πριν από τέσσερα περίπου χρόνια δεν γνώριζε καν τον όρο νεοφυής επιχειρηματικότητα. Ξεκινώντας θέτοντας κριτήρια για να ορίσει τις εταιρείες που είναι νεοφυείς και στη συνέχεια δημιουργώντας ένα μητρώο, το επονομαζόμενο Elevate Greece, η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Στην συνέχεια, όπως τόνισε ο κ. Δήμας «δώσαμε κάποια σημαντικά εργαλεία, κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, καθώς και μια δράση μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων».

Ξένες επενδύσεις

«Ο στόχος είναι όχι μόνο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα απελευθερώσει το ταλέντο των νέων Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών ώστε να δημιουργήσουν και τις δικές τους επιχειρήσεις. Για αυτό το λόγο άλλωστε δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην καλλιέργεια των συνθηκών ώστε το οικοσύστημα καινοτομίας στις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας μας να έχει ολοένα περισσότερα εργαλεία, με απώτερο σκοπό να τους δώσουμε το κίνητρο να μείνουν στην Ελλάδα και να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Παράδειγμα προς μίμηση

Ο υφυπουργός, έκανε αναφορά και στο παράδειγμα της Viva Wallet, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « θέλουμε να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις τα βήματα της, θέλουμε και άλλες τέτοιες εταιρείες και μπορούμε να το καταφέρουμε».

Ο κ. Δήμας έκανε ειδική αναφορά στα καινοτόμα ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα και στο cloud computing, καθώς και στην Πολιτεία Καινοτομίας ΧΡΩΠΕΙ, τονίζοντας ότι «δημιουργούμε την πρώτη φυσική έδρα της καινοτομίας της χώρας μας».

Επιπλέον, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί αντίστοιχα έργα και στην περιφέρεια.

«Αντίστοιχο έργο τρέχουμε και στη Θεσσαλονίκη, το Thess In Tech, ένα τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς» τόνισε και πρόσθεσε ότι δημιουργέιται και ένα μικρότερης κλίμακας πάρκο στην Ηπειρο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News