«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι η Ελλάδα έχει οριστικά αλλάξει» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, σε αποκλειστική δήλωσή του στον ot.gr , στο περιθώριο του Greek Davosστο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της παραγωγικότητας και της καινοτομίας: «Θέλουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα γιατί τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης η δημοσιότητα που είχε η χώρα μας δεν ήταν θετική».

«Τώρα το γεγονός ότι, ο πρωθυπουργός για μια ακόμα χρονιά βρίσκεται εδώ πέρα και κάνει μια σειρά συναντήσεων, όπως και πολλά μέλη της κυβέρνησης και έχουμε και σημαντικά αποτελέσματα είναι η απτή απόδειξη ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και από τις αγορές και από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και από τη διεθνή κοινότητα, ότι είναι ένας τόπος στον οποίο μπορούν να εμπιστευτούν να επενδύσουν και να έχουν σημαντικά οφέλη», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις επενδυτικές προοπτικές, ο κύριος Δήμας είπε ότι είναι είναι γεγονός ότι «από το 2019, που αναλάβαμε, ένας από τους στρατηγικούς στόχους ήταν να δούμε πως θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε ολοένα και περισσότερες μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα».

Πρόσθεσε επίσης ότι εκτός από αυτό, στόχος ήταν επίσης να δοθεί ώθηση και στις ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα.

Κίνητρα για επενδύσεις

«Διαρκώς, όχι μόνο στο Νταβός κάνουμε συναντήσεις με πολλές εταιρείες από πολλές διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικούς τομείς και στα θέματα της τεχνολογίας και στα θέματα της έρευνας και στα θέματα της ενέργειας. Ο στόχος είναι όχι μόνο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις -και σας το λέω αυτό έχοντας εργαστεί σε πολυεθνική πριν πολιτευτώ- ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε και ένα περιβάλλον που θα απελευθερώσει το ταλέντο των νέων Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών ώστε να δημιουργήσουν και τις δικές τους επιχειρήσεις. Για αυτό το λόγο άλλωστε δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην καλλιέργεια των συνθηκών ώστε το οικοσύστημα καινοτομίας στις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας μας να έχουν ολοένα περισσότερα εργαλεία και να μπορούν να νιώθουν ότι από την Ελλάδα είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο» επεσήμανε.

Νεοφυείς επιχειρήσεις

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αρκετά  κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ο κ. Δήμας απάντησε ότι έχουν γίνει αρκετά, αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερα: «Πριν από 3μιση χρόνια η ελληνική πολιτεία δε γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους ανθρώπους απασχολούν, τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν, δεν υπήρχε καν ορισμός για τις νεοφυείς επιχειρήσεις».

«Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε το Elevate Greece ως μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, στο οποίο καταγράψαμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας αλλά κυρίως δώσαμε κάποια σημαντικά εργαλεία, κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους , κίνητρα για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης -stock options» τόνισε μεταξύ  άλλων.

Ο κ. Δήμας έκανε τέλος ιδιαίτερη αναφορικά στην Πολιτεία Καινοτομίας ΧΡΩΠΕΙ, τονίζοντας ότι «δημιουργούμε την πρώτη φυσική έδρα της καινοτομίας της χώρας χώρας μας, έναν χώρο που θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, πανεπιστήμια , ερευνητικά κέντρα και ο στόχος είναι να καλλιεργηθούν οι συνθήκες ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών».

«Αντίστοιχο έργο τρέχουμε και στη Θεσσαλονίκη Thess In Tech, ένα τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς» τόνισε και πρόσθεσε:

«Επίσης, ένα παρόμοιο σε μικρότερη κλίμακα τρέχουμε με την περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης , το τεχνολογικό πάρκο Ηπείρου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία