Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι μία από τις βασικές νέες τεχνολογίες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον τρέχοντα αιώνα. Μαζί με τις τεχνολογίες των νέων υλικών, την βιοτεχνολογία και την τρισδιάστατη εκτύπωση θα διαμορφώσουν νέους κλάδους επιχειρήσεων που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα και θα προκαλέσουν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να τις υιοθετήσουν εάν θέλουν να επιβιώσουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ήδη εφαρμόζεται σε καθημερινές μας λειτουργίες. Ο οργανισμός OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, την 1η Δεκεμβρίου. Η ταχύτητα υιοθέτησης του ήταν θεαματική. Το ChatGPT είναι ένα από τους πιο παραγωγικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Μπορεί να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις και να γράψει δοκίμια για οποιοδήποτε δεδομένο θέμα. Μπορεί επίσης να συγκρίνει και να αντιπαραβάλλει διαφορετικές φιλοσοφίες και απόψεις. Και το AI μπορεί ακόμη και να γράψει κώδικα λογισμικού κατόπιν εντολής.
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς τα chatbot αλλάζουν την αγορά εργασίας
Το OpenAI έκανε το ChatGPT διαθέσιμο στο κοινό μέσω του διαδυκτίου την 1η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Τώρα, φαίνεται ότι κάνει ακριβώς αυτό που όλοι υποψιαζόταν ότι θα γίνει. Το OpenAI επιδιώκει να ανοίξει το ChatGPT στη μαζική καταναλωτική αγορά. Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές δυνατότητες που το OpenAI ενσωματώνει στην εφαρμογή. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ιστορικό αναζήτησης οποιασδήποτε επικοινωνίας που είχαν ποτέ με το ChatGPT. Αυτό θα διευκολύνει τους χρήστες να επιστρέψουν και να βρουν προηγούμενους διάλογους και πληροφορίες.
Ο αλγόριθμος ChatGPT έρχεται να υποκαταστήσει τον τρόπο που δουλεύει η μηχανή αναζήτησης της google με αποτέλεσμα αυτή να έχει αναστατωθεί. Αντί να βρει μια λέξη ή μια πρόταση, ανοίγει διάλογο μαζί σου και «γράφει» ολόκληρη «σχολική εργασία» σε πολύ λίγα λεπτά. Ήδη χρησιμοποιείται ευρέως από μαθητές φοιτητές για τις εργασίες τους. Αλλά και η ταχύτητα με την οποία τα πανεπιστήμια αντιδράσανε ήταν εκπληκτική. Στην Αμερική ήδη απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT από πολλά πανεπιστήμια. Πρόσφατα, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον δημιούργησε τον αλγόριθμο GPTZero, ο οποίος ανακαλύπτει εάν μια σχολική εργασία έγινε με τεχνητή νοημοσύνη. Ήδη υιοθετείτε ευρέως από πολλά πανεπιστήμια για την ανακάλυψη εργασιών που γράφηκαν από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόσφατα εμφανίστηκε και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AGI), η οποία αναφέρεται σε τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να παράγει περιεχόμενο, εικόνες, ακόμη και κώδικα λογισμικού κατόπιν εντολής. Το GPT-3, το ChatGPT, το Stable Diffusion, το Google, το Meta, το Midjourney και το DALL-E του OpenAI είναι όλα εξαιρετικά παραδείγματα.
Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε αν έχουμε να κάνουμε με AI ή άνθρωπο στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, όταν πρόκειται για online συνομιλίες. Η Lil Miquela είναι μια εικονική influencer που υπάρχει μόνο διαδικτυακά, με πάνω από 3 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram που μπορεί να διαφημίσει οτιδήποτε. Οι αλγόριθμοι γενετικής τεχνίτης νοημοσύνης θα μπορούν να παράγουν απεριόριστο όγκο περιεχομένου με τη «φωνή» της Lil Miquela. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να κάνει αναρτήσεις στο Instagram όλη μέρα, κάθε μέρα. Μπορεί να παράγει τόσο περιεχόμενο, σε σχεδόν απεριόριστο αριθμό, όσο χρειάζεται η αγορά. Οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.
Τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες
Δημιουργούνται τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τώρα που η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι ευρέως διαθέσιμη, οποιοσδήποτε με σχετική εμπειρία μπορεί να αναπτύξει τέτοιες ευκαιρίες. Και όποιος μπορεί να αποκτήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους θα μπορεί να κερδίσει σημαντικά χρήματα από τα έσοδα από διαφημίσεις και από την προώθηση προϊόντων.
Τα εργαλεία του OpenAI, μιας εταιρίας ανάπτυξης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη πελατών, έρευνα και ανάλυση, ταξινόμηση δεδομένων και για πολλά άλλα πολύπλοκα προβλήματα που είναι δαπανηρά και χρονοβόρα για να λυθούν με τη χρήση ανθρώπινης εργασίας. Αλλά με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτά τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγα λεπτά ή μερικές φορές ακόμη και σε δευτερόλεπτα.
Υπάρχουν ερώτηματα σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αυτών των αλγορίθμων. Δεν γνωρίζουμε τι έχουν μέσα τους και εάν περιέχουν υλικό και δεδομένα που προστατεύωνται από πνευματικά δικαιώματα. Οι περισσότερα αλγόριθμοι γενετικής τεχνικής νοημοσύνης δεν δημοσιεύουν τα δεδομένα που εκπαιδεύονται, έτσι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχουν. Μόνο ο αλγόριθμος του Stable Diffusion, ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση, όπου όλα τα δεδομένα του είναι ανοιχτά και διαθέσιμα για να τα δουν και να το χρησιμοποιήσουν όλοι. Μπορεί όμως να αντιμετωπίσει νομικές επιπλοκές εάν τα δεδομένα που εκπαιδεύεται δεν είναι ιδιοκτησίας του.
Οι όροι της συνεργασίας της OpenAI με την Microsoft, τραβούν την προσοχή, δεδομένου ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) είναι ό,τι πιο σύγχρονο συμβαίνει στον κλάδο αυτή τη στιγμή. Η υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI στο ευρύ φάσμα των προϊόντων του Microsoft Office είναι μια ευφυή στρατηγική που κάνει η Microsoft που θα επηρεάσει στρατηγικά το μέλλον της.
Με μια πρόσφατη συμφωνία, η Microsoft Azure θα έχει πρόσβαση σε όλα όσα έχει διαθέσει στην αγορά η OpenAI: GPT-3, ChatGPT, DALL-E 2, ακόμη και Codex. Η Microsoft είχε ήδη ενσωματώσει τα εργαλεία του OpenAI στο Azure. Αυτό συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά μέχρι τώρα, όλα ήταν δοκιμαστικά. Οι περισσότεροι πελάτες του Azure δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Τώρα οι πύλες είναι ανοιχτές. Η Microsoft καθιστά την τεχνολογία του OpenAI ευρέως διαθέσιμη σε οποιονδήποτε επιθυμεί να πληρώσει για τις υπηρεσίες cloud Azure. Αυτό δίνει στη Microsoft ένα απίστευτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές όσο και για τις Υπηρεσίες Cloud.
Οι περισσότερες καινοτομίες του παρελθόντος ανακούφιζαν τον άνθρωπο από την σωματική κούραση. Ήρθε η ώρα της ανακούφισης και από την πνευματική κούραση με σεβασμό στην ανθρώπινη ηθική.
Ο κ. Ατσαλάκης Γιώργος είναι Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης
Latest News
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας