
Το Στενό της Μαλάκκα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο ζωτικούς Πορθμούς της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για ένα σημείο εμπορικής ασφυξίας κατά την περίοδο εκθέσεων Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός πως κάθε χρόνο περίπου 90.000 πλοία διέρχονται από το Στενό το οποίο συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό. Το φορτίο αυτών των πλοίων αποτελείται από σιτηρά, αργό πετρέλαιο και κάθε άλλο είδος εμπορίου. Πάνω από αυτά τα πλοία βρίσκεται μια από τις πιο πολυσύχναστες αεροπορικές διαδρομές στον κόσμο, και κάτω από αυτά, κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας, υπάρχει μια πυκνή συστοιχία υποβρύχιων καλωδίων διαδικτύου που κρατούν τον κόσμο συνδεδεμένο.
Σύμφωνα με ερευνητές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πλήξει την περιοχή μία φυσική καταστροφή, όπως για παράδειγμα ένας σεισμός ή ένα ηφαίστειο, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την υφήλιο. Η διατάραξη βασικών εμπορικών οδών, αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα το οποίο βασίζεται είτε στην εγκληματικότητα είτε σε ανθρώπινο λάθος, Ωστόσο, το Στενό της Μαλάκκα, βρίσκεται υπό την ασφάλεια της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και της Ταϊλάνδης, δίνοντας την αίσθηση ελέγχου.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως για το Στενό της Μαλάκκα, προέρχεται από τον φυσικό κόσμο. Στην περιοχή φαίνεται να συγκεντρώνονται κατά μήκος της ακτής της Σουμάτρας και του νοτιότερου τμήματος της Ιάβας, ακολουθώντας την πορεία της τάφρου της Σούντας, μια ζώνη σεισμικής δραστηριότητας και αρκετά ηφαίστεια. Στο Στενό της Σούντας, που χωρίζει την Ιάβα από τη Σουμάτρα, βρίσκεται το Κρακατόα και δυτικότερα το Ταμπόρα, η έκρηξη του οποίου το 1815 προκάλεσε αποτυχία στις καλλιέργειες μέχρι την Ευρώπη και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Μελετών Κινδύνου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, μία έκρηξη VEI6 στο Μαράπι, θα μπορούσε να παράγει σύννεφα τέφρας και λεπτά τέφρα – θραύσματα πετρωμάτων που εκτινάσσονται στον αέρα – τα οποία θα κυμάτιζαν κατά μήκος του πορθμού της Μάλακα προς τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Οι επακόλουθες ζημιές στις τοπικές υποδομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού, με τις αερομεταφορές να πλήττονται ιδιαίτερα σοβαρά, θα μπορούσαν σε συνδυασμό με μια παγκόσμια πτώση της θερμοκρασίας κατά 1 C να εξαλείψουν περίπου 2,51 εκατ. δολάρια (2 εκατ. λίρες/ 2,3 εκατ. ευρώ) από το παγκόσμιο ΑΕΠ σε μια πενταετία.
Για παράδειγμα, ένα από τα ενεργά ηφαίστεια που βρίσκονται κοντά στο Στενό της Μαλάκκα, μπορει να προκαλέσει επιπτώσεις ανάλογες με την VEI6. Παράλληλα, ένας σεισμός μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να απειλήσει την περιοχή στον ίδιο βαθμό. Θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τσουνάμι που θα έπληττε το στενό, όπως το τσουνάμι της Boxing Day το 2004. Θα προκαλούσε επίσης ρεύματα θολότητας – σύννεφα από ταχέως κινούμενα, αναταραγμένα ιζήματα – που θα διέσχιζαν τον πυθμένα της θάλασσας.
Ο Smith, ειδικός σε θέματα ναυτιλίας στο Ινστιτούτο Ενέργειας του πανεπιστημίου του, λέει ότι οι μηχανές των πλοίων θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την τέφρα και ότι ένα τσουνάμι είναι πιο επικίνδυνο για τους ανθρώπους στην ξηρά, όπου το κύμα σπάει και είναι μεγαλύτερο, παρά στη θάλασσα.
Μία τεράστια οικονομική καταστροφή
Υπάρχει ακόμα το θέμα των καθηλωμένων αεροπλάνων. Η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull η οποία χρονολογείται μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2010 στην Ισλανδία προκάλεσε εξαήμερη απαγόρευση του εναέριου χώρου, με αποτέλεσμα την αναστάτωση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ακόμη χειρότερα, η διακοπή αυτών των καλωδίων θα προκαλούσε οικονομικό πανδαιμόνιο. Ο Mani υπογραμμίζει τη θραύση πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων διαδικτύου από σεισμό κοντά στην Ταϊβάν το 2006, αφήνοντας ένα μόνο καλώδιο που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με τον υπόλοιπο κόσμο. «Χρειάστηκαν 45 ημέρες για την επισκευή των άλλων καλωδίων και ήταν πολύ τυχερό που ένα από αυτά κατάφερε να επιβιώσει. Φανταστείτε 45 ημέρες χωρίς τίποτα για το Χονγκ Κονγκ και την ευρύτερη περιοχή».
Όπως φαίνεται η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή και η Unesco έχουν δημιουργήσει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για γεγονότα όπως τα τσουνάμι, και υπάρχει μια υπάρχουσα υπηρεσία που προειδοποιεί τη ναυτιλία για μετεωρολογικές ή γεωλογικές καταστροφές. Η ιαπωνική ακτοφυλακή είναι ο ορισμένος συντονιστής της περιοχής που περιλαμβάνει το Στενό της Μαλάκκα.
Πηγή: in.gr


Latest News

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών