Η πράσινη ενεργειακή μετάβαση πρέπει να αποτελέσει το νέο όραμα της Ελλάδας.
Και ένα επιστημονικό αλφαβητάρι όπως το βιβλίο «25 +1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση» που συνέγραψε ο διεθνής δικηγόρος και διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου, Ορέστης Ομράν μπορεί να δώσει το έναυσμα για τη συστράτευση του πολιτικού κόσμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας προς τον σχεδιασμό αυτού του νέου εθνικού στόχου.
Έμπειρος δικηγόρος στα θέματα της ενέργειας, των κατασκευών και τραπεζών καθώς συμβουλεύει επιχειρήσεις αλλά και χώρες σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. πέτυχε μέσα από το βιβλίο των εκδόσεων «Ι. Σιδέρης» να απλουστεύσει και να τεκμηριώσει επιστημονικά τις άγνωστες τεχνικές έννοιες που όλοι μας συναντάμε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Το όραμα
Στο κατάμεστο χθες αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και πολιτικής κοινότητας, των τραπεζών και του επιχειρηματικού κόσμου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.
Πρώτος ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο ως «ένα αλφαβητάρι που πιάνει από το χέρι τον αναγνώστη και τον πάει στράτα, στρατούλα στα πράγματα της ενέργειας. Έχει τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση και ο συγγραφέας διακρίνεται από το ταλέντο της αφήγησης της ενεργειακής κρίσης».
Ο κ. Μανιάτης στάθηκε στις τέσσερις τελευταίες ερωτήσεις και απαντήσεις που κατέγραψε ο Ορέστης Ομράν και αφορούσαν στις έρευνες των υδρογονανθράκων, τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, την εξοικονόμηση και το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Περιέγραψε έργα που ξεκίνησαν να σχεδιάζονται πριν από 10 χρόνια και υλοποιούνται σήμερα: Ο νόμος και οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός IGB, τα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και η στρατηγική ενεργειακή συμμαχία με το Ισραήλ.
«Το νέο όραμα της Ελλάδα πρέπει να σχεδιαστεί από τώρα ώστε την επόμενη 10ετία να γίνει πραγματικότητα», είπε ο πρώην υπουργός Ενέργειας και το προσδιόρισε: «Η πράσινη μετάβαση αλλά και η δημιουργία ενός εθνικού cluster παραγωγής πράσινων προϊόντων και παροχής πράσινων υπηρεσιών ώστε να γίνουμε εξαγωγείς φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών, μπαταριών, καλωδίων και σωληνώσεων. Πρόκειται για δραστηριότητες που δίνουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία. Είναι πατριωτική υποχρέωση συμπολίτευση και αντιπολίτευση να σχεδιάσουν μαζί αυτό το όραμα»
Η ενότητα
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου συμφώνησε με το όραμα που περιέγραψε ο κ. Μανιάτης: «Η Ελλάδα δίνει σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας μία κοσμοπολιτική εικόνα. Ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε. Η ενεργειακή κρίση μας έχει κάνει πιο ώριμους και έχουμε μονιάσει. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις όλοι, τότε αυτή η χώρα μπορεί να κάνει θαύματα».
Η γενική γραμματέας του υπουργείου αναφέρθηκε στις ερωτήσεις του βιβλίου του κ. Ομράν και σημείωσε πως η Ελλάδα πέτυχε την ενεργειακή ασφάλεια μέσα από έργα όπως ο διπλασιασμός της χωρητικότητας σε LNG της Ρεβυθούσας.
Αλλά και στα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει η χώρα για το όραμα της πράσινης μετάβασης: Οι πόροι του RRF, το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Κοινός επιχειρησιακός σχεδιασμός
Η τρίτη ομιλητής ήταν η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό του κ. Μανιάτη για το βιβλίο «αλφαβητάρι» και τον συμπλήρωσε με τον προσδιορισμό «επιστημονικό». «Πρόκειται για ένα επιστημονικό αλφαβητάρι», κατέληξε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ.
Η κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «τα χαρακτηριστικά της ενεργειακής κρίσης είναι δυναμικά. Είναι εν εξελίξει», τόνισε και επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, τις τιμές των αγαθών αλλά και περιέγραψε στην ισορροπία που καλείται να κρατήσει η νομισματική πολιτική.
Τόνισε πως τα κράτη μέλη λαμβάνουν άμεσα μέτρα αλλά «χρειάζονται και μακροπρόθεσμα». Συνέστησε για τα μακροχρόνια μέτρα πως πρέπει να αντιμετωπίζουν και την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή: «Είναι επιβεβλημένη η πράσινη ενεργειακή μετάβαση και οι μεταρρυθμίσεις, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ».
Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στο κόστος της πράσινης μετάβασης υπογράμμισε πως χρειάζεται «συνδυαστική δράση, δημοσιονομική και ιδιωτική».
Και συμπλήρωσε: «Η πράσινη μετάβαση είναι ένα κοινό όραμα και χρειάζεται κοινός επιχειρησιακό σχεδιασμός».
Ενεργειακή δημοκρατία
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας με την τοποθέτηση του για το βιβλίο του Ορέστη Ομράν άνοιξε το θέμα της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και στα χρηματοδοτικά μέσα για την πράσινη μετάβαση: «Η ενεργειακή κρίση πλήττει τη βιομηχανία αλλά πλήττει και το εμπόριο. Και το εμπόριο δεν έχει πρόσβαση στις κρατικές ενισχύσεις».
Υπενθύμισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 720.000 στην Ελλάδα και απασχολούν 2,1 εκατομμύρια εργαζομένους: «Οι 680.000 είναι μικρές με προσωπικό από 0 έως 9 άτομα και δεν μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα από τις τράπεζες».
Έφερε ως αντιδιαστολή με την ελληνική πραγματικότηα τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε στη Γαλλία ο Μακρόν.
«Ανακύπτει ένα τεράστιο ζήτημα ενεργειακής δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Καρανίκας.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου ευχαρίστησε τον συγγραφέα του: «Είναι σύμμαχος των μικρομεσαίων εμπόρων. Μας βοηθά να χτίσουμε λόγο για τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και της πράσινης μετάβασης», εξήγησε.
Πολιτική γενναιότητα
Ο Ορέστης Ομράν αφού ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο «Ι. Σιδέρης», είπε πως «αποφάσισα να γράψω το βιβλίο αποφεύγοντας να γράψω ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα. Κι αυτό γιατί τις έννοιες αυτές της κρίσης πολύ λίγοι προσπάθησαν να τις εξηγήσουν με απλό τρόπο».
Ο ίδιος τοποθετήθηκε στα μηνύματα των προσκεκλημένων του για την παρουσίαση του βιβλίου: «Η πολιτική γενναιότητα σε συνδυασμό με την τεχνοκρατική γνώση θα μας παρέχουν ένα ασφαλές ενεργειακό μέλλον».
Latest News
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ