Η πράσινη ενεργειακή μετάβαση πρέπει να αποτελέσει το νέο όραμα της Ελλάδας.
Και ένα επιστημονικό αλφαβητάρι όπως το βιβλίο «25 +1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση» που συνέγραψε ο διεθνής δικηγόρος και διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου, Ορέστης Ομράν μπορεί να δώσει το έναυσμα για τη συστράτευση του πολιτικού κόσμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας προς τον σχεδιασμό αυτού του νέου εθνικού στόχου.
Έμπειρος δικηγόρος στα θέματα της ενέργειας, των κατασκευών και τραπεζών καθώς συμβουλεύει επιχειρήσεις αλλά και χώρες σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. πέτυχε μέσα από το βιβλίο των εκδόσεων «Ι. Σιδέρης» να απλουστεύσει και να τεκμηριώσει επιστημονικά τις άγνωστες τεχνικές έννοιες που όλοι μας συναντάμε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Το όραμα
Στο κατάμεστο χθες αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και πολιτικής κοινότητας, των τραπεζών και του επιχειρηματικού κόσμου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.
Πρώτος ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο ως «ένα αλφαβητάρι που πιάνει από το χέρι τον αναγνώστη και τον πάει στράτα, στρατούλα στα πράγματα της ενέργειας. Έχει τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση και ο συγγραφέας διακρίνεται από το ταλέντο της αφήγησης της ενεργειακής κρίσης».
Ο κ. Μανιάτης στάθηκε στις τέσσερις τελευταίες ερωτήσεις και απαντήσεις που κατέγραψε ο Ορέστης Ομράν και αφορούσαν στις έρευνες των υδρογονανθράκων, τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, την εξοικονόμηση και το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Περιέγραψε έργα που ξεκίνησαν να σχεδιάζονται πριν από 10 χρόνια και υλοποιούνται σήμερα: Ο νόμος και οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός IGB, τα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και η στρατηγική ενεργειακή συμμαχία με το Ισραήλ.
«Το νέο όραμα της Ελλάδα πρέπει να σχεδιαστεί από τώρα ώστε την επόμενη 10ετία να γίνει πραγματικότητα», είπε ο πρώην υπουργός Ενέργειας και το προσδιόρισε: «Η πράσινη μετάβαση αλλά και η δημιουργία ενός εθνικού cluster παραγωγής πράσινων προϊόντων και παροχής πράσινων υπηρεσιών ώστε να γίνουμε εξαγωγείς φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών, μπαταριών, καλωδίων και σωληνώσεων. Πρόκειται για δραστηριότητες που δίνουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία. Είναι πατριωτική υποχρέωση συμπολίτευση και αντιπολίτευση να σχεδιάσουν μαζί αυτό το όραμα»
Η ενότητα
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου συμφώνησε με το όραμα που περιέγραψε ο κ. Μανιάτης: «Η Ελλάδα δίνει σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας μία κοσμοπολιτική εικόνα. Ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε. Η ενεργειακή κρίση μας έχει κάνει πιο ώριμους και έχουμε μονιάσει. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις όλοι, τότε αυτή η χώρα μπορεί να κάνει θαύματα».
Η γενική γραμματέας του υπουργείου αναφέρθηκε στις ερωτήσεις του βιβλίου του κ. Ομράν και σημείωσε πως η Ελλάδα πέτυχε την ενεργειακή ασφάλεια μέσα από έργα όπως ο διπλασιασμός της χωρητικότητας σε LNG της Ρεβυθούσας.
Αλλά και στα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει η χώρα για το όραμα της πράσινης μετάβασης: Οι πόροι του RRF, το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Κοινός επιχειρησιακός σχεδιασμός
Η τρίτη ομιλητής ήταν η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό του κ. Μανιάτη για το βιβλίο «αλφαβητάρι» και τον συμπλήρωσε με τον προσδιορισμό «επιστημονικό». «Πρόκειται για ένα επιστημονικό αλφαβητάρι», κατέληξε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ.
Η κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «τα χαρακτηριστικά της ενεργειακής κρίσης είναι δυναμικά. Είναι εν εξελίξει», τόνισε και επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, τις τιμές των αγαθών αλλά και περιέγραψε στην ισορροπία που καλείται να κρατήσει η νομισματική πολιτική.
Τόνισε πως τα κράτη μέλη λαμβάνουν άμεσα μέτρα αλλά «χρειάζονται και μακροπρόθεσμα». Συνέστησε για τα μακροχρόνια μέτρα πως πρέπει να αντιμετωπίζουν και την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή: «Είναι επιβεβλημένη η πράσινη ενεργειακή μετάβαση και οι μεταρρυθμίσεις, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ».
Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στο κόστος της πράσινης μετάβασης υπογράμμισε πως χρειάζεται «συνδυαστική δράση, δημοσιονομική και ιδιωτική».
Και συμπλήρωσε: «Η πράσινη μετάβαση είναι ένα κοινό όραμα και χρειάζεται κοινός επιχειρησιακό σχεδιασμός».
Ενεργειακή δημοκρατία
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας με την τοποθέτηση του για το βιβλίο του Ορέστη Ομράν άνοιξε το θέμα της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και στα χρηματοδοτικά μέσα για την πράσινη μετάβαση: «Η ενεργειακή κρίση πλήττει τη βιομηχανία αλλά πλήττει και το εμπόριο. Και το εμπόριο δεν έχει πρόσβαση στις κρατικές ενισχύσεις».
Υπενθύμισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 720.000 στην Ελλάδα και απασχολούν 2,1 εκατομμύρια εργαζομένους: «Οι 680.000 είναι μικρές με προσωπικό από 0 έως 9 άτομα και δεν μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα από τις τράπεζες».
Έφερε ως αντιδιαστολή με την ελληνική πραγματικότηα τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε στη Γαλλία ο Μακρόν.
«Ανακύπτει ένα τεράστιο ζήτημα ενεργειακής δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Καρανίκας.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου ευχαρίστησε τον συγγραφέα του: «Είναι σύμμαχος των μικρομεσαίων εμπόρων. Μας βοηθά να χτίσουμε λόγο για τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και της πράσινης μετάβασης», εξήγησε.
Πολιτική γενναιότητα
Ο Ορέστης Ομράν αφού ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο «Ι. Σιδέρης», είπε πως «αποφάσισα να γράψω το βιβλίο αποφεύγοντας να γράψω ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα. Κι αυτό γιατί τις έννοιες αυτές της κρίσης πολύ λίγοι προσπάθησαν να τις εξηγήσουν με απλό τρόπο».
Ο ίδιος τοποθετήθηκε στα μηνύματα των προσκεκλημένων του για την παρουσίαση του βιβλίου: «Η πολιτική γενναιότητα σε συνδυασμό με την τεχνοκρατική γνώση θα μας παρέχουν ένα ασφαλές ενεργειακό μέλλον».
Latest News
Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Προχωρά ο σχεδιασμός για το καλώδιο Ελλάδας – Γερμανίας
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα δίκτυα, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW
Το Ελσίνκι θα ζεσταίνεται με πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η φινλανδική πρωτεύουσα θα γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα θερμαίνει τα κτίριά της με πυρηνική ενέργεια
«Κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν προς Ελλάδα κι άλλους 12 για μη έγκαιρη υποβολή του ΕΣΕΚ
Οι 13 χώρες έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στην Κομισιόν. Εάν δεν υπάρξει απάντηση τότε θα εκδοθεί αιτιολογημένη γνώμη
Σκυλακάκης στην COP29: Ξένοι παίκτες εκφράζουν ενδιαφέρον για την ενέργεια στην Ελλάδα
Ο κ. Σκυλακάκης, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, συμμετείχε σε μία σειρά εκδηλώσεων και διμερών συναντήσεων στο Μπακού
Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Πάνω από τα 46 δολ. το TTF
Η Ευρώπη έχει περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη
Στάσσης: «Δεσμευόμαστε για μερίσματα και κέρδη ως το 2027» - Τι είπε στους αναλυτές για εξαγορές
Τι είπε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης στους αναλυτές κατά τη διάρκεια παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου 2025 – 2027
Σε νέες «κορυφές» πράσινης ανάπτυξης η ΔΕΗ - Πώς θα πετύχει τα 11,8 GW σε ΑΠΕ και κέρδη 2,7 δισ. το 2027
Ο Όμιλος ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ένα συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού - Ο σχεδιασμός με βάση την πράσινη μετάβαση
Ενεργειακές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας
Μεταξύ των ενεργειακών λύσεων, οι αντλίες θερμότητας και τα φωτοβολταϊκά συστήματα αναδύονται ως κομβικές τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος
Επενδύσεις και EBITDA υψηλής τάσης από τη ΔΕΗ - Το σχέδιο Στάσση για την τριετία 2025 - 2027
Ο CEO Γιώργος Στάσσης παρουσιάζει το 3ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ για 2025-2027 με επενδύσεις 10,1 δισ. και EBITDA 2,7 δισ.