Στους ρυθμούς με τους οποίους επιχειρηματικοί κολοσσοί παγκοσμίως κινούνται για να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στρέφεται το ενδιαφέρον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας που φέτος, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, ζει έναν από τους πιο θερμούς χειμώνες που έχουν καταγραφεί.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αριθμός των οργανισμών που δεσμεύονται να φθάσουν σε μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας αύξηση κατά 60% σε περισσότερους από 11.000 τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Νταβός – Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός
Ωστόσο, ο κόσμος παραμένει σε τροχιά αποτυχίας επίτευξης των κλιματικών στόχων.
Το κλίμα στο επίκεντρο
Αρκετοί τραπεζίτες και στελέχη εταιρειών δήλωσαν ότι αναζητούν τρόπους για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Όπως ανέφεραν, όλο και περισσότερο οι συζητήσεις στους κόλπους των διοικήσεων και των τραπεζών στρέφονται στους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για τις επιχειρήσεις.
«Ξαφνικά οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για κάτι που δεν είναι απλώς ένας τρόπος παρουσίασης των πραγμάτων, αλλά ότι αποτελεί αναγκαιότητα για την επιβίωση», δήλωσε ο André Hoffmann, αντιπρόεδρος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche.
Όμως, ενώ υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς την ταχύτητα με την οποίαν πρέπει να επέλθουν οι αλλαγές. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters, τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή κρίση στην Ουκρανία έδειξε ότι πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα πάρει χρόνο.
Ο χρόνος τελειώνει
Παρά την προειδοποίηση των επιστημόνων πέρυσι ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα για να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη τελειώνει, το 2022 κυριαρχήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιζήμια για την οικονομία έξαρση του πληθωρισμού. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέστρεψαν – προσωρινά, όπως υποστηρίζουν – στον εγχώριο άνθρακα, λόγω της ξαφνικής διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Ωστόσο, με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο να θεσπίζουν αυστηρότερους κανόνες για την καλύτερη εποπτεία των «βιώσιμων» δραστηριοτήτων, τα στελέχη στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας δήλωσαν ότι επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα.
Η Suni Harford, πρόεδρος του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της UBS, η οποία ηγείται των προσπαθειών της τράπεζας για τη βιωσιμότητα, δήλωσε ότι οι συζητήσεις της στο Νταβός δεν υποδηλώνουν ότι η εστίαση στο κλίμα έχει μειωθεί, παρά τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις.
«Οι πελάτες ενημερώνονται ολοένα και περισσότερο για την ενεργειακή μετάβαση, η ζήτηση για βιώσιμα και πράσινα προϊόντα έχει αντέξει και οι πελάτες αναζητούν όλο και περισσότερο να μετρήσουν τον (κλιματικό) αντίκτυπο των χαρτοφυλακίων τους».
«Καμπανάκι» για αύξηση 2,8 βαθμών
Παρά τις δεσμεύσεις, ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά να χάσει τον στόχο για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, οδεύοντας αντίθετα προς τους 2,8 βαθμούς, όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στους αντιπροσώπους.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η καθυστέρηση της ενεργειακής μετάβασης, και ζήτησε ταχύτερη δράση.
«Υποβάλετε αξιόπιστα και διαφανή μεταβατικά σχέδια σχετικά με τον τρόπο επίτευξης μηδενικών εκπομπών, και υποβάλλετε τα σχέδια αυτά πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», κάλεσε τα στελέχη επιχειρήσεων ο Γκουτέρες σε ομιλία του.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων