
Ο Ιταλικός ναυτιλιακός όμιλος Grimaldi, με σημαντική παρουσία στις γραμμές της Αδριατικής και μέσω των Μινωικών Γραμμών και στο Αιγαίο, διευκρινίζει μέσω του εκπροσώπου του στον ot.gr ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση της κρατικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η Ιταλική κυβέρνηση για την «πράσινη» μετάβαση του ακτοπλοϊκού στόλου της γείτονος χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ιταλοί πέτυχαν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός προγράμματος κρατικής βοήθειας (state aid) προς την ακτοπλοΐα τους συνολικού ύψους 500 εκατ ευρώ μέσω επιχορηγήσεων, για την πράσινη μετάβαση του στόλου στην εποχή των μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα το Υπουργείο Ναυτιλίας αρκείται σε διευκολύνσεις σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων από κοινοτικά κονδύλια, ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος βέβαια για κρατικές επιδοτήσεις.
Grimaldi: Νέες γραμμές στην Αδριατική και νέα πλοία
Η απάντηση
Ο κ. Πωλ Κυπριανού, εκπρόσωπος του Ομίλου Grimaldi δηλώνει στον ot.gr με αφορμή το άρθρο της 16ης Ιανουαρίου με τίτλο «Με “όπλο” 500 εκατ. ευρώ οι Ιταλοί ακτοπλόοι κόντρα στα ελληνικά πλοία» ότι είναι σωστή η αναφορά ότι οι Ιταλοί εφοπλιστές πέτυχαν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός προγράμματος κρατικής βοήθειας προς την ακτοπλοΐα τους συνολικού ύψους 500 εκατ ευρώ μέσω επιχορηγήσεων. Ωστόσο διευκρινίζει ότι «επειδή όμως αναφέρεται και ο όμιλός μας στο άρθρο, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο Όμιλος Grimaldi δεν πήρε ούτε ένα εύρω από αυτό το πρόγραμμα και ούτε πρόκειται να ζητήσει να συμμετάσχει στο μέλλον».
Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Grimaldi αναφέρθηκε στο άρθρο ως ο μεγάλος ανταγωνιστής του Ομίλου Attica στις γραμμές της Αδριατικής, χωρίς να γίνει κάποια αναφορά στην αξιοποίηση εκ μέρους του, αυτών των επιχορηγήσεων.
Και μπορεί ο Όμιλος Grimaldi να μην αξιοποιήσει κρατικά κονδύλια για την ανάπτυξη του είναι όμως φανερό ότι ο Ιταλικός ακτοπλοϊκός στόλος εν γένει, αποκτά ένα επιπλέον «όπλο» που του προσδίδει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη Μεσόγειο σε σχέση με τον ελληνικό στόλο ο οποίος αντιμετωπίζει και την έντονη ανάγκη ανανέωσης του.
Υπολογίζεται ότι το 50% των ελληνικών ακτοπλοϊκών πλοίων που είναι σήμερα δρομολογημένα, το 2035 θα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Όπως τονίζεται αρμοδίως ο κλάδος προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις θα πρέπει να βιώσει ένα δραστικό κύμα ανανέωσης, ανάλογο με αυτό της δεκαετίας 1995-2005, όταν έγιναν και οι μεγάλες επενδυτικές κινήσεις στην δρομολόγηση σύγχρονων πλοίων στην Αδριατική αλλά και το Αιγαίο.


Latest News

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά φέτος – Τι θα γίνει με τα ταχύπλοα
«Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση να μην αυξηθούν οι τιμές στα συμβατικά πλοία, ενώ στα ταχύπλοα ενδέχεται να μειωθούν» σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Β. Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για οριζόντιο τρόπο συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών

Κικίλιας: Τι ζητεί να αλλάξει στο επιβατικό λιμάνι Πειραιά
«Η άμεση αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του με παράλληλη επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει είναι πρώτη προτεραιότητα» δηλώνει στα «ΝΕΑ»

«Φρένο» στις τιμές των εισιτήριων μέσω της μείωσης των λιμενικών τελών
Μειώνονται κατά 50% από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους και για ένα χρόνο τα λιμενικά τέλη για τους επιβάτες

Παρέμβαση Κικίλια για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Σκέψεις για έκδοση εκπτωτικού κουπονιού που θα απευθύνεται στη «λαϊκή οικογένεια και τη μεσαία τάξη» ώστε να μην επιβαρυνθεί από τις αυξήσεις

Η Attica Group ανακοίνωσε πασχαλινές προσφορές για οικογένειες και παρέες 3-5 ατόμων
Έκπτωση 20% για όλους τους προορισμούς από και προς Πειραιά με Ι.Χ. αυτοκίνητο από την Attica Group