«Έμφραγμα» στις πολεοδομίες αναμένεται να δημιουργήσει η απεργία-αποχή των μηχανικών που εργάζονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ερχόμενη Δευτέρα έως και τις 13 Φεβρουαρίου. Κι αυτό διότι δεν θα διενεργούνται έλεγχοι και μια σειρά διαδικασιών για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
Πιο συγκεκριμένα, τα πληροφοριακά συστήματα του «e-adeies» δεν θα λειτουργούν και ειδικότερα υπηρεσίες που αφορούν ελέγχους πληρότητας, βεβαιώσεις όρων δόμησης, έλεγχο μελετών (όπου είναι απαιτητός), προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική και υγιεινής των οικοδομών, έλεγχο προστίμων και χρηματικών καταλόγων, αδειοδοτήσεις, κατοχυρώσεις και ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.). Επίσης, δεν θα μπορεί να γίνεται έλεγχος για χορήγηση παρεκκλίσεων σε όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.
Επιπλέον, δεν θα συντάσσονται πράξεις προσκυρώσεων, τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας, οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων κλπ. Ακόμη οι μηχανικοί δεν θα συμμετέχουν στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.
Τεράστια προβλήματα στη στελέχωση
Στόχος των μηχανικών είναι να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση και τη λειτουργία των πολεοδομιών της χώρας. Σύμφωνα με εξώδικο που απέστειλαν στα τρία συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, εδώ και 12 χρόνια, η μεταφορά των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων απ’ τις νομαρχίες στους δήμους έγινε άτακτα, χωρίς προδιαγραφές με συνέπεια τα προβλήματα, κυρίως της υποστελέχωσης, να έχουν διογκωθεί.
Σύμφωνα με περσινά στοιχεία για τη στελέχωση και τη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) από τους 332 δήμους της χώρας, μόλις οι 168 δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ). Από αυτές, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες πολεοδομίες. Επίσης, 33 δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.
Από τις 168 πολεοδομίες, οι τέσσερις δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν κανέναν μηχανικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), οι 28 απασχολούν μόνο έναν μηχανικό ΠΕ ή τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), άλλες 28 διαθέτουν μόνο δύο μηχανικούς και 16 ΥΔΟΜ διαθέτουν τρεις μηχανικούς. Όπως καταγγέλλουν οι μηχανικοί στο εξώδικό τους, οι 98 από τις 168 ΥΔΟΜ λειτουργούν με προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου.
Επιπρόσθετα από πολλές πολεοδομίες απουσιάζουν οι απαιτούμενες ειδικότητες _ 20 δεν διαθέτουν πολιτικό μηχανικό, 76 δεν διαθέτουν αρχιτέκτονα, 74 δεν διαθέτουν τοπογράφο μηχανικό και 94 δε διαθέτουν ηλεκτρολόγο ή μηχανολόγο μηχανικό _ γεγονός που δημιουργεί ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια δικαίου των πράξεων που διενεργούνται. Επιπλέον, μια πενταετία έπειτα από τη θεσμοθέτηση των Περιφερειακών και Τοπικών Τμημάτων Παρατηρητηρίων και Ελέγχου Δόμησης, αυτά δεν έχουν ακόμη συσταθεί.
Από την απεργία – αποχή εξαιρούνται, όσες πράξεις έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία και την αντιμετώπιση ή αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών.
Latest News
Ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ποια ακίνητα επηρεάζονται
Τι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και στους συντελεστές φέρνει νέα απόφαση του ΥΠΕΘΟ
Ακίνητη περιουσία του Δημοσίου: Τι προβλέπει το σχέδιο για την αξιοποίησή της το 2025
Διασύνδεση με Κτηματολόγιο για αναζήτηση ακινήτων κληρονομούμενων των σχολαζουσών κληρονομιών και έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας - Με drones η προστασία κοινόχρηστων χώρων σε πραγματικό χρόνο
Τι ισχύει με τα κοινόχρηστα - Οι 5 +1 ερωταπαντήσεις προς αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των ενοίκων
Τα κοινόχρηστα που δεν πληρώνονται αποτελούν «πληγή» στη διαχείριση πολυκατοικιών και αιτία συνεχών διενέξεων
Ποια εργοστάσια και ποια παραγωγή… Τα 2 από τα 3 δισ. των ξένων επενδύσεων σε σπίτια
Τα ακίνητα διασώζουν την «τιμή» των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, οι οποίες συνολικά υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Οι ξένοι προτιμούν νότια προάστια οι Έλληνες κέντρο Αθήνας
Τι δείχνουν οι τάσεις της αγοράς και οι προτιμήσεις για την αγορά ακινήτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη
Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση φόρου για ανακαίνιση έως 3.200 ευρώ το 2025
Τα τιμολόγια θα πρέπει να έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ και να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα. Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών
Ασήκωτο το βάρος αγοράς και ενοικίασης κατοικίας – Τι αποκαλύπτουν τρεις έρευνες
Τι αποκαλύπτουν για τις υψηλές τιμές, τη μειωμένη προσφορά στα οικιστικά ακίνητα και το εισόδημα η Τράπεζα της Ελλάδας, η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΟΣΑ
Σπριντ για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου - Το χρονοδιάγραμμα
Τι είπε για το Κτηματολόγιο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Το Τατόι μεταμορφώνεται – Πώς προχωρά το project στα πρώην βασιλικά κτήματα
Ένα τεράστιο εργοτάξιο το Τατόι - Στους Δασικούς Χάρτες «κολλάει» η αξιοποίηση των αγροτικών γαιών των πρώην βασιλικών κτημάτων
Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις η οικοδομή - Τι δείχνουν τα στοιχεία [πίνακες]
Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει να κινείται η οικοδομή - Οι τιμές πώλησης των ακινήτων φτάνουν μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό