Πριν από μερικούς μήνες η είδηση για την κυκλοφορία του νέου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, προκάλεσε έκπληξη στην παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα δημιουργώντας νέα δεδομένα και προκλήσεις για τον κλάδο.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα chatbot βασισμένο σε κείμενο που μπορεί να συντάξει πρόζα, ποίηση ή ακόμα και κώδικα υπολογιστή κατόπιν εντολής, να γράψει εργασίες και εκθέσεις ακόμα και μια συνομιλία ανταλλαγής επιχειρημάτων.
Το ChatGPT τροφοδοτείται από μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δημιουργεί νέο περιεχόμενο μετά από εκπαίδευση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων.
Η επαναστατική αυτή μέθοδος δεν μπορούσε να απουσιάζει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της της διαδικτυακής πλατφόρμας μάθησης Century, Priya Lakhani, συμμετέχοντας σε πάνελ για την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση είπε ότι το νέο αυτό εργαλείο είπε έχει αρχίσει να απασχολεί ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα:
«Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Αυτό που έχω δει σε συζητήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που το βλέπουν ως βοηθητικό εργαλείο, και αυτό είναι συναρπαστικό», είπε ο Lakhani και πρόσθεσε: «Έχουν ξεπεράσει την ψηφιακή κούραση μετά την πανδημία, ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης μάθησης, εικονικά περιβάλλοντα μάθησης και σκέφτονται, εντάξει, πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε».
Τα μοτίβα επαίδευσης
Τα περισσότερα εργαλεία μηχανικής μάθησης βασίζονται σε υπάρχουσες πληροφορίες και προσδιορίζουν μοτίβα στα δεδομένα για να διακρίνουν τις τάσεις ή να επιτύχουν ένα προτιμώμενο αποτέλεσμα. Τέτοιο αλγόριθμοι σε κοινωνικές εφαρμογές όπως το Facebook και το TikTok προβάλλουν διαφημίσεις στους χρήστες με βάση τη συμπεριφορά περιήγησής τους.
Ωστόσο, τα εργαλεία δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Dall-E ξεχωρίζουν μέσω της ικανότητάς τους να λαμβάνουν δεδομένα και να δημιουργούν νέο περιεχόμενο. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να δημιουργήσουν τα πάντα, από δοκίμια κολεγίων έως έργα τέχνης.
Η χρήση υπηρεσιών όπως το Lensa AI για τη μετατροπή των selfies σε μια ποικιλία avatars επιστημονικής φαντασίας και anime έχει επίσης αποδειχθεί δημοφιλής.
Το Generative AI έχει μεγάλες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά, είπε ο Lakhani, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία έχει επίσης αυξήσει τον κίνδυνο απάτης και λογοκλοπής.
AI το νέο crypto;
Αυτήν την εβδομάδα στο φόρουμ του WEF στο Νταβός της Ελβετίας, αυτή η μορφή τεχνητής νοημοσύνης αντικατέστησε ουσιαστικά την κρυπτονομίσματα και το λεγόμενο «Web3», τα οποία είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σε προηγούμενες χρονιές.
Οι εταιρείες crypto κυριάρχησαν το Νταβός πέρυσι, αλλά φέτος είχαν πιο διακριτική παρουσία, με εξαίρεση ένα φανταχτερό πορτοκαλί αυτοκίνητο bitcoin .
«Το Generative AI έχει τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε ο Hiroaki Kitano, Διευθύνων Σύμβουλος της Sony Computer Science Laboratories, σε πάνελ γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.
«Αυτό δεν είναι απλώς κάτι που έρχεται ξαφνικά. Έχουμε μακρά ιστορία βαθιάς μάθησης», είπε ο Kitano. «Αυτό είναι σαν μια συνεχής εξέλιξη της ικανότητας AI»
Το στοίχημα της Microsoft
Η Microsoft φέρεται να στοιχηματίζει δισεκατομμύρια στην τεχνολογία αυτή με την ελπίδα ότι θα μεταμορφώσει την επιχείρησή της — αλλά και άλλες. Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Semafor ανέφερε ότι η εταιρεία σχεδίαζε να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στον δημιουργό του ChatGPT OpenAI σε μια συμφωνία που αποτιμούσε την εταιρεία στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Microsoft είχε ήδη τοποθετήσει στο παρελθόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Open AI , η οποίο ιδρύθηκε το 2015 από τους επιχειρηματίες τεχνολογίας Ίλον Μασκ και Σαμ Άλτμαν.
Όπως επισημαίνει το CNBC, ο Jim Breyer, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Breyer Capital, είπε ότι η επένδυση της Microsoft στο Open AI ήταν καλή για την εταιρεία από στρατηγικής απόψεως — αλλά πιστεύει ότι ο τεχνολογικός γίγαντας του Redmond πληρώνει υπερβολικά.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Microsoft είναι ενθουσιασμένη. Το ChatGPT έχει δείξει την ικανότητα να βρίσκει πιο δημιουργικές απαντήσεις από εργαλεία που παράγουν κυρίως γενικές απαντήσεις σε ερωτήματα των χρηστών.
Πάρτε, για παράδειγμα, κάποιον που θέλει να μάθει τι να κάνει για το πάρτι γενεθλίων του παιδιού του. Το ChatGPT θα μπορούσε να καταστρώσει ένα πλάνο για την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών για το είδος του κέικ που πρέπει να αγοραστεί, το μενού, ή παιχνίδια που θα παίξουν τα παιδιά.
Υπό αυτή την έννοια, το ChatGPT έχει διαφημιστεί ως ένα «εξελιγμένο Google» στο οποίο μπορούν να στραφούν οι χρήστες, αντί να κατευθύνονται στην πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης.
Το chat bot που κάνει… τα πάντα
Το ενδιαφέρον για την OpenAI αυξήθηκε μετά την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο, ενός chatbot βασισμένου σε κείμενο που μπορεί να συντάξει πρόζα, ποίηση ή ακόμα και κώδικα υπολογιστή κατόπιν εντολής.
Το ChatGPT τροφοδοτείται από μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δημιουργεί νέο περιεχόμενο μετά από εκπαίδευση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων – τεχνολογία που η Microsoft επιτρέπει πλέον σε περισσότερους πελάτες της να χρησιμοποιούν.
Παράκαμψη του OpenAI με σκοπό την κακόβουλη χρήση του ChatGPT
Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point Research ανακοίνωσε ότι εντόπισε προσπάθειες Ρώσων εγκληματιών του κυβερνοχώρου να παρακάμψουν τους περιορισμούς του OpenAI, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT για κακόβουλους σκοπούς.
Σε υπόγεια φόρουμ hacking, οι hackers συζητούν πώς να παρακάμψουν τους ελέγχους των διευθύνσεων IP, των καρτών πληρωμής και των αριθμών τηλεφώνου – όλα αυτά είναι απαραίτητα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ChatGPT από τη Ρωσία, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Πιο συγκεκριμένα, η CPR γνωστοποίησε στιγμιότυπα οθόνης από τους ελέγχους της και προειδοποιεί για το ταχέως αυξανόμενο ενδιαφέρον των χάκερς για το ChatGPT και την κλιμάκωση κακόβουλων δραστηριοτήτων.
● Στιγμιότυπο #1: Ο κυβερνοεγκληματίας ρωτά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσει κλεμμένη κάρτα πληρωμής για να πληρώσει για την αναβάθμιση του χρήστη στο OpenAI
● Στιγμιότυπο #2: Συζήτηση σχετικά με τον τρόπο παράκαμψης των γεωγραφικών ελέγχων του OpenAI
● Στιγμιότυπο #3: Σεμινάρια σε ρωσικές ημι-νόμιμες online υπηρεσίες SMS σχετικά με το πώς να τις χρησιμοποιήσετε για να εγγραφείτε στο ChatGPT
Πώς λειτουργεί το GPT;
Στον πυρήνα της, η τεχνολογία βασίζεται σε έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται γλωσσικό μοντέλο, ένα σύστημα πρόβλεψης που ουσιαστικά μαντεύει τι πρέπει να γράψει, με βάση προηγούμενα κείμενα που έχει επεξεργαστεί.
Το GPT κατασκευάστηκε εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη του με έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την τεράστια προσφορά δεδομένων στο διαδίκτυο, μαζί με δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής χρηματοδότησης από διάφορους εξέχοντες δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Reid Hoffman και Peter Thiel .
Το ChatGPT εκπαιδεύτηκε επίσης σε παραδείγματα ανθρώπινων συνομιλιών, κάτι που το βοηθά να κάνει τον διάλογό του να ακούγεται πολύ πιο ανθρώπινος, όπως εξηγεί μια ανάρτηση ιστολογίου που δημοσιεύτηκε από το OpenAI.
Latest News
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα