Σε αντικείμενο έντονου πολιτικού «διαγωνισμού πλειοδοσίας» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εξελιχθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά, μετά τη λήξη της «μνημονιακής περιόδου», κατά τη διάρκεια της οποίας οι μισθοί αφενός υπέστησαν τεράστιες αριθμητικές απώλειες, αφετέρου απώλεσαν το θεσμικό καθεστώς διαμόρφωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ενδεικτικό της κατάρρευσης των μισθών κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης είναι το γεγονός ότι μετά από τρεις αυξήσεις οι κατώτατες αμοιβές δεν έχουν επανέλθει ακόμη στα προ της κρίσης επίπεδα. Και βεβαίως ούτε συζήτηση για τους λεγόμενους «μέσους μισθούς», οι οποίοι παραμένουν «παγωμένοι», αφού ουδόλως επηρεάσθηκαν από τις αυξήσεις που δόθηκαν στα κατώτατα όρια των αμοιβών. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το 80% των εργαζομένων δεν έχουν «δει» καμία αλλαγή στις αμοιβές τους, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
Προσωπικά ο Πρωθυπουργός κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προσδιόρισε ως έναν από τους στόχους του 2023 «τους καλύτερους μισθούς», ενώ «έφερε» πιο κοντά την ισχύ του νέου κατώτατου μισθού, στις αρχές Απριλίου.
Η συνολική επιστροφή των μισθών στα προ της κρίσης επίπεδα είναι βέβαιο ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στον χώρο της εργασίας για το 2023. Ωστόσο ως «επιστροφή των μισθών» δεν θα πρέπει να θεωρείται η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, για τον οποίο «διαγκωνίζονται» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η επαναφορά και των υπολοίπων αμοιβών, στις οποίες έως τώρα δεν «περνούν» οι αυξήσεις.
Καλή είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά χωρίς την επιστροφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και την αποκατάσταση των κανόνων του συλλογικού δικαίου που καταργήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων, η επίτευξη του πρωθυπουργικού στόχου για «καλύτερους μισθούς» είναι αμφίβολη.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.